Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Handling & Suspensions] Alignment, camber & caster

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Handling & Suspensions] Alignment, camber & caster

    Kenari punya camber belakang boleh adjust tak ? Ker mati ? Nie pasal linuxlah punya tayar belakang haus belah luar la ...dua dua belah lak tu. Ada kah ini side efek selalu buat handbrake turn ?

  • #2
    Re: Kenari; Camber belakang ?

    chamber kalooo mati yg jenis tak leh adjust nye...
    dia akan pakai satu alat, mcm compresor nye device aaaa...dia akan tolak batang ebsober ke keadaan yg asal...harga lebih kurang RM30-45 sebelah... tgk kedai aaaa...

    hahahaha aku wat hadbrake turn takde pape pong effect...cuma rugi skit aaa...sbb dr tayar leh tahun 1 tahun 6 bulan...wat handbrake turn jadi 1 tahun 5 bulan 15 hari...hahahhaahahaha...

    P/S: handbrake turn byk kacoo bushing shj... ...bearing pon ade, tp kaloo condition jln teruk gilosss aaaa...nk selamat wat handbrake turn mase hujan...

    Comment


    • #3
      Re: Kenari; Camber belakang ?

      keter aku depan belakang takleh adjust camber, kalau nak adjust..kedai tayar nak ketuk arm tuh kasik negative camber...gilerr...

      so skrg aku guna factory setting, tayar depan 0 ..tayar belakang -1...

      ada kedai yg jual camber screw..rm40-60 satu screw...untuk adjust balik camber tuh

      Comment


      • #4
        Re: Kenari; Camber belakang ?

        bazet... kau pakai keta aper ha takleh adjust camber? Biasanya kalau tak leh adjust, tu yg kedai pakai pump. Tapi awas, tersalah pump boleh pecah bearing. Screw camber kalau beli kedai spare part dlm RM12 je sebatang. Tak taulah kalau kau punya mmg special made.

        Comment


        • #5
          Re: Kenari; Camber belakang ?

          haa betol tuh pakai pump..tapi macam tak adjustable aja.....sekali dah pump benda tuh..kalau aku nak balik ke setting asal boleh ker ?

          Aku guna keter kebal

          BMW E34 1990...camber takleh ubah..menyusahkannya aja bila track day kat sepang..sebab keter oundersteer ( tayar depan camber 0 )

          Comment


          • #6
            Re: Kenari; Camber belakang ?

            skru camber rege kat kedai spare part RM12-15 je kalau kat kedai tayar time nak buat alignment mau kena dalam RM30-40 wehh.. tuh kekadang belum masuk upah ejas benda tuh lagi.. ejas sebatang dalam RM20.. so pegi le beli kat kedai spare dulu..

            off topic lagi - bazet, RM150 tuh ble buat berapa round?

            Comment


            • #7
              [Wheels, Tyres & Brakes] Alignment, skru camber, caster

              Hari tu aku nk buat algment kat kereta aku, pormen tu kata skru camber kena adjust..lps tu custer pun kena tarik sikit...
              kos:
              algmnt-15
              skru cmber adjust-25(2 belah tayar)
              custer-60

              total-100

              sblm tu aku p kat tempat lain pada hari yang sama(kedai pertama aku p mhl sgt, lps tu aku p kedai yg biasa aku p), beza nya:-
              1- dia tak der pun kata kena adjust custer (kedai pertama)
              2- percent tayar aku senget berbeza dengan kedai1 dan kedai2 (apasal? komputer diorang gelong ke ape??)

              Last edited by nufa; 23-12-10, 12:56 PM.

              Comment


              • #8
                Re: Aligment, skru chamber, custer

                instrument not well verified kot.. ntah2 calibration pun x pernah buat agaknya...

                errr... custer tu apa?

                Comment


                • #9
                  Re: Aligment, skru chamber, custer

                  Originally posted by nufa View Post
                  percent tayar aku senget berbeza dengan kedai1 dan kedai2 (apasal? komputer diorang gelong ke ape??)

                  kalu nak g buat aligment,chamber kalu bole carik yg kedai pakai manual mesin tuh...
                  xde pakai computer2...lagi jitu n sharp..

                  ape yg aku tow la...kalu pakai computer tu..die pakai laser..
                  kadang ade ralat pada machine tu...bile dah ralat..pomen tu kdg2 bukan betul kan..
                  dorg buarkan je...so sepanjang masa bacaan yg dibuat jadi lari...
                  pastu pomen yg blajar alaiment tayar pakai auto ni...die memang akan folo bacaan tu bulat2...
                  x ramai pomen yg tow buat alaiment manual ni...
                  yg paling terbaik alaiment kalu siap pakai benang tuh...lagi terbaik....

                  kat serdang ad satu pomen terbaik buat...byk kedai kete antar kat kedai tuh...kedai tu memang specialis buat alaiment..balancing je..

                  lagi satu kalu nak buat balancing...buat on whell balancing...kalu setakat pusing kat mesin tu je..memang xle harap..
                  karang pusing kat mesin x gegar... dah sarung kat kete gegar la plak..




                  These are getting rarer by the days as most shops use the electronic equivalents. I dunno about your guys but I prefer the manual way. Looking at the old tyres, gosh they are really goners. It's worn down to the thread wear indicators (TWI) all round. The side shoulders of the front tyres are completely gone from perhaps all those hard cornering. They're cracked at some portions too. Surprisingly, the rear wears out pretty even. These are getting rarer by the days as most shops use the electronic equivalents. I dunno about your guys but I prefer the manual way. Looking at the old tyres, gosh they are really goners. It's worn down to the thread wear indicators (TWI) all round. The side shoulders of the front tyres are completely gone from perhaps all those hard cornering. They're cracked at some portions too. Surprisingly, the rear wears out pretty even.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Aligment, skru chamber, custer

                    cuba tulis betul2

                    ALIGNMENT
                    CASTER

                    tapi mmg alignment manual lagi bagus dari auto
                    ironik kan?
                    Last edited by AbdullahCheng; 23-12-10, 06:43 PM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Aligment, skru chamber, custer

                      aku baru wat gak kat gengen before gengen tersadai tu...
                      memula wat kedai apeng kat setapak jaya..
                      hantu punye apeng..
                      lower arm aku dah gelong.. dia kata leh pakai lagi..
                      pastu dia wat alignment bla bla.. RM 130...
                      mahal nak mampus...
                      pastu esok tayar aku gelong nak matik...

                      sudahnye aku wat kat kedai pomen kawan baik apak...
                      tukar lower arm, tukar tulang anjing..
                      betulkan balik semua alignment...
                      terbaik dari ladang..
                      RM200...

                      mmg teliti dia wat keje..
                      masa test drive, siap berenti tepi jalan betulkan apa tak betul...
                      pastu siap boleh rasa bunga tayar terbalik bla bla...

                      kedai kat jalan nak menuju ke ulu yam..
                      silverstone... cari shaari... kawan baik apaknye aku

                      Comment


                      • #12
                        Re: Aligment, skru chamber, custer

                        Originally posted by kyousuke
                        trimas ahcheng

                        baru td 10 org aku tanye

                        custer tu ape???

                        patut la diorg pun tak tau

                        rupenye

                        CASTER


                        caster nie senang nak paham tgk kat motosikal atau basikal...


                        kat handle depan tu kenapa tidak tegak..


                        >>dari penerangan nufa tu kenapa lak adjust caster???...yng ade adjust stering rack dan chamber...
                        Last edited by zamreda; 23-12-10, 07:57 PM.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Aligment, skru chamber, custer

                          Originally posted by kyousuke
                          kene tipu la tu kot
                          tulah pasal.......tepuww lah tu..

                          klau nak adjust caster tu bkn boleh...sbb dah mati dgn lower arm dan suspensi...

                          ---------- kemaskini 23-12-10 08:24 PM ----------




                          The message you have entered is too short. Please lengthen your message to at least 15 characters.
                          Last edited by zamreda; 23-12-10, 08:17 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Aligment, skru chamber, custer

                            yeyyy kene tipu



                            lenkali klo pegi kedai taya tu soh je org tu buat yg penting

                            caster jadah nie tak payah

                            biasa org buat alignment ngan balancing je

                            slamat ber drift lah ye

                            ekekekekeke

                            Comment


                            • #15
                              Re: Aligment, skru chamber, custer

                              Jalan Genting Klang ada satu kedai penjajaran manual...menggunakan angkup/caliper yang besar.

                              lokasinya di sini...pada crosshair di tengah peta.

                              http://wikimapia.org/#lat=3.1949942&...18&l=0&m=s&v=9

                              Comment

                              Working...
                              X