Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Servis Aircond Rumah

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Servis Aircond Rumah



    Aku nak tanya pada sesiapa yg tahu pasal servis aircond dkt rumah (split unit)... Berapa lama tempoh kita nak servis aircond dkt rumah tu ha?? maksud aku yg panggil org datang servis... bukan yg kita cuci filter indoor unit tu... Setahun sekali ke... 6 bulan sekali ke..

    Pastu biasanya apa yg diorang servis tu... tambah gas ke... ape ke...

    TQ.

  • #2
    Re: Servis Aircond Rumah

    servis ni ikut kekerapa anda on air cond tu..

    kalau 12jam sehari... seeloknya 2-3 bulan sekali panggil la dia org datang check...
    kalau jarang2 on... panggil la 6bulan sekali...

    apa dia orang buat???
    -kerja2 biasa, cuci filter, check compressor kotor ke tidak...
    -kerja2 teknikal... cek tekanan gas, bacaan amp, kalau compressor kotor...kena buat cucian dgn chemical... kalau gas kurang, tambah gas...

    Comment


    • #3
      Re: Servis Aircond Rumah



      mi kat umah nih.. kalu dah rasa gas tak sejuk baru servis...
      pas tuh ada lah dlm lingkungan 150 sbb termasuk ganti skru yg dan nak pecah dsb...
      lebey kurang dua tahun jugak ler..

      Comment


      • #4
        Re: Servis Aircond Rumah

        ada sesapa lagi yg ada experience pasal servis aircond kat rumah??

        Comment


        • #5
          Re: Servis Aircond Rumah

          seeloknya setahun 2 kali buat servis...
          sebab bukan apa...servis ni tak mahal pon.. leh dapat sekitar rm15-20 utk sebijik... bila ada masalah macam kena tambah gas/gas bocor/chemical/dll baru la kena caj tambahan... so pada yg baru pasang air cond kat rumah, lepas 6 bulan atau gak2 tngok compressor kat luar tu dah ada sarang burung.. dah hitam..kotor sangat.. panggil la org buat servis... jgn tunggu sampai dah tak sejuk/rosak... nanti lagi banyak kena keluar duit...

          Comment


          • #6
            Re: Servis Aircond Rumah

            hehehhehe..
            mi pasang 24 jam aircond kalu mi dok kat umah..
            sayang nak off kan aircond...
            tu pasal 2 tahun dah kena servis...
            elok jer.. cuma ganti spare parts dia lar.. skrunyer pecah

            Comment


            • #7
              Re: Servis Aircond Rumah

              Originally posted by salmy
              hehehhehe..
              mi pasang 24 jam aircond kalu mi dok kat umah..
              sayang nak off kan aircond...
              tu pasal 2 tahun dah kena servis...
              elok jer.. cuma ganti spare parts dia lar.. skrunyer pecah
              gilo eh... tak banya karen ke..

              sah ko ni orang kaya...

              aku pun tumpang genbira.. hehe

              Comment


              • #8
                Re: Servis Aircond Rumah

                hehehhehe..
                bil letrik mmg RM2++ sebulan..
                tak kira... mi panas... kalu kuar bilik tuh... rasanya nak cair jer...
                malaysia nikan ke panasssssssssssssssssss...

                Comment


                • #9
                  Re: Servis Aircond Rumah

                  Originally posted by akuinsan
                  seeloknya setahun 2 kali buat servis...
                  sebab bukan apa...servis ni tak mahal pon.. leh dapat sekitar rm15-20 utk sebijik... bila ada masalah macam kena tambah gas/gas bocor/chemical/dll baru la kena caj tambahan... so pada yg baru pasang air cond kat rumah, lepas 6 bulan atau gak2 tngok compressor kat luar tu dah ada sarang burung.. dah hitam..kotor sangat.. panggil la org buat servis... jgn tunggu sampai dah tak sejuk/rosak... nanti lagi banyak kena keluar duit...
                  Aku baru nak tanya berapa kos sekali servis.. kira tak mahal la kalau servis... kalau tukar barang/tambah gas je la yg mahal...

                  Originally posted by salmy
                  hehehhehe..
                  mi pasang 24 jam aircond kalu mi dok kat umah..
                  sayang nak off kan aircond...
                  tu pasal 2 tahun dah kena servis...
                  elok jer.. cuma ganti spare parts dia lar.. skrunyer pecah
                  Aku tumpang rumah ko boleh tak Cikgu Mi... mesti sejuk gile rumah ko... :sejukle: :sejukle:

                  Comment


                  • #10
                    Re: Servis Aircond Rumah

                    Assalamualaikum ..

                    cuma aku nak beritahu kat sini kan ..
                    kalau ada yang pasang air cond tuh dicakap ..
                    lepas siap pemasangan, kekunun lepas 6 bulan dia akan datang semula ..
                    sebab nak tambah/isi gas!! tak payah ah ..
                    tu hanya nak amik kesempatan, bila dah isi gas mesti kena bayar ..
                    butaČ peniaga tuh dapat duit kat situ ..
                    selagi paip tuh tak bocor, gas takkan keluar!! gas tuh akan kekal camtuh ..
                    kiranya kalau dia ckp dia kan dtg nak isi gas pada air cond tuh ..
                    hanya untuk mencari keuntungan ah ..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Servis Aircond Rumah

                      yup betul... gas dalam air cond tu tak akan keluar... dan berkurangan KECUALI jika ada kebocoran pada sambungan paip compressor ke indoor unit...

                      caj utk detect n repair bocor ni mahal gak.. tak silap arround rm100++... tapi biasanya ada jaminan... kalau dah siap repair kebocoran gas abis jugak...depa akan baiki balik secara percuma.. itu kalau kontraktor yg ada etika kerja yg baik la.. ada gak yg jenis lari/salahkan orang lain bila bocor semula...

                      setakat ni saya kat sini mmg puas hati dgn kerja kontraktor air cond di pejabat saya. bagus n tak tipu... saya byk belajar dari dia la... tak kedekut ilmu.

                      sapa yg tinggal area kajang/bangi/serdang nak pasang air cond.. nak baiki air cond... atau nak baiki peti ais... mesin basuh... PM saya.. saya bg no phone kontraktor ni... (saya tak ambil apa2 komisen tolong rekemenkan dia nih, just tolong kontraktor melayu yg kerjanya bagus n ada kualiti)

                      Comment


                      • #12
                        Re: Servis Aircond Rumah

                        Originally posted by cowboy


                        Aku nak tanya pada sesiapa yg tahu pasal servis aircond dkt rumah (split unit)... Berapa lama tempoh kita nak servis aircond dkt rumah tu ha?? maksud aku yg panggil org datang servis... bukan yg kita cuci filter indoor unit tu... Setahun sekali ke... 6 bulan sekali ke..

                        Pastu biasanya apa yg diorang servis tu... tambah gas ke... ape ke...

                        TQ.
                        pasal service acond ni buat 3 bulan sekali service biasa.chemical service buat setahun sekali...cuci filter tu indoor ngan outdor dia.. kalau aircond baru tu filter indoor dia nampak macam warna biru
                        isi gas tu tak tentu sebenarnya gas tak akan hilang cuma ade likage yang blh hilang kan gas.
                        cuci filter tulah service nama nya..kalau yang lain yang rosak tu panggil repair

                        biasa diorang service
                        .cuci filter
                        tambah gas
                        tu jelah...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Servis Aircond Rumah

                          Originally posted by cowboy
                          Aku baru nak tanya berapa kos sekali servis.. kira tak mahal la kalau servis... kalau tukar barang/tambah gas je la yg mahal...



                          Aku tumpang rumah ko boleh tak Cikgu Mi... mesti sejuk gile rumah ko... :sejukle: :sejukle:

                          hehe kalau camtu cikgu ade harapan compreser cikgu cepat kong.. tapi m/be acond cikgu nii gagah perkasa.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Servis Aircond Rumah

                            abang sawi.
                            boleh tak mintak no talipon tukang servis air cond yang bro rekomen tak?
                            memang payah nak cari orang yang betulČ faham buat servis ni. tapi selalunya yang tak reti apeČ ni kena ketuk la. huhuhuh

                            Comment


                            • #15
                              Re: Servis Aircond Rumah

                              Originally posted by morroko View Post
                              abang sawi.
                              boleh tak mintak no talipon tukang servis air cond yang bro rekomen tak?
                              memang payah nak cari orang yang betulČ faham buat servis ni. tapi selalunya yang tak reti apeČ ni kena ketuk la. huhuhuh
                              019-6908214 - encik azrol (Perkhidmatan Nyaman Niaga - nyamanniaga.com.my)

                              Comment

                              Working...
                              X