Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Nak belajar bahasa cina?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nak belajar bahasa cina?

    Ada sesiapa yang hendak belajar bahasa cina?

    such as Hakka, Cantonese or Mandarin? Boleh saya bantu....

    atau mungkin ada sesiapa yang pandai berbahasa cina ngan saya sini....

  • #2
    Re: Nak belajar bahasa cina?

    aku nak nurkekal....

    kat opis aku ni...aku sorang je malay..yg lain cina..india 2 org...

    senang aku nk paham apa diaorg cakap.

    Comment


    • #3
      Re: Nak belajar bahasa cina?

      me 3 ...

      ni hau ma ?

      Comment


      • #4
        Re: Nak belajar bahasa cina?

        Originally posted by teruteru_bozu View Post
        aku nak nurkekal....
        Originally posted by teruteru_bozu View Post

        kat opis aku ni...aku sorang je malay..yg lain cina..india 2 org...

        senang aku nk paham apa diaorg cakap.


        oooo….se ma….pu yung pha….wo ke yi jiau nie.
        Maksud nya…oooo….ye ke…jangan takut….saya boleh ajar awak




        ni hau ma ?[/quote]

        wo heng hau….xie xie (thank you)
        Last edited by NurKekal; 05-12-08, 11:56 AM.

        Comment


        • #5
          Re: Nak belajar bahasa cina?

          saya tau sikit-sikit kantonis... sebab bersekolah dengan classmate cina dari darjah 1 sampai tingkatan 3...

          hari-hari dengar diaorang bersembang sampai boleh agak apa yang diaorang sembangkan....

          contoh...

          chow san - selamat pagi
          sek fan - makan nasi
          yam cha - minum teh?
          ngo em chee - saya tak tahu
          chow mat yeh - kenapa
          ko lei - mari sini
          lei - awak/kamu
          che sin - gila

          Comment


          • #6
            Re: Nak belajar bahasa cina?

            jom makan ckp camne?

            Comment


            • #7
              Re: Nak belajar bahasa cina?

              zaman..
              yg ko sebut tu slalu gak dgr lam drama diorg

              wahh best best..
              nak blaja gak..

              Comment


              • #8
                Re: Nak belajar bahasa cina?

                Jom, dulu pn ade belajar mandarin.

                Comment


                • #9
                  Re: Nak belajar bahasa cina?

                  Originally posted by teruteru_bozu View Post
                  jom makan ckp camne?
                  lai lai.. sek fan..
                  Last edited by manjacat; 05-12-08, 12:21 PM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Nak belajar bahasa cina?

                    aku banyak belajar dari citer chow sin chee

                    ham ka chan..
                    ham ka fu kuai..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Nak belajar bahasa cina?

                      Originally posted by manjacat View Post
                      lai lai.. sek fan..
                      ni loghat mana?
                      yg korg˛ ajor tu tlg mention kantonis/ limaumandarin/ hakka yek

                      aku dop tau.. tu nak blaja ni..

                      ade beza ke nurkekal?

                      Originally posted by kambinggila View Post
                      aku banyak belajar dari citer chow sin chee

                      ham ka chan..
                      ham ka fu kuai..
                      ape maksud ni eh
                      Last edited by pu3_cute; 05-12-08, 12:31 PM.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Nak belajar bahasa cina?

                        Originally posted by NurKekal View Post
                        Ada sesiapa yang hendak belajar bahasa cina?

                        such as Hakka, Cantonese or Mandarin? Boleh saya bantu....

                        atau mungkin ada sesiapa yang pandai berbahasa cina ngan saya sini....
                        NUrkekal,
                        chinese kt Msia ni biasenyer f\gune dialect pae eh?

                        sy biase kalo gi kedai...

                        ckp..

                        tai gu le....= mahal sgt

                        pian yi yi she hao ma? = blh bagi murah sket.....

                        Comment


                        • #13
                          Re: Nak belajar bahasa cina?

                          lolz susah belajar camnie...aku penah try...

                          kene cakap depan2 baru la betul. Lagi2 tang sebutan tak sama ngan kite baca.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Nak belajar bahasa cina?

                            kene buat kelas la mcm tu ekeke

                            mesti mcm citer yg blaja english tu
                            ape tajuknye?

                            klu "aduhh lapanye"
                            ape ek?

                            Comment


                            • #15
                              Nak belajar bahasa cina?

                              saya tak pandai nak buat summary for all the soalan sini..so saya buat seperti berikut

                              Kat Malaysia nie ramai guna dialect....in KL ramai guna cantonis....mereka ramai tak pandai cakap mandarin pun....we call them banana....hehehe


                              ham ka can and ham ka fu kuai itu ayat manyak tak baik ooo....maksud semua ahli keluarga mati.....but

                              ham ka fu kuai bunyi sopan sikit la.....

                              Originally posted by teruteru_bozu View Post
                              jom makan ckp camne?

                              lai wo men chi che fan (mandarin) = jom kita pergi makan

                              lei ngo tei hui sek fan (kantonis)
                              Last edited by ain07ik; 05-12-08, 09:11 PM. Reason: merge posts

                              Comment

                              Working...
                              X