Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Belajar Bahasa Murut

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Belajar Bahasa Murut

    koi moiun
    maudong, tangkalon
    pangkikiat pangkukui
    paat lundun dagito
    tuangan dagito
    pai nindaruloi inkagaya
    itakau sulokoiun
    tambululuion
    ando kenawai kanbula
    paat no nama ramai nakasuku
    pai kenawai itu kambula
    takau pagun lamasun pulongan
    oro poio dagaling dalaiir
    karamai kampung kapo limanggong
    antotobo sario asisimbut
    oro po ban giato sulinggan
    koson iak da pembaiit pongkoto
    suyong nu kampung sario amahun
    gino insom nurakon
    samu dio randaian

    ada sesiapa yg tahu bahasa murut disini....

  • #2
    Maaf, saya murut murut tak tau ler.......kalau KAdazan tuh tau ler sesikit.

    Tapi kalau nak suruh MENGURUT any time jer.............hehhehe..

    Comment


    • #3

      znoc tue aper hang tulis tue lirik lagu murut ka ?????

      Comment


      • #4
        sekali baca cam slang pilipin lak.. translate le..

        penta: untung le capa jadi bini ko..

        Comment


        • #5
          znoc....

          yg ko bagi kat atas tu, lirik lagu kerr sajak bahasa murut?

          Comment


          • #6
            LadyKay.....znoc rasa ko sorang jer..yg boleh menghayatinyer.......betul ler sajak...hihihihhi

            ni translate dia....hihii

            ayuh mari
            puan puan dan dara dara jelita
            kita main dan kawin
            kini pada petang ini
            untuk malam ini
            kerana bukan selalu ada harinya
            tidak setiap hari dapat saat bertuah begini
            menerima tamu asing, datang ziarah kepada kita
            seekor pipit putih, tamu kulit putih
            kerana jarang sekali bagi kita
            bertuah di datangi mereka
            kalau bukan pengunjung kulit putih
            tempat kita terpencil dan disisihkan
            rumah kita bak beting pasir di kepung banjir
            dahulu pada zaman lampau
            rumah kita tidak ada yang ramai penghuni
            sebelum datang si alu panjang
            semua orang ditikam di rodok lembing
            dan kini, zaman sekarang mata hari sudah naik
            dan kita wujudkan persaudaraan , bersanak berkeluarga
            di semua rumah diseluruh negeri
            dan begitulah caranya hidup......jangan lagi lain dari itu

            znoc dari suku murut
            Last edited by znoc; 29-04-03, 07:27 AM.

            Comment


            • #7
              ArwenLOTR : Erkss.....yea ke???Malu ler kita....

              Znoc : Daerah mana nie??Pendalaman atau kawasan bandar???

              Comment


              • #8
                penta: ye la..tu atas sebab posting ko kat atas tu.

                lagi apa lagi perkataan murut?

                *cuba ko translate apa aku buat kat atas ni..


                &

                Comment


                • #9
                  kalau lady mintak znoc ajarkan bahasa murut yg basic, okay tak? lady pernah ke sabah....tapi tak perasan lak ader dialek yg nie....yg lady tau ader bahasa kadazan....

                  Comment


                  • #10

                    kak arwen cam bahse tagaloh kan ????

                    Comment


                    • #11
                      ko org murut ke znoc????
                      wohh tere la ko.....

                      Comment


                      • #12
                        hihihi..aku murut ciplak.......jer.....hihihi....

                        Comment


                        • #13
                          aku pun Murut jugak le..Murut Timugon dari Tenom, Sabah...tapi aku ni tak paham langsung nak speaking Murut..Mak Bapak aku terer cakap Murut, tapi dari kecik sampai besar tak de diaorang ajar cakap Murut...Habih kitaorang bantai cakap Melayu..

                          Sedih ati tau...

                          Comment


                          • #14
                            znoc kasi la lagu pensiangan pulak

                            ..pensiangan inggalan noh....

                            Comment


                            • #15
                              aper ke bendernyer tu... tak penah blajar pun

                              Comment

                              Working...
                              X