Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

    Aku rasa benda ni macam sengaja overlook lah oleh kerajaan malaysia!

    takkan semua channel2 best nak bagi kt asteruk tu aje?? aku pun dah tak subscribe lagi dah asteruk..! mahal.. cekik darah.. !

    aku pegi s'pore training baru ni.! jalan2 kat kedai2 elektronik dan kompleks elektronik Funan center dan Sing Lim Square..


    aku tgk set top box utk HD receiver ni di jual begitu murah. (dalam sgd 120 aje).. sekali beli terus pakai.! dan boleh terima HD channel..! satu channel aje laa.. HD5.. dari media corp!


    MediaCorp’s HD5 coming soon to StarHub
    Launch on StarHub will give boost to HD5’s reach, Number of HD channels on StarHub will be increased to four
    MediaCorp, Singapore’s national free-to-air TV operator and StarHub, Singapore’s largest pay TV operator have announced their latest collaboration. MediaCorp’s High Definition (HD) TV channel - HD5 - will be carried on StarHub’s cable television platform in July 2008, signalling yet another step forward in the growth of HD TV services in the city state.


    HD5, a simulcast of MediaCorp TV’s Channel 5, is the only free-to-air HD channel in Singapore. Since its launch in November last year, HD5 has won over audiences with its telecast of blockbuster movies (e.g. Fantastic Four, Van Helsing, Mr & Mrs Smith, the Indiana Jones trilogy, Alien vs Predator); international drama series (Heroes, Terminator: The Sarah Connor Chronicles, Pushing Daisies, Ghost Whisperer, CSI Miami) and local English productions (Incredible Tales, MakanSutra Raw, Behind Closed Doors).



    HD5 will be available at no additional cost on Channel 300 to all StarHub Digital Cable customers who have an HD-ready TV set and StarHub’s HD set-top box. As at end March this year, there were about 508,000 households subscribing to StarHub Digital Cable.



    “We are thrilled to be able to offer our cable TV customers easy access to HD5. StarHub was the first operator in Southeast Asia to offer commercial HDTV services. Our tagline for HD services from Day One was See more, Hear more, Feel more. Indeed, with education, lifestyle, sports and soon English entertainment in HD, our customers can truly immerse themselves in the superior audio and visual HD experience,” says Mr Terry Clontz, Chief Executive Officer, StarHub.



    “With HD5 available to StarHub Digital Cable subscribers, viewers will now have more choices to watch HD5 across several platforms. I am also pleased to say that from 8 to 24 August 2008, HD5 will carry a daily telecast of 16 hours of the Beijing 2008 Olympic Games, in true HD, from 9am to 1am – live and recorded,” says Mr Lucas Chow, Chief Executive Officer, MediaCorp.



    Says Dr Christopher Chia, Chief Executive Officer, Media Development Authority of Singapore (MDA): “It has only been two years since we introduced HDTV into Singapore with StarHub and MediaCorp rolling out the first HDTV trials. We are very glad that the superior media experience made possible by HDTV services has become a way of life for many local viewers so quickly. This partnership between StarHub and MediaCorp is a milestone in the deployment of HDTV in Singapore and enables HDTV services to be enjoyed by more consumers in Singapore.”



    With the upcoming introduction of HD5 on StarHub’s cable TV platform, the number of HD channels carried by StarHub will be increased to four. In addition to NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL HD (StarHub Channel 301), Discovery HD (StarHub Channel 302), HD SHOWCASE (StarHub Channel 303) and HD5, StarHub is also offering a HD channel dedicated to the UEFA EURO 2008 matches in June 2008.



    Existing StarHub Digital Cable customers who wish to upgrade to an HD set-top box can call 1633, while new customers can call 1630 to take on a StarHub Digital Cable package. For more information on StarHub's cable TV services, the public can visit www.starhub.com/cabletv.


    bila beli LCD TV.. terutama HDTV.. tapi takde channel hdtv.. sangat lah pelik kan?

    beria beli full hd laa.. 720p lah.. tapi standard asteruk? 320 aje rasanya..

    bila.. bilaa.. bilaa?? sampai bilaa??

    dengki lah tgk s'pore dah ada.. kita takde..




    atau perlu ada pressure group utk push kerajaan atau kementrian penerangan atau MCMC utk push benda ni??

    duit kerajaan dok pakai benda membazir aje.. baik bagi sesuatu kepada rakyat..!

    baru ler ramai expatriate nak keje kt malaysia.. instruktur kelas dunia! (mentaliti tu.. slowly lah kita berusaha utk tukarnya.. ..)

    bawah ni rupa Starhu - Hubstation set top box utk HD TV..

    Last edited by morpheuzneo; 26-11-08, 06:35 PM.

  • #2
    Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

    jap lagi astro nak upgrade hd channel..
    dia 'upgrade' skali bil bulanan....

    abah dia!

    Comment


    • #3
      Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

      RTM pun baru nak masuk digital......HD? hmmm....ntah tahun bila la nak masuk plak....

      Comment


      • #4
        Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

        tunggu tahun 2020 la iyee...

        Comment


        • #5
          Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

          Mesti tunggu analisis yg dpt memberi pulangan lumayan bagi satu pihak sebelum diwujudkan

          Comment


          • #6
            Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

            slalunye kalo bende mcm nie dah leh agak kelembapannnye

            Comment


            • #7
              Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

              itu ler.. nak tgk astro pun.. rasa cam alahai..! gambar tak puas hati..!

              kalau berterusan macam ni. yg untung korang tau sapa?

              TMnet ler.. ! dengan screaamyx bodo dia tu..! itu aje yg kita ada.. !

              download aje ler siri2.. dalam bentuk HD..!

              tempat lain (negara lain) siar dulu.. pastu baru kita download..

              Comment


              • #8
                Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

                tue la..
                kat channel 5 spore,
                CSI Miami diaorang siar dalam HD...
                huh.. gambar puas hati.

                nie yg best duduk JB.

                Comment


                • #9
                  Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

                  kat korea 6 thn lepas dah available dah technology hd ni, kat malaysia ni 6 thn lg belum tentu ader lg...tv pun org dah beli yg full hd nyerr, tp channel kat m'sia mn ader pakai pun...beli hd dvd jer laa bang...

                  astro mcm2 alasan laa tak nak upgrade ker hd nyer siaran pasal broadcast infra cost laa apa laa tp bill dok naik jugakk...

                  Comment


                  • #10
                    Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

                    kitorang beriyer2 beli lcd tv 32" la 42" la sampai dekat 60" pun sanggup ( kalau ada duit )
                    tapi bawak balik rumah tengok astro je gambar still kotak - kotak
                    harapkan blue ray tak pun dvd je la baru puas hati
                    sape2 yg ada ps3 tu syok la melayan skrin besar besar dgn surround system lagi


                    malaysia lambat la benda2 gini
                    menangis air mata darah sekali pun still terkebelakang
                    bukan belakang dari jepun atau us
                    tapi dari jiran s'pore je
                    tak ke sedih tu

                    dgn broadband yg baru 1gig 2gig pun terkial - kial kadang2 signal pun takde
                    orang lain dah siap fiber optik seluruh negara dah
                    dgn berpuluh2 gig beratus2 gig connection


                    kalau negara kita macam zimbabwe ke pulau maldives ke yg tak berkemampuan aku boleh paham
                    tapi kita boleh belanja berbillion billion utk ntah apa - apa
                    keluar surat khabar pulak tu
                    tajuk besar2 lagi
                    macam kaya sangat je bunyinye

                    Comment


                    • #11
                      Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

                      kita download movie HD banyak2 ... pastu buat channel kita sendiri ... bg org tengok FREE ...

                      Comment


                      • #12
                        Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

                        jepun terget 2010
                        full hdtv channel
                        pree ka bbayar ka
                        sume hdtv
                        amacam mau celen tak?

                        Comment


                        • #13
                          Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

                          Originally posted by amieshoro View Post
                          tue la..
                          kat channel 5 spore,
                          CSI Miami diaorang siar dalam HD...
                          huh.. gambar puas hati.

                          nie yg best duduk JB.
                          masa aku pi kedai2 barangan letrik ni.., diaorang (salesman) tu cakap.. kalau dok jb.. bleh dapat HD transmission ni!

                          betul ke? boleh verify sapa2 yg dok jb?

                          aku sikit mushykil.. sebab tgk antenna HD tu.. macam kecil...

                          lebih kurang dlm gambar ni aje.. jenis indoor..



                          ke.. korang kene pakai antenna luar?

                          Comment


                          • #14
                            Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

                            sejak thn lepas, kalo x silap, channel 5 (spore) dah start hd trial...
                            dia akan siarkan satu hd movie pd satu masa tertentu...
                            so saper2 ada hdtv leh la merasa movie yg ditayangkan dlm hd...
                            tp umah mak abah aku pakai tv biasa jek & antena pun jenis biasa yg rtm1 pun gambarnya sgt hampes, jadik x merasa la hd trial tu...

                            Comment


                            • #15
                              Re: HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??

                              Originally posted by SMaCK View Post
                              RTM pun baru nak masuk digital......HD? hmmm....ntah tahun bila la nak masuk plak....
                              Xlame lg tu, nanti sempena perayaan kemerdekaan ke 200 ade la tu.

                              Ulangtahun kemerdekaan ke 200 = tahun 2157

                              Comment

                              Working...
                              X