Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Korean Language

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Korean Language

    ooo... ______nida tu nak tunjukkan polite..

    aku kadang2 gatai pi tengok berita korea..
    semua perkataan ada nida kat belakang..
    cam pelik saja..
    heheheheh

    Comment


    • #17
      Re: Korean Language

      wah.. nak belaja jugak.. konpius la tentang sebutan 'e' bila spell romaji.. kan ade 2 e dlm korea.. e=ae (sebut mcm e dlm era) dan e=eu (sebut macam e dlm melayu)

      oneren cohayo tu sebut dia mcm mane? onaereun cohayo betul ke?

      nak try sikit.

      anyeong hasaeyo. jo neun triplex ib mida. manaso panggapsumnida. youbusayo? jo neun hanggung malel kongbuhago shippoyo. kansahamnida. huhu..

      Comment


      • #18
        Re: Korean Language

        woooo best ni

        selalu layan lagu K-pop harapkan subtitle je...

        start from basic pls

        P/S: siot je fifirangai

        Comment


        • #19
          Re: Korean Language

          best2..boleh belajar..
          korean language mmg unik selepas japanese language..

          Comment


          • #20
            Re: Korean Language

            To Triplex

            wah.. nak belaja jugak.. konpius la tentang sebutan 'e' bila spell romaji.. kan ade 2 e dlm korea.. e=ae (sebut mcm e dlm era) dan e=eu (sebut macam e dlm melayu)

            oneren cohayo tu sebut dia mcm mane? onaereun cohayo betul ke?
            = oneureun cohayo

            anyeong hasaeyo. jo neun triplex ib mida. manaso panggapsumnida. youbusayo? jo neun hanggung malel kongbuhago shippoyo. kansahamnida. huhu..
            boleh tahan dah ni. actually if dlm romaji memang susah skit nak detect betul or salah. cuma boleh assess melalui sebutan ataupon ejaan dlm korean (hangeul)

            Comment


            • #21
              Re: Korean Language

              kalo boleh nak master bahasa korea ni other than bbrp bahasa lain.. haha. tp minta tolong ajarkan ye..

              boleh tolong ajarkan ayat-ayat dlm conversation x?

              misalnya:
              1) saya suka membaca buku / surf internet / melukis / memasak / bermain bola sepak. 2) nice to meet you.
              3) awak sangat cantik
              4) apa nama awak?
              5) cuaca hari ini sangat bagus
              6) apa pekerjaan awak?

              dan ayat2 lain kalo ade..thanks

              Comment


              • #22
                Re: Korean Language

                haha i think i wanna try yg cantek tu.

                no chungmal yeoppo yo.

                kerae yo, ssyangyong shii?

                Comment


                • #23
                  Re: Korean Language

                  To synOvia:

                  Bagus. Memang betul dah jawapan awak.
                  no chungmal yeoppo yo. = (boleh guna no (engkau) if kita dah lama kenal/rapat dgn orang tu). if mcm baru je kenal (1st time jumpa) atau x berapa rapat, gantikan "no" tu dengan "tangshin" (awak/anda = versi lembut skit")

                  To Triplex:

                  1) saya suka membaca buku / surf internet / melukis / memasak / bermain bola sepak.
                  conen (chek ingnen got)/(intonet hanen got)/(kerim kerinen got)/(chukku hanen got) cohaheyo.
                  2) nice to meet you.
                  mannaso banggawoyo/mannaso banggapsemnida(lebih honorific)
                  3) awak sangat cantik
                  synOvia dah tolong jawabkan
                  4) apa nama awak?
                  iremi muoyeyo
                  5) cuaca hari ini sangat bagus
                  onel nalshiga cohayo
                  6) apa pekerjaan awak?
                  chigobi muoyeyo

                  Comment


                  • #24
                    Re: Korean Language

                    kalau nak tanye, camne?

                    contohnye,
                    do you like me?

                    kalau mcm japanese kan leh letak desuka? kat blakang tu make it sound like a question.
                    kalau chinese lak letak ma?.

                    hehehe.

                    Comment


                    • #25
                      mahu belajar bahasa korea

                      agaknya ada x sesape yg kat sini study kat Korea..

                      sy amat berminat untuk belajar bahasa Korea di mana2 uni di korea.. masalahnya sekarang..teramatlah susah nak carik info pasal ne... sbb jarang ade yang nak belajar bahasa korea kat sana n share info pasal neh..

                      sebenarnya, sy neh langsung x de basic ttg bahasa korea..nak kata pandai cakap korea pun x..apatah lagi faham bahasa korea neh.. dlam erti kata lain,, sy mahu blajar dr basic la.. banyak uni di korea yg menawarkan program bahasa korea..namun, layakkah sy untuk memohon belajar di sana..

                      kenapa sy mahu blajar bahasa korea: meby sbb banyak dipengaruhi dengan menonton cite2, drama2 n lagu2 korea.... dan saya juga berminat untuk belajar di luar negara..

                      tujuan blajar bhasa Korea: sy amat berminat untuk mempelajari bahasa asing.. dan bahasa yg paling sy nak blaja ialah bahasa korea.. dn sy juga berminat menjadi seorang translator.

                      berkemungkinan, sy akan membiayai sendri pengajian sy di sana.. so,, susah ke nak carik part time di sana.. or ade ke sesape yg tau if ade loan or scholarship yg sponsor student blajar foreign language neh..

                      hope if ade sesape yg tahu pasal neh..or plan camneh leh ler share sedikit sebnyk info di sini..

                      Comment


                      • #26
                        Re: Korean Language

                        Originally posted by ssangyong View Post
                        To synOvia:

                        Bagus. Memang betul dah jawapan awak.
                        no chungmal yeoppo yo. = (boleh guna no (engkau) if kita dah lama kenal/rapat dgn orang tu). if mcm baru je kenal (1st time jumpa) atau x berapa rapat, gantikan "no" tu dengan "tangshin" (awak/anda = versi lembut skit")

                        To Triplex:

                        1) saya suka membaca buku / surf internet / melukis / memasak / bermain bola sepak.
                        conen (chek ingnen got)/(intonet hanen got)/(kerim kerinen got)/(chukku hanen got) cohaheyo.
                        2) nice to meet you.
                        mannaso banggawoyo/mannaso banggapsemnida(lebih honorific)
                        3) awak sangat cantik
                        synOvia dah tolong jawabkan
                        4) apa nama awak?
                        iremi muoyeyo
                        5) cuaca hari ini sangat bagus
                        onel nalshiga cohayo
                        6) apa pekerjaan awak?
                        chigobi muoyeyo
                        o.. time kasih ssangyong. kalo mcm nak cakap xsuka mcm mane ek? kan mcm salu tambah an kat dpan kalo bende tu berlawanan mcm orenen cohayo kalo sebaliknya orenen ancohayo. so, mcmane nak ckp misalnya saya tak suka membaca buku.. conen chek ingnen ancohaheyo<--betul ke?..

                        Comment


                        • #27
                          Re: Korean Language

                          To Triplex:
                          o.. time kasih ssangyong. kalo mcm nak cakap xsuka mcm mane ek? kan mcm salu tambah an kat dpan kalo bende tu berlawanan mcm orenen cohayo kalo sebaliknya orenen ancohayo. so, mcmane nak ckp misalnya saya tak suka membaca buku.. conen chek ingnen ancohaheyo<--betul ke?..
                          = betul tu.. tambah "an" je kat depan.

                          To synOvia:
                          kalau nak tanye, camne?
                          contohnye,
                          do you like me?

                          kalau mcm japanese kan leh letak desuka? kat blakang tu make it sound like a question.
                          kalau chinese lak letak ma?.

                          Contohnye mcm kat bawah ni:
                          iremi muoyeyo = polilte way
                          iremi muoshimnikka - super polite way

                          biasanya guna polite way je. yg bezakan ayat tu jadi soalan atau statement biasa ialah intonasinya.
                          Last edited by ssangyong; 08-05-09, 12:12 PM.

                          Comment


                          • #28
                            Re: Korean Language

                            Sungguh mulia hati anda...
                            bagus...x kedekut ilmu...
                            cuma boleh ngajar bahasa korea je ker???
                            bahasa lain xde.....?

                            Comment


                            • #29
                              Re: Korean Language

                              Bagaimana hendak berkata....

                              1. Saya rindu sama awak?
                              2. Saya minta maaf
                              3. Mana you pergi selama ini?
                              4. Sudah makan?
                              5. Awak sihat ka?

                              Comment


                              • #30
                                Re: Korean Language

                                seku tgk cter korea...
                                nk blaja ckp,mcm susah...
                                semua posting aku baca...
                                x reti nk sebut...hmmm....

                                Comment

                                Working...
                                X