Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

    tai ka hao (Cantonese)....oo ho bo ho (Hokkien)....ta
    chia (jia) hao (mandarin)....

    semua yang di atas tu maksud nyer sama....apa khabar?

    with reference to what darkshed (or is it darkshred ), i agree that writing
    and speaking in mandarin are two different things....which is why i said to
    simplify the pronunciation for yourself....

    you have to remember one thing....what you learn in class and practicing it in
    a place where the people predominantly speak mandarin/cantonese are two
    different things altogether....and you also have to remember that there are
    more than 254 chinese dialects....

    technique of the tongue? i take that means to 'roll' your tongue....that can
    be difficult for some....

    BTW, having either parent who's a chinese helps....

    more lessons, anyone?


  • #2
    Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

    Tai ka ho

    Buat masa nie aku fokus kat mandrin ngan kantonis...yang lain tue nnt2 la

    Ladykay cube ubah ayat saya di atas nie menjadi bahasa cine

    Comment


    • #3
      Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

      ni hao ma..wo hen hao..ni yau ma..wo pu yao

      ni jer yang aku tau

      Comment


      • #4
        Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

        Originally posted by LadyKay View Post
        tai ka hao (Cantonese)....oo ho bo ho (Hokkien)....ta
        chia (jia) hao (mandarin)....

        semua yang di atas tu maksud nyer sama....apa khabar?

        with reference to what darkshed (or is it darkshred ), i agree that writing
        and speaking in mandarin are two different things....which is why i said to
        simplify the pronunciation for yourself....

        you have to remember one thing....what you learn in class and practicing it in
        a place where the people predominantly speak mandarin/cantonese are two
        different things altogether....and you also have to remember that there are
        more than 254 chinese dialects....

        technique of the tongue? i take that means to 'roll' your tongue....that can
        be difficult for some....

        BTW, having either parent who's a chinese helps....

        more lessons, anyone?

        254 chinese dialect?..are you sure?

        remember!..think in the language..this takes a long time to achieve, but it is the only true fluency..as phrases and sentence patterns become natural to you, your mind will be capable of using that vocabulary and grammar in thinking..if you want to increase your fluency you must force your mind to think in the language rather than your native tongue when studying..

        i dont want to talk anymore because i'm not a good teacher..but i can give some references to u to improve your skill..

        http://www.chinese-tools.com/learn/chinese
        http://www.pinyin.info/readings/zyg/rules.html

        hope you can guide for those who want to learn the true lessons..
        ok..all the best..have a wonderful New Year..

        Comment


        • #5
          Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

          tai ka ho

          mana sume org sunyi doh topik nih.
          Last edited by Lang; 07-05-09, 12:15 PM.

          Comment


          • #6
            Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

            jin jin tao ....................... hai meeey?

            Comment


            • #7
              Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

              Ta jia hau ma? Jing phai thia mang ler....mei yiu sze jien lai je li...

              Semua apa khabar? Kebelakangan ini sibuk...tidak ada masa datang sini...

              Comment


              • #8
                Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

                Takpe korang cakap jer lam bahasa cine. Pastu translatekan...

                Aku tak pandai nak tulis bahasa cine in word. Tapi leh la baca apa yang korang tulis ngan dialectnya walaupun tak perfect.

                Comment


                • #9
                  Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

                  Yg aku tau - wo i ni = aku cinta pada mu.
                  Ni hau ma = apa khabar.
                  sik fan = makan.
                  lok soi = hujan.

                  Sikitnya ilmu bahasa cina aku.......huhu

                  Comment


                  • #10
                    Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

                    nanti aku suh mummy aku masuk BDN ni jadi tenaga pengajar.....hahhahah
                    dia kalo cakap cine,suma orang tgk..eh,makcik ni pakai tudung dan2 cakap cina laju je...hahhaha...
                    kami anak2 ni pun x blajo sume lagi...asyik nak gelak je....hhehehehe

                    Comment


                    • #11
                      Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

                      ta jia hao ni men. we de ming zi ciao triplex. wo xi huan hua hua he du shu. wo hui jiang hua yi tian tian e yi. wo ma shi hua ren, wo ba shi ma lai ren ke shi wo de di di he ge ge pu hui jiang hua. dui bu qi, wo yao chi fan. zai jian.

                      Comment


                      • #12
                        Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

                        Originally posted by triplex View Post
                        ta jia hao ni men. we de ming zi ciao triplex. wo xi huan hua hua he du shu. wo hui jiang hua yi tian tian e yi. wo ma shi hua ren, wo ba shi ma lai ren ke shi wo de di di he ge ge pu hui jiang hua. dui bu qi, wo yao chi fan. zai jian.
                        err..pe mksud die niy?..aku x pham langsung..huhuu...

                        Comment


                        • #13
                          Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

                          Ha ah le......letak le alih bahasa skali triplex.......baru yg lain paham. Aku pun terngangga ni apa ke benda tu....

                          Comment


                          • #14
                            Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

                            Originally posted by triplex View Post
                            ta jia hao ni men. we de ming zi ciao triplex. wo xi huan hua hua he du shu. wo hui jiang hua yi tian tian e yi. wo ma shi hua ren, wo ba shi ma lai ren ke shi wo de di di he ge ge pu hui jiang hua. dui bu qi, wo yao chi fan. zai jian.
                            oh.. terlupe..xrau 100% betul ke x..

                            hai semua. nama saya triplex. saya suka melukis dan membaca buku. saya boleh cakap cina sikit2 je. mak saya org cina, bapak saya org melayu tapi adik dan kakak saya tak reti ckp cina. excuse, saya nak makan nasi. bye.

                            Comment


                            • #15
                              Re: NaK BElAjar BahaSA CiNA 3

                              Ney ho mah,Lady kay pin to ah..ngo u Cantonese,kerja dgn cina tp sampai skrg x tau ckp cantonese..lady kay ada buat class mlm x nk belajar,saya sanggup byr,serious student..,belajar guna online ym pun x kisahla tlg email saya aneyno@yahoo.com
                              Last edited by aneyno; 30-11-12, 12:54 PM.

                              Comment

                              Working...
                              X