Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Oven Europa VALENCIA 688E

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Oven Europa VALENCIA 688E


    Asm, saya ahli baru dlm bincang.net nie, baru-2 nie suami saya ada belikan oven jenis nie, sesiapa yg pernah guna atau ada oven buleh tak berkongsi tips penggunaan oven ini mcm mn nk pastikan kek/biskut yg kita masak tu elok x hangus (sekata), oven ini didatangi dgn 2 tray dan kat dlm ada 4 slot jadi jika saya guna 4 tray ok ke dan apa perlu tahu utk pastikan masak semua sekata. sekian tq.

    harga beli rm980.00 (tak tahu ler harga nie mahal or murah pasal suami yg belikan.

    VALENCIA 688E
    • Dimensions : 675 (H) x 500 (W) x 575 (D) mm
    • Electric Oven
    • Electric Grill
    • Thermostat Control
    • Bell Timer
    • Oven Lamp
    • Jet Cook System
    • Oven Sliding Grille : 2 Sets
    • Oven Capacity : 52 litres

  • #2
    Re: Oven Europa VALENCIA 688E

    oh bagus oven mcm ni
    tapi aku tader la penah guna
    org yg terer2 masak kek biasanya pakai oven mcm ni

    sori la klu posting kosong tak buleh nak membantu

    Comment


    • #3
      Re: Oven Europa VALENCIA 688E

      tq atas respon anda.... mungkin ada rakan-2 lain yg pernah guna.

      Comment


      • #4
        Re: Oven Europa VALENCIA 688E

        mak aku ade guna oven camni.tp jenama lain.tak silap aku rm 1300 kot mase bli aritu.nti arr aku tanye camne care guna

        Comment


        • #5
          Re: Oven Europa VALENCIA 688E

          rumah aku penah guna oven mcm ni...tp lama dah..
          dah rosak pun...

          atas dia ada dapur dan guna api gas kan...
          tak tau la kalo ada teknologi baru...
          sbb aku punya tahun 90-an...

          Comment


          • #6
            Re: Oven Europa VALENCIA 688E

            haa
            rumah aku pon ade oven cam nihh
            tp dah rosak lerr
            sbb dah lame x pakai..dan x gi servis kate mak aku ler yerr

            taun lepas nye puasa mak aku try nak pakai pastu meletup dia lampu..abes skali lampu umah skali padam..seb baik x terbako

            sorry ler posting kosong sbb x de tips nak bagi...hehehe :P

            Comment


            • #7
              Re: Oven Europa VALENCIA 688E

              tak payah pakai tips2 apa dah puan Akok..

              oven ni dah terbukti bagus..!!

              yang penting..,

              1. Jaga suhu..!

              Kalau dah dalam resepi kek atau kuih anda tu, dah tulis.., panas kan oven pada suhu 220 darjah.., jadi puan panaskan laa oven tu siap2.. , cukup 220 darjah, oven tu akan ada buzzer.., ok.. puan masukkan laa kuih/kek puan tu. (contoh aje laa 220 darjah ya! ada yg 250.., ada 180.., ada jugak yang suhu berubah-ubah..)


              2. Jaga masa! -

              Sama cam jaga suhu, ini pun ikutlah resepi, kalau resepi kata.., bakar selama 10 minit.., set aje laa masa nya pada 10minit. cukup masa.., buzzer atau loceng bunyi.. bukak oven keluarkan kek atau biskut puan...! , teruskan dgn bakar yg lain.

              kalau nak ada tips pun kat sini aje la - Masa membakar tu., jgn laaa 10 kali sekejap nak jenguk oven nya! kejap-kejap bukak.. check kuih.., kejap lagi kang.. bukak lagi!!.. , haaa.! kalau macam ni..alamat.., kek akan jadi bantat.., atau biskut.. tak cukup masak!

              ini kerana.. setiap kali kita buka saja oven.., tekanan udara panas yg sedang membakar biskut/kek kita tu.. akan terlepas., dan suhu dah jadi berubah.

              Sebab tu..oven yg suami puan beli ni bagus..!! intai saja dari luar!! jangan sekali2 buka-membuka..

              apa lagi? itu saja laa! ..

              benda2 ni kene cuba dan buat.. dan belajar dari kesilapan..,

              saya pun.. kutip tips2 ni... dari mak saya laa.., memang saya slalu tolong mak saya bakar kek atau biskut tiap kali raya.

              er.. kalau pembaca forum wanita lain yg ada tips pun boleh laa kongsi sama..! mungkin dari segi penjagaan ke.., atau tips nk kasik biskut di bakar rangup ke..

              Comment


              • #8
                Re: Oven Europa VALENCIA 688E

                Terima kasih atas panduan yg diberikan.

                Comment


                • #9
                  Re: Oven Europa VALENCIA 688E

                  huhu best lak tgk oven nie...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Oven Europa VALENCIA 688E

                    oven ni mmg besh....sayang cik abe awak kat awak yerr....gunela oven ni seoptimum mungkin......jgn la plak oven ni nanti jadi perhiasan...cam sesetegnah org tueL...kemain beli oven besar..alih2 jadik tempat simpan barang...sabor jelah....

                    antara tips yg penah saya dapat..kalau nak bakar biskut elok...jgn letak byk2 tray sgt...supaya bislut masak rata..dan sekata...kalau setakat dua tray tu kira ok laa.....

                    oven besar camni sesuai sgt kalau nak wat roast chicken...beef....lamb...wah....meleleh la plak....

                    lagi satu...manual oven tu awak bacal jugak...segala mak nenek panduan nak jaga jangka hayat oven tu yer....barang yg elok tp kalau tak pandai jaga pong...tak tahan jugak...okeh!

                    selamat menggunakan oven baru!

                    Comment


                    • #11
                      Re: Oven Europa VALENCIA 688E

                      Terima kasih kpd saing-2 (sahabat handai) atas respon yg diberikan. Sejak dapat oven baru nie sampai ke ptg semalam saya dan suami telah 4-5 jenis bislut raya. saya menggunakan defalut tray aje (2 dulang aje masuk saiz 20 x 20 inci) setiap dulang muat dlm 40-60 biji biskut ikut pada saiz. maklum la saya nie baru aje cuba-2 nk buat biskut raya. semua resipi saya dapatkan dlm majalah mingguan wanita dan cari kat web seperti http://resepi.mesra.net/ http://www.myresipi.com/tags/ikan http://noreenuk.blogspot.com/ dan yg terbaru membuat pizza pasal anak-2 suka sangat mkn pizza. Hasil dr membakar guna oven nie ada satu bislut yg tak menjadi mungkin silap masa membuatnya. Yg lain-2 seperti biskut amond london, wall nut oat bg saya ok pasal suami kata ok (tak tahu ler ndia nk jaga hati ke ). tu aje sedikit pengalamn yg saya dapat berkongsi dgn rakan-2.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Oven Europa VALENCIA 688E

                        eh.. eh.. kat sini pun ada resepi kuih yg best-best tau!!

                        pi cari kat bilik masakan sana.., ada macam2 resepi biskut.., kuih dan masakan tempatan serta western food.

                        cumanya kat sini dlm bentuk thread laa resepi tu.., so kene guna fungsi carian atau just tengok aje laa senarai nama thread tu.., apa resepi yg ada.

                        Apapun, tahniah kerana berjaya membuat pelbagai jenis kuih raya dgn oven baru!

                        Oven baru.. semangat baru!!

                        Comment


                        • #13
                          Re: Oven Europa VALENCIA 688E

                          sorry, off-topic

                          Originally posted by akok_kelate View Post

                          Asm, saya ahli baru dlm bincang.net nie, baru-2 nie suami saya ada belikan oven jenis nie,

                          harga beli rm980.00 (tak tahu ler harga nie mahal or murah pasal suami yg belikan.
                          tumpang tanya skit, beli kat mana?
                          saya pun nak cari gak, nak bagi kat wife...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Oven Europa VALENCIA 688E

                            Originally posted by skai View Post
                            sorry, off-topic



                            tumpang tanya skit, beli kat mana?
                            saya pun nak cari gak, nak bagi kat wife...

                            suami saya beli kt kedai Pana Shop (Tan chong Ent.), 56, jln rangoon 10400 penang, Tel/fax : 042272373, 2272372 (salesman tu nama tony tan) harga rm980, kalau beli kat KEE HUAT RADIO CO SDN. BHD http://www.keehuat.com/Enquiry.htm harga dia rm1110 x leh kurang, kat court mamoth rm1099, kat bkt gedung rm990 ok harap dpt membantu.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Oven Europa VALENCIA 688E

                              thanks akok_kelate

                              Comment

                              Working...
                              X