Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

bahasa negeri mana paling susah nak belajar...??

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • bahasa negeri mana paling susah nak belajar...??

    a'kum...

    dah banyak sangat dah baca posting ko org ni,umi pun nak buka topik baru je la..
    nak tanya,bahasa negeri mana yg ko org rasa paling susah nak belajar???atau paling susah nak faham???

    perak?sabah?sarawak?kelantan?atau...???

  • #2
    Nogoghi Sombilan (betul k ni?)

    Comment


    • #3
      negeri sabah gamaknya
      kena dok sana...

      jauh la belanja nak gi sana tuuu

      Comment


      • #4
        loghat pahang belah semantan. tu la bahasa palingggg pekat.

        Comment


        • #5
          Bahasa bagi orang yang takde negeri/negara

          maksud aku hebrew

          Comment


          • #6
            hebrew tu bahasa orang Israel ke?

            hmm...bahasa Sarawak kot paling payah. Tak paham langsung. Some of the words are totally different.

            Comment


            • #7
              bahasa org iban/kadazan/murut/bajau kot...

              Comment


              • #8
                Posting asal oleh oggy
                bahasa org iban/kadazan/murut/bajau kot...
                semo bahasa tu kat sarawak la...umi tau bahasa iban & melanau je...
                2 pun 2 thn bergaul dgn budak2 iban masa form six.sekarang ni,kira fasih gak tapi malu nak cakap.klu da kawan umpat,kita tau...so,x rugi belajar bahasa negeri org ni...

                Comment


                • #9
                  oh gitu..
                  cikgu saya ada cerita,dorang cakap sini = situk & situ = sinik ..
                  btol ke ?

                  Comment


                  • #10
                    sini-sinik, situ-situk...agak nye lah..

                    Comment


                    • #11
                      ....loghat baling kedah....aku yg org kedah tulen sendiri pun sampai hari ni tak leh paham hahahah

                      Comment


                      • #12
                        aku ning orang teganung....kire nye buleh gok paham siket-siket....

                        Comment


                        • #13
                          Posting asal oleh umikniey
                          semo bahasa tu kat sarawak la...umi tau bahasa iban & melanau je...
                          2 pun 2 thn bergaul dgn budak2 iban masa form six.sekarang ni,kira fasih gak tapi malu nak cakap.klu da kawan umpat,kita tau...so,x rugi belajar bahasa negeri org ni...
                          kire untung gak ko nie, umi....from my POV, kalo ader yg dok kutuk ko depan orang, buat2 tak paham lerr....boleh lancarkan serangan balas later.... that's what i do if my colleagues dok kutuk lady kat belakang lady....they kutuk in hokkien or cantonese, heaven help them when i strike back....

                          Comment


                          • #14
                            sapa cakap loghat sabah susah..sonang bah tue kita semua datang sini ler...saya memula pindah sabah susah gak cakap loghat diorang but ok lah...yang susah nyer bahasa pertuturan bangsa diorang macam bajau/suluk...

                            Loghat Sabah...
                            1. Kita = Awak/untuk adik beradik

                            Suluk
                            1. Pa Kain kau ? = Pergi Mana KAu ?
                            2. 2 pilak = 2 ringgit

                            p/s:kalo silap harap dimaafkan..

                            Comment


                            • #15
                              lady penah duduk kat sabah for a few months....masa tu, dunno anything (how they speak)....sampai la, i have a hard time understanding them....

                              Comment

                              Working...
                              X