Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Nak beli Air Conditioner

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nak beli Air Conditioner

    Salam semua, sesiapa yg tahu pasai air cond? saya nak beli air cond 2.0hp Panasonic Inverter(energy saving) utk ruang tamu.

    Mgkn ada tempat/kedai anda tahu kswn klang valley ni yg boleh dapat best price?, atau mgkn jenama lain lagi bagus drp panasonic?

    harap dpt info drp bincang-ian semua.. mekasih.

  • #2
    Re: Nak beli Air Conditioner

    setelah survey2, panasonic inverter tu mmg tak bagus, iklan je lebey... last2 aku beli Mitsu EVO X ni..

    Comment


    • #3
      Re: Nak beli Air Conditioner

      kenapa tak bagus?
      bleh story sket?

      Comment


      • #4
        Re: Nak beli Air Conditioner

        ye, apa ciri2 yang kita perlu tengok sebelum beli air-con ni?

        Comment


        • #5
          Re: Nak beli Air Conditioner

          Mengikut yg saya survey drp forum2 dan blog diInternet, ramai yg memberi maklum balas Panasonic Inverter hanya save energy 10% sahaja.. tetapi harganya mahal iaitu RM2700++ siap pasang utk 2hp, dan kos service/maintenance nya amat tinggi sbb sparepart mahal.

          Ramai yg suggest beli Mitsubishi jenis Mr Slim atau brand Daikin.. jadi saya beli Mitsu Mr Slim model MSH-MSA18 dgn harga RM2400 siap pasang yg amat senyap, alir udara atas-bawah-kiri-kanan, energy saving, warranty 1 year + compressor 7 years.

          Tp dr segi design bentuk luaran, Panasonic Inverter lagi cun.. atau pun LG Art Cool... design mmg smart... tp saya lebih pentingkan features dalaman.

          Comment


          • #6
            Re: Nak beli Air Conditioner

            ko bli kat ner tu spoket?

            Comment


            • #7
              Re: Nak beli Air Conditioner

              bagi aku aircon terbaik kat malaysia nih HITACHI... tapi untuk jenis yg suka design baik ambik LG ART cool... memang cantik dengan LCD display lagi... tentang warranty hanya compressor sahaja dilindungi selama 5 hingga 7 tahun sedangkan indoor unit hanya setahun... pasal maintainence banyak mahal woo... sekali servis RM100... jadi aku cadangkan korang ambik insuran 5 tahun macam SENQ buat tuh... tak kesah laaa ape jadi dgn aircon korang tu... meletup ker atau terbakar diorang repair foc... kalau takleh repair diaorang ganti baru dengan nilai harga masa korang beli aircon tu dulu...

              Comment


              • #8
                Re: Nak beli Air Conditioner

                Originally posted by spoket View Post
                Mengikut yg saya survey drp forum2 dan blog diInternet, ramai yg memberi maklum balas Panasonic Inverter hanya save energy 10% sahaja.. tetapi harganya mahal iaitu RM2700++ siap pasang utk 2hp, dan kos service/maintenance nya amat tinggi sbb sparepart mahal.

                Ramai yg suggest beli Mitsubishi jenis Mr Slim atau brand Daikin.. jadi saya beli Mitsu Mr Slim model MSH-MSA18 dgn harga RM2400 siap pasang yg amat senyap, alir udara atas-bawah-kiri-kanan, energy saving, warranty 1 year + compressor 7 years.

                Tp dr segi design bentuk luaran, Panasonic Inverter lagi cun.. atau pun LG Art Cool... design mmg smart... tp saya lebih pentingkan features dalaman.
                Aku guna 2 unit aircond.
                1) Panasonic 1 HP - guna di ruang tamu
                2) Mitsubishi 1 HP - guna dalam bilik tidur

                Bagi aku panasonic takdak masalah. Elektrik rumah aku ok je. Rumah aku aircond tutup purata 4 jam sehari atau tiada orang dalam rumah. Aku guna since 2007 sampai la tak rajin servis sekali pun.
                Last edited by northern; 22-02-10, 11:47 PM.

                Comment


                • #9
                  Re: Nak beli Air Conditioner

                  Off topic sikit,, purata bil elektrik korg guna aircond ni berapa ye?

                  Comment


                  • #10
                    Re: Nak beli Air Conditioner

                    off topic gak. berapa peningkatan bil dari sebelum ada/guna ekon dgn selepas?

                    Comment


                    • #11
                      Re: Nak beli Air Conditioner

                      waa.. semua ada cita2 nak memasang airkon yer.

                      aku dah masuk rumah baru.. masih tak pasang aircon lagi.. bila nak pasang pun tak tau..

                      maybe sebab aircon tu tak lah begitu penting kepada aku. Ada kipas dah cukup dah..

                      lagi pulak aku ni jenis kampung sikit.. tak biasa tidur ber'ekon' ni.. tekak kering dan dada sejuk..

                      Comment


                      • #12
                        Re: Nak beli Air Conditioner

                        aircond boleh menyejukkan hati yg panas.. ahha.. kadang kala penting tue..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Nak beli Air Conditioner

                          off topik jap..
                          Saya pun org kampung gak en.morp.
                          Tapi sebab duduk rumah flat, tepi jalan plak tu..
                          Banyak habuk.
                          Dan saya tak cukup rajin (dan masa) untuk selalu basuh kipas.
                          Dapat baby plak jenis tak tahan habuk...
                          *note: saya pakai kipas berdiri je....
                          Bila anak kene masuk spital sebab batuk+sesema+kahak, terus kami klua duit beli aircond letak dalam bilik tidur.
                          Alhamdulillah..anak pun sehat...

                          So, utk menjawab topik, saya pakai aircond mitsubishi 1 hp.
                          Selalunya on dari 7 ptg sampai la subuh besok.
                          Sebelum ni bil api rm20 je sebulan...
                          Skang bila dah pasang aircond bil api dah jadi rm 80 sebulan..

                          Tapi, puas hati sebab anak dah tak sakit-sakit lagi.....

                          nota kecik: bilik tido kecik...pasang aircond pun temp 25 celcius pun dah sejuk....

                          Comment


                          • #14
                            Re: Nak beli Air Conditioner

                            aku pun macam morph..tapi sekarang ni tgh musim panas satu dunia, terasa macam nak guna aircon pulak..
                            anak aku pun dah lewat tido sebab panas, walaupun suma kipas dah on..

                            pasal jenama air con tu aku tak tau..tapi kalau lcd projektor kat opis aku..setakat ni mitsubishi memang jarang ada masalah..
                            tapi harga mahal giler berbanding panasonic, hitachi, nec...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Nak beli Air Conditioner

                              Mitsubishi memang mahal sket.
                              Rupa pun biasa je..
                              Kotak 4 segi kaler putih.
                              Takde la design bunga ke hapa ke....

                              Tapi praktikal...
                              Jarang rosak.
                              Maintenance pun murah.
                              Aku sejak beli sampai skang dah dekat sethn pakai..takde serevis pun.....

                              Comment

                              Working...
                              X