Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Nak beli Air Conditioner

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #31
    Re: Nak beli Air Conditioner

    kat umah guna LG( dah 6 thn tanpa servis) dan Midea(bising sikit, 3 thn tanpa servis) janji selalu cuci filter dan spray coil dalaman tu. jenama tak la bagus sangat tapi masih berfungsi dgn baik

    Comment


    • #32
      Re: Nak beli Air Conditioner

      Originally posted by Atmi_Raniya View Post
      kat umah guna LG( dah 6 thn tanpa servis) dan Midea(bising sikit, 3 thn tanpa servis) janji selalu cuci filter dan spray coil dalaman tu. jenama tak la bagus sangat tapi masih berfungsi dgn baik
      biar betul? takkan la 6 tahun tak isi gas?

      Comment


      • #33
        Re: Nak beli Air Conditioner

        salam..

        air conditioner inverter sebenarnya unit compressor yang berada dalam outdoor itu jenis inverter iaitu berfungsi menukar ac to dc. fungsi kendaliannya ialah bila sampai takat temperature yang di set oleh pengguna contohnya 23'c compressor tu akan terus berfungsi tapi dengan speed yang paling rendah. bila temperature dah meningkat compressor akan running selaras dengan beban haba sehingga mencapai temperature yang ditetapkan. Ini bermakna compressor akan on bila di on kan suis air cond dan akan off bila di offkan suis air cond. Kalau untuk unit yang biasa (bukan inverter) compressor akan off bila temperature dah sampai pada takat yang sidetkan dan akan on balik bila temperature dah meningkat iaitu lebih dari yang disetkan oleh pengguna. ini bermakna air cond jenis biasa akan on and off banyak kali sehingga lah air cond di offkan suisnya. compressor memerlukan arus yang tinggi untuk permulaan seperti jugak kereta auto yang makan minyak bila main dalam bandar yang bayak traffic light. kalau mengikut acson inverter lebih save energy cuma permulaan nak beli tu agak tinggi skit la dan upah pasang pun tinggi sebab guna coopeer tube yang tebal skit berbanding air cond biasa. untuk maintenance tu x pasti la plak reganya...orang kata alah membeli menang memakai maa....

        Comment


        • #34
          Re: Nak beli Air Conditioner

          Originally posted by oto1202 View Post
          biar betul? takkan la 6 tahun tak isi gas?
          gas tak perlu topup, secara teori gas yg dah diisi dgn cukup takkan berkurang sampai perlu tiap2 bulan, atau 3bulan sekali perlu topup.

          kalau ada kontraktor yg caj topup gas aircond smpai tiap2 bulan sama ada : (1)aircond tu ada kebocoran (piping/etc) (2)kontraktor saje caj utk tambah utk sbb dia tau customer tak tau @ menipu
          -kalau tiap2 bulan gas kurang dgn kadar banyak smpai buat aircond tak sejuk, kontraktor patut tahu itu sebab ada kebocoran dan baiki kebocoran, baru topup gas.
          -gas perlu topup juga bila buat chemical cleaning, tp tak semestinya topup, tapi mesti check blk tekanan gas tiap kali lepas chemical cleaning outdoor unit.

          gas mungkin akan berkurang dalam tempoh lama, 6bulan? 12bulan? tp bukan berkurang dengan banyak.

          di tempat saya ni aircond2 yg beli baru + dipsang dgn rapi & profesional oleh kontraktor tak perlu topup gas, tiap2 3bulan buat service utk check tekanan gas/amp reading. Ada antara aircond yg dah 2-3 tahun tak topup gas, kecuali service biasa @ cuci.

          cuma aircond lama, yg dh 7-10tahun mmg selalu buat hal.

          ...
          tips : kalau nak tahu aircond tu kurang gas ke tak, masa mula2 on aircond cuba monitor piping aircond outdoor unit, iaitu paip cooper yg atas (lebih kecil), kalau mula2 on minit yang pertama, piping cooper tu jadi putih spt disaluti salji/ais tu dah tiba tahap WAJIB topup gas.

          tips ni hanya sah utk aircond 1hp - 2.5hp, sbb 1hp-2.5hp kedua dua cooper pipe besar&kecil laluan sejuk, utk aircond 3hp ke atas cooper pipe yg bawah/besar laluan sejuk, cooper pipe atas/kecil laluan panas.

          Comment


          • #35
            Re: Nak beli Air Conditioner

            Aku kena pasang aircond sempena kunjungan lama sket parent aku (diorang dah biasa duk bilik sejuk)

            Bagi aku kipas dah cukup best, aircond mengeringkan kulit je....cukupla kat ofis nih, huhu

            Survey kat internet, electrolux ada aircond pada harga berpatutan. Ok ke aircond ni?



            Ada 5 tahun warranti. "Quality assured, with the 5-year compressor warranty.
            For your peace-of-mind, all Electrolux split air conditioner compressors are backed by a 5-year manufacturer's warranty."

            Features:
            Dust Filter : Captures small dust particles
            Vitamin C Filter : Release Vitamin C emission boost moisture to skin.
            Bio HEPA Filter : Captures infinitesimal particles. Neutralizes barteria, fungi and microbes.
            FEEL tachnology : This program lets you set the remote control as the thermostat.

            Plan nak pakai York je. Kalo leh nak aircond yang reliable & kurang maintenance.

            *Bila parent aku dah balik nanti, rasanya tak guna pun aircond tu.
            Last edited by farcruise; 23-06-11, 11:31 AM.

            Comment


            • #36
              Re: Nak beli Air Conditioner

              kalau tak guna heavy duty ok kot.
              tak berani beri recommendation... cuma nak beri pandangan dari pengalaman jer.

              mcm kat office kegunaan heavy duty, 9am - 5pm tu pasti, kalau yg dtg awal@blk lewat, maybe lebih 12jam beroperasi tiap2 hari.
              so, kat office saya pernah la beli brand yg nampak "canggih" dgn mcm2 tech, tp dr sudut ketahanan mmg "failed"
              antara brand yg tahan lasak utk kegunaan heavy duty, york/panasonic/acson/carrier TAPI...
              ada tapi la, brand2 ni biasanya menghasilkan bunyi yg agak kuat.

              mcm dulu pernah try guna samsung, smooth/senyap/canggih tp byk masalah, panggil kontraktor ramai yg "malas" repair sbb sparepart

              kalau nak lebih pasti ttg aircond ni elok jgn tanya kedai jual aircond, kalau tanya tokei kedai jual aircond model apa bagus, selalunya dia recomended je mana2 model dia rasa nak jual cepat @ untung lebih.
              tapi tanya pada kontraktor repair/services aircond (tp masih ada harapan kontraktor kelentong, hehehe).
              sebab tukang repair ni selalunya dah fasih sgt masalah tiap2 brand, dan sejauh mana senang/susah/mahal/murah sparepart.

              tp aircond ni mcm kereta jgk kot, sbb ramai guna brand A, so sparepart nya mudah&murah. Sebab tak ramai guna brand B, spare part susah/mahal.

              mcm TS kata tak guna sangat, warranty pun ada (standard mana2 brand aircond sekarang beri warranty 5tahun utk OUTDOOR UNIT SAHAJA @ COMPRESSOR, tidak termasuk kalau bocor/fan motor/electronic board/indoor unit/blower).

              Comment


              • #37
                Re: Nak beli Air Conditioner

                Ok, aku dah pegi survey air cond electrolux tu (kat SenHeng je), komen pertama wife aku = kecik, tak confident langsung

                Even jurujual tu pun tak bape nak rekemen, produk sangat baru & dia pun tak pernah jual lagi (walaupun paling murah).

                Dia rekemen Hitachi, cepat sejuk & paling tinggi BTU/hr. Tapi rasanya aku nak guna York je kut.

                Cite bab calculation BTU/hr tu, aku cari formulanya, tapi tahla betul ke tidak: [Panjang(m) x Lebar(m) x Tinggi(m)]/3 x 500

                Kalo refer kat website HomeDepot ni, dapat kiraan BTU/hr macam lain lak.

                Somebody ada formula yang betul atau website tu dah ok?

                Comment


                • #38
                  Re: Nak beli Air Conditioner

                  kalau dah beli, nnt masa pasang kalau boleh mintak kontraktor pasang outdoor unit tu - jgn pasang tinggi2 @ susah nak di maintenance sendiri.
                  sebab kalau pasang tinggi2 conform 99% kita takkan ambik tahu, guna je smpai lah rasa tak sejuk atau nampak outdoor unit tu mcm gegar nak meletop baru panggil org service.
                  kalau tempat senang kita sendiri check, boleh la maintenance sendiri nnt

                  sekadar cadangan jer, sbb ada jugak keburukan letak outdoor rendah2 ni 1.nnt budak2 kacau menatang tu 2.senang jgk perampok rompak.
                  hehehe...

                  Comment


                  • #39
                    Re: Nak beli Air Conditioner

                    Originally posted by farcruise View Post
                    Ok, aku dah pegi survey air cond electrolux tu (kat SenHeng je), komen pertama wife aku = kecik, tak confident langsung

                    Even jurujual tu pun tak bape nak rekemen, produk sangat baru & dia pun tak pernah jual lagi (walaupun paling murah).

                    Dia rekemen Hitachi, cepat sejuk & paling tinggi BTU/hr. Tapi rasanya aku nak guna York je kut.

                    Cite bab calculation BTU/hr tu, aku cari formulanya, tapi tahla betul ke tidak: [Panjang(m) x Lebar(m) x Tinggi(m)]/3 x 500

                    Kalo refer kat website HomeDepot ni, dapat kiraan BTU/hr macam lain lak.

                    Somebody ada formula yang betul atau website tu dah ok?

                    IMHO, brand hitachi bagus.

                    chargeman tempat aku keje pon rekomen brand ni, even kilang tempat aku keje pakai brand acson (majoriti), york dan panasonic.

                    rumah aku pon pakai hitachi, tapi sebab warisan dari owner lame (rumah sub-sale), aku x brape tau detail. rase2nye 1.5hp.

                    so far, unit tu sepatutnya dah lebih 5 tahun beroperasi, Alhamdulillah masih mampu beroperasi dengan baik. service record pon aku takde, tapi setakat 1 tahun ni aku tak pernah panggil orang servis lagi.

                    recommendation dari kontraktor tempat aku keje, a/con ni tak perlu disentuh (walaupun untuk cuci filter atau buat ape2) selagi belom ade masalah. sekali ko dah bukak part2 utama die (tubing, compressor, coil etc), pasti ko akan kene bukak banyak kali lagi selepas tu

                    sharing je, tak semestinye aku betol.

                    Comment


                    • #40
                      Re: Nak beli Air Conditioner

                      Maaf Sawi & TreeCool, aku tak perasan korang reply sebab thread ni dah hilang dari senarai thread terbaru.
                      Aku ada tanya harga & pendapat orang yang servis aircond ofis aku ni (bilik ofis ni guna york 1.0hp)

                      Dia cakap York ok, memang tahan, dia offer RM1150 siap pasang.
                      Tapi dia sangat rekemen Panasonic Deluxe, boleh jimat letrik (RM1300+ siap pasang).

                      Seraya dengan itu, aku pun mula mentelaah model Panasonic tu (indoor CS-C9MKH, outdoor CU-C9MKH).
                      *Bukan model inverter. Ramai yang komplen, even kontraktor tu pun tak suggest guna inverter.

                      Imej indoor unit aircond tu.


                      Features:




                      ADVANCED+PLUS e-ion Air Purifying System with Patrol Sensor
                      Detect and deactivate harmful micro organisms with 3 trillion e-ion being release to clean the surrounding air.
                      The air may look clean, but it could be filled with harmful particle.
                      Patrol Sensor: Detect the Dirt
                      e-ions catch and deactivate micro-organisms in dust
                      Dust particles are negatively-charged
                      Dust particles are trapped by positively-charged e-ion filter

                      Berdasarkan laporan Water and Energy Consumer Association of Malaysia (WECAM) tahun 2010,
                      aircond pilihan aku dalam jadual di mukasurat 9 (1.0HP Air Conditioner without inverter)
                      Rasanya jadual tu diorang salah susun, EER untuk Panasonic CS-C9KKH
                      (model sebelum CS-C9MKH) adalah kedua tertinggi (menjadikannya no 2 dalam list).

                      Dengan itu, aku pilih aircond tu untuk rumah aku & dah siap pasang sabtu lepas kat bilik utama & kedua.
                      Dapat dari kontraktor lain, RM1250 siap pasang. Bilik ketiga pasang York (RM1000 siap pasang).
                      Kontraktor ni pun rekemen Panasonic, outdoor unit tak bergegar macam York lepas beberapa tahun.
                      Apapun, aku kena cuba-try-test untuk dapatkan hasilnya.

                      Lambat lak baca posting Sawi, outdoor unit tu diorang pasang sama level dengan aircond.
                      Nak pasang kat bawah ada tingkap lak. Kena beli tangga tinggi la kalo nak servis sendiri nanti.
                      Tengkiu gak kat treecool bagi pesanan tu. InsyaAllah aku tak sentuh aircond tu selagi takde prob.
                      Last edited by farcruise; 11-07-11, 05:18 PM.

                      Comment


                      • #41
                        Re: Nak beli Air Conditioner

                        dah pasang ok la tu.
                        selain york, panasonic mmg model yg bagus+jimat.
                        cuma kos permulaan tinggi dari york, sbb harga panasonic vs york = panasonic lbh mahal sikit.
                        tapi, betul spt kata kontrator tu, panasonic lebih senyap berbanding york.
                        banyak office guna york sebab harga+maintenance = murah, soal bising/gegar tu tak perasan sbb selalunya outdoor office ada jauh dr blk office, tak perasan pun, hehehe.
                        kalau rumah, outdoor unit aircond ada belakang/tepi blk tidur je, kalau rumah bunyi mudah masuk, tension jgk dgr bunyi aircond.

                        soal service, aircond baru andai kontraktor pasang dgn baik, InysaAllah sepatutnya 3-5tahun takde apa2 masalah.
                        tapi indoor filter tu rajin2 la cuci, tak effect apa pun takat cabut filter+cuci, jgn usik outdoor jer.
                        sebab...filter tu yg perangkap habuk yg disedut blower, kalau rumah dkt jalan raya/kaw pembinaan/mmg byk habuk, 2-3 bulan mau tebal habuk.
                        bila habuk tebal, kitaran udara dah tak cantik, lama2 blh effect compressor...

                        tp andainya tak kisah pasal laburkan sedikit bajet, panggil kontraktor buat service lepas 6bulan.
                        nnt mereka akan cuci filter, check gas level/amp reading, biasanya kos tak mahal utk basic service.

                        Comment


                        • #42
                          Re: Nak beli Air Conditioner

                          saya pakai ac panasonic inverter 1.5HP utk masterbedroom le, mula ingat nak amik 1HP je, tp member nasihat amik 1.5HP sebab bilik yg agak besar(tak le besar mana pon hehehe) nanti 1HP kene lebey kerja=lebih elektrik. Tiap hari pakai jam 7.30mlm - 8pagi esok, suhu 28-27C je(27 tuh pon dah cukup sejuk tak berapa tahan), 2 masuk 3 tahun pakai bill rumah dalam RM50-60. masalah satu je utk indoor unit dia, selain filter, benda yg kita tak perasan ialah blower blade dia mula berhabuk. bila berhabuk angin/blow kurang, bilik kurang sejuk. So utk bersihkan, saya pakai berus lembut kecik (cleaning kit camera punya berus) ikat kat pembaris menjahit 1 meter isteri saya, utk smpi hulur ke blower tuh. Onkan ac, set fan paling low, perlahan2an kenakan berus ke blower fan, berterabor habuk keluar, lepas tuh, blower ok balik like new. Tp mcm risky ler jolok berus ke blower.. oh ye buat pun dlm setahun sekali, yg cepat kotor filter dia..

                          cuma skrg kat ruang tamu pakai aircond national 2.5HP lama, jenis outdoor unit fan kecik (banding dgn baru punya ac) model tahun 2007 takde inverter, parok sket bill ler.. RM110-120, skrg lepas naik harga letrik jadi RM140-160.. skrg tido pun semua kat ruang tamu, anak2 malas naik atas sebab nak tgk tv..aduss

                          lani nak surver ac 1HP utk bilik anak2 plak, tp letrik umah kena upgrade le pulak dari single phase ke 3 phase, risau on serentak boleh trip umah... aduss RMRMRMRMRM..
                          Last edited by ekzos_pipe; 11-07-11, 07:32 PM.

                          Comment


                          • #43
                            saya pakai ac panasonic inverter 1.5HP utk masterbedroom le, mula ingat nak amik 1HP je, tp member nasihat amik 1.5HP sebab bilik yg agak besar(tak le besar mana pon hehehe) nanti 1HP kene lebey kerja=lebih elektrik. Tiap hari pakai jam 7.30mlm - 8pagi esok, suhu 28-27C je(27 tuh pon dah cukup sejuk tak berapa tahan), 2 masuk 3 tahun pakai bill rumah dalam RM50-60. masalah satu je utk indoor unit dia, selain filter, benda yg kita tak perasan ialah blower blade dia mula berhabuk. bila berhabuk angin/blow kurang, bilik kurang sejuk. So utk bersihkan, saya pakai berus lembut kecik (cleaning kit camera punya berus) ikat kat pembaris menjahit 1 meter isteri saya, utk smpi hulur ke blower tuh. Onkan ac, set fan paling low, perlahan2an kenakan berus ke blower fan, berterabor habuk keluar, lepas tuh, blower ok balik like new. Tp mcm risky ler jolok berus ke blower.. oh ye buat pun dlm setahun sekali, yg cepat kotor filter dia..

                            cuma skrg kat ruang tamu pakai aircond national 2.5HP lama, jenis outdoor unit fan kecik (banding dgn baru punya ac) model tahun 2007 takde inverter, parok sket bill ler.. RM110-120, skrg lepas naik harga letrik jadi RM140-160.. skrg tido pun semua kat ruang tamu, anak2 malas naik atas sebab nak tgk tv..aduss

                            lani nak surver ac 1HP utk bilik anak2 plak, tp letrik umah kena upgrade le pulak dari single phase ke 3 phase, risau on serentak boleh trip umah... aduss RMRMRMRMRM..
                            Saya pakai fujitsu 1.5hp inverter.. Utk bilik utama.

                            So far bill xlah teruk sgt.. Max pun dlm 70 - 100 paling tinggi..(Itu kalau banyak ON aircon kt tingkt atas - fujiaire 2hp.. )

                            So far sgt happy dgn pilihan ni. Juga tgh mencari airkon utk bilik anak dan tetamu.

                            RMRMRM....

                            -----

                            Sapa ada try airkon mitsubishi inverter? Katanya airkon ni yg paling jimat tenaga?
                            Daikin juga sgt jimat - kata tokey kedai elektrik fav. Saya..

                            -- Sent via BlackBerry using Tapatalk --

                            Comment


                            • #44
                              Re: Nak beli Air Conditioner

                              Sapa ada try airkon mitsubishi inverter? Katanya airkon ni yg paling jimat tenaga?
                              Daikin juga sgt jimat - kata tokey kedai elektrik fav. Saya..
                              aku pakai ekon mitsubishi inverter...tiap2 malam on ekon pun bil tak sampai 60...jimat la jgk....

                              Comment


                              • #45
                                Re: Nak beli Air Conditioner

                                aku pun pakai mitsu inverter 1horse. on tiap2 mlm. bil letrik rmh 32-38 shj. bil sblm ni rm18-25. so ada increament dlm 10 ringgit.

                                Comment

                                Working...
                                X