Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Mesin Basuh Washing Machine

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Mesin Basuh Washing Machine

    Brand, Model apa yg dok ada di rumah tu ?.. best tak ?.. bajet harga berapa ?

    If I wanted to buy a new one for my house.. agak agak brand and model apa yg terbestest sekali for My family of 4 ?.. Takmo front loading plz.. to heavy to move it around..

  • #2
    Re: Mesin Basuh Washing Machine

    brand? samseng.. err samsung... best x? err.. x best.. pasai x bleh set utk spin sajer... aku prefer yg kalo leh spin sajer... psl byk baju yg basuh tangan.. cuma nk guna fasiliti spin tuh x bleh... reger? lupa... abt rm700 kot... 6.8 kg... tp x cukup hebak.. aku target 12 kg dulu.. leh basuh comforter skali.. tp bajet x cukup...

    suggestion? x reti den nk suggest.. byk sgt brand nya....

    Comment


    • #3
      Re: Mesin Basuh Washing Machine

      tengah target nak beli LG washer+dryer direct drive motor harga sekitar
      RM2800 kena tunggu durian runtuh la hahaha..aku tak suka yang ada dryer sebenarnya
      sebab malaysia kan ada sinaran matahari sepanjang tahun..tapi tu la
      orang_sebelah aku nak sangat layan je la, dia malas nak jemur kain sendiri

      dream

      kalau nak top loading brand panasonic ok..harga tak ingat tapi tahan lama, mak aku
      ada mesin basuh pun dia belasah hand wash jugak..pakai untuk spin jek

      Comment


      • #4
        Re: Mesin Basuh Washing Machine

        zante, member aku kata yg 2 in 1 tu cepat rosak.
        pastu bila rosak susah la..pasal dia 2 in 1. pastu
        dryer ni cepat rosakkan baju.
        aku pakai LG, ok je, boleh set mcm mana kita nak.
        harga dalam RM800-900 kot. Aku beli time sale.
        family aku 4 org gak....muatan 7kg kot.

        Comment


        • #5
          Re: Mesin Basuh Washing Machine

          Originally posted by Dd View Post
          zante, member aku kata yg 2 in 1 tu cepat rosak.
          pastu bila rosak susah la..pasal dia 2 in 1. pastu
          dryer ni cepat rosakkan baju.

          aku dah cakap kat orang_sebelah..dia tak caya takper la kalau beli nanti pun
          duit dia..kalau rosak nanti pun dia jugak kena beli baru..biar la asalkan dia happy dan
          bahagia tak payah sidai baju semasa ketiadaan aku di rumah

          Comment


          • #6
            Re: Mesin Basuh Washing Machine

            pakai mesin basuh fully otomatik brand Panasonic

            yg 6.5kg tu jer.....utk 6 orang ahli rumah aku..
            rege beli masatu tak lebih dari RM700 laa..
            dah pakai almost 3 years...
            masih siaht walafiat dan berfungsi dgn baik sekali
            kalau ikut nafsu mmg nak yg besor cam kat umah my mom tu...12kg...brand LG..tp budget tak cukup ler masa tue....nak beli peti ais lagi pasal baru masuk umah sendiri kan...

            w/p fully otomatik tp boleh set kalau nak spin jer....
            mmg ada ker mesin fully otomatik yg tokleh set utk single program jer...?
            rasanyer mana2 mesin otomatik ni bulih kalau nak set....nak wash jer ker...rinse je ker...spin jer ker....cumer kena rajin studi manual dia la....
            rasa mcm mustahil jer kalau tokleh set...? hmmm...?
            Last edited by Hairanaz; 25-01-08, 01:56 PM.

            Comment


            • #7
              Re: Mesin Basuh Washing Machine

              Originally posted by Dd View Post
              zante, member aku kata yg 2 in 1 tu
              aku pakai LG, ok je, boleh set mcm mana kita nak.
              harga dalam RM800-900 kot. Aku beli time sale.
              family aku 4 org gak....muatan 7kg kot.
              lebih kurang yg kat umah sewa skang nih....guna pun utk 4 org.......LG.....6.8 kg....blh set kalau nak spin saje....rasanya dah guna lebih 3 thn kot...sbb masuk umah sewa skang 2005 mmg org lama dah beli dah...

              kat situ juga ada fuzzy logic/economy.....bisa kitaorg guna economy jer....
              Last edited by Humairah; 25-01-08, 01:55 PM.

              Comment


              • #8
                Re: Mesin Basuh Washing Machine

                aku guna panasonic 6.5 kg untuk kegunaan 4 orang.

                pakai dalm 2 tahun mmg jenis pakai secara ganas.

                so far ok saje.

                harga 2 tahun lepas was like 800 ke 7++

                Comment


                • #9
                  Re: Mesin Basuh Washing Machine

                  Originally posted by wawaporeber View Post
                  aku guna panasonic 6.5 kg untuk kegunaan 4 orang.

                  pakai dalm 2 tahun mmg jenis pakai secara ganas.

                  so far ok saje.

                  harga 2 tahun lepas was like 800 ke 7++
                  ini gambar dia



                  Samsung punya susu, Panasonic dapat nama
                  hehehe

                  Comment


                  • #10
                    Re: Mesin Basuh Washing Machine

                    Previously aku guna Front Loading Electrolux (tatau eja).. 7kg.. 15 program.. tapi guna 2 aje.. hehehe.. usia menjangkau 7 tahun rasanya.. waranty 5 tahun aje.. ada hot water.. tapi tu la dianya.. nak ubah cam bleh mati berat.. nak cuci lantai bawah dia pon parah.. nih dah rosak nak kena ajak geng dtg plak IF nak repair nor buang..

                    In my mind.. ingat nak cari yg above 8.5KG supaya leh basuh comforter.. takde hot water takpe.. janji dlm mesti stainless steel.. dah tu sebolehnya nak yg ada anti tangle (ada ke ?).. rimas pala hotak aku bila nak sidai (tgk aje actually) baju sangkut sini sana.. bajet.. takmo yg cecah 2K lagi dah.. mahal pon rosak juga.. dah 3 kali dah nih.. perass dah.. ada ke ?




                    Hahaha.. good one sebol.. hehehe
                    Last edited by SixShot; 25-01-08, 02:51 PM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Mesin Basuh Washing Machine

                      woo sanggup tu call kat opis nak gelakkan aku yang salah.

                      yeah funny

                      :P

                      harap maklum, bukan panasonic, tapi samsung.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Mesin Basuh Washing Machine

                        Originally posted by zantedeschia View Post
                        aku dah cakap kat orang_sebelah..dia tak caya takper la kalau beli nanti pun
                        duit dia..kalau rosak nanti pun dia jugak kena beli baru..biar la asalkan dia happy dan
                        bahagia tak payah sidai baju semasa ketiadaan aku di rumah
                        oh orang_sebelah... citarasa kita sama la

                        wassalam.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Mesin Basuh Washing Machine

                          Akunyer brand Daewoo- 7kg
                          brand xpenting..yg penting bearing nya
                          besar..klo kcik selalu rosak..
                          tu yg cina tu bgtau aku..bearing tu apa mende aku
                          pon xtau..ada duk dlm mesin tu cuba sruh dia bwk kua
                          tgk..
                          Daewoo pon buat kapal selam..elokla kot..
                          sb kgunaan dlm air..ahaha..apa aku ngarut..

                          comforter?aku anta dobi..hehe
                          aku bli 7rat lbh kot..x hingat...

                          tingat kt mak mertua aku basuh tgn je..bli msin basuh utk'
                          spin je..amalan berpuluh thn dahulu..isiumah 8 orang..

                          Comment


                          • #14
                            Re: Mesin Basuh Washing Machine

                            lagi lagi cepat.. aku nak beli besok.. mesti kena beli kalau dak bini aku nak boikot basuh baju aku ngan Jr.. hehehe.. (walhal dia ngan princess yg banyak tukar baju hari hari).. tergeliat la tgn pakcik nanti nak kena perah jeans.. duhhhhh
                            Last edited by SixShot; 25-01-08, 03:19 PM.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Mesin Basuh Washing Machine

                              basuh tgn la bersih ...xyahla beli msin..

                              belila apaČ pon..jnji mesin yg basuh

                              Comment

                              Working...
                              X