Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Bagaimana cara nak tambah gas aircond kat rumah

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bagaimana cara nak tambah gas aircond kat rumah

    Hai...Kat rumah saya ada 3 biji aircond...satu acson 2HP dan 1 jenama york.Dua biji daripada nya aircond tak sejuk...rasanya gas habis...

    Jadi ada tak sesiapa yg boleh memberi tunjuk ajar...cara-cara nak tambah gas aircond kat rumah...

    satu lagi ...selepas ditambah gas..aircond tetap tak sejuk...apa problem dia erh..?

    harap sesiapa expert dlm bidang ni dpt tolong....yer

    thanks

  • #2
    Re: Bagaimana cara nak tambah gas aircond kat rumah

    baik panggil lah yg pakar membuatnya.. !

    jika anda tak tau dan buat sendiri.. anda mungkin ..

    1. tak cukup peralatan.

    2. membahayakan diri sendiri..

    tak semua benda kita boleh buat sendiri.. ..

    Comment


    • #3
      Re: Bagaimana cara nak tambah gas aircond kat rumah

      serahkan pd pkar.gas nie sejuk dlm -14c.jadi klau kena jari klau kena mau putus kat ctu jugak.

      Comment


      • #4
        Re: Bagaimana cara nak tambah gas aircond kat rumah

        Originally posted by NAZMAN View Post
        Hai...Kat rumah saya ada 3 biji aircond...satu acson 2HP dan 1 jenama york.Dua biji daripada nya aircond tak sejuk...rasanya gas habis...

        Jadi ada tak sesiapa yg boleh memberi tunjuk ajar...cara-cara nak tambah gas aircond kat rumah...

        satu lagi ...selepas ditambah gas..aircond tetap tak sejuk...apa problem dia erh..?

        harap sesiapa expert dlm bidang ni dpt tolong....yer

        thanks
        bocor kot sambungan dari tank ke aircond ko tu (paip tu ke bocor) atau tank bocor (posible ke nih?). service aircond pun murah je.
        kat sini diorang ikut hp aircond tu diorang charge.

        klau aircond 1 hp kos service lebih kurang RM60 skali ngan tambah gas.
        cara diorang servis, dia akan bukak aircond ko tu, and basuh sampai bersih. segala habuk smua tadak (ko tgu & tengok camna diorang buat, then lepas tu ko bleh buat sendiri klau nak jimat duit). pastu dia akan pasang balik & masukkan gas.

        kenyataan berkenaan kos servis di atas adalah benar utk kawasan Bertam/Kepala Batas, Penang. tempat lain aku taktau. sekian.

        Comment


        • #5
          Re: Bagaimana cara nak tambah gas aircond kat rumah

          nak masuk gas, bukan boleh bila rasa aircond tak sejuk je..masuk gas.
          sebelum masuk gas
          ~kena sambung meter khas pada saluran gas, dan dapatkan bacaan gas dlm compressor dulu (bacaan di ambil semasa compressor berfungsi/on)
          ~dh dapat bacaan baru tau gas kurang/lebih
          ~kalau kurang tambah hingga capai tahap sukatan (sukatan ikut jumpa HP a/c)
          ~kalau lebih, kena keluarkan gas dgn buka paip pada meter khas tersebut

          tu pasal gas, selain gas, perlu membuat checking pada bacaan amp, tujuannya utk tgk a/c kita tu beroperasi pada keadaan biasa@luar biasa, kalau a/c ada masalah bacaan amp akan tinggi dr kadar sepatutnya, cth a/c 2.5hp bacaan amp sekitar 13A, jika lebih perlu buat cucian chemical pada unit compressor, andai lps cucian bacaan amp masih tinggi, perlu buat checkup pada tiub kapilari utk memastikan tiada benda2 yg ganggu laluan gas

          yg lain2 tu basic service, cuci filter, lap2 body aircond indoor unit
          kebiasaan kos service yg rm60~100 tu basic service
          ~cuci filter indoor, lap2 body indoor
          ~check bacaan amp/bacaan gas
          ~tambah gas

          andai outdoor unit (compressor) ada masalah @ perlu buat cucian chemical, harga dah jadi lain@bertambah

          nak buat sendiri pun senang jer, biasa bila kita beli aircond, ada manual disertakan, dan ada label pada outdoor/indoor/compressor yg mana pada label tu bg technical details, berapa AMP, berapa tekanan gas yg sepatutnya.

          kita cuma perlu dapatkan meter khas (ntah apa namanya) utk ambil bacaan gas, dan perlu juga beli gas satu tong, dan juga beli amp meter yg jenis klip tu utk ambil bacaan amp (ada org yg datang buat service tak pakai amp meter ni..just buat cincai check gas je)

          lagi satu, andai panggil org buat servis, sila check betul2 item2 dia buat dgn harga ditawarkan

          Comment

          Working...
          X