Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[DIY/Maintenance] Servis & problem berkaitan aircond

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [DIY/Maintenance] Servis & problem berkaitan aircond

    Aku ada masalah sikit harap rakan-rakan boleh tolong okey....Masalahnya aircond keta aku nie masa kereta bergerak tak ada masalah tapi bila keta berenti sejuknya semakin kurang kadang-kadang angin yang keluar tue jadi panas... Sebenarnya apa yang rosak yee... pastue lak berapa budget yang repair dia......

  • #2
    ada beberapa kemungkinan....

    1. kipas rusak....cube check kat engine....tepi radiator ko ada aircond punye macam radator gak...ada elektrik fan..maybe relay dia rusak atau kipas tu rusak...

    2.gas tak cukup......try top up gas...

    Comment


    • #3
      yes biasanya kan 1. kipas kau tengok,kalu proton gi tengok fius kat depan ada tulis cool [5 amp] tukar mesti ok nya sebab bila jln angin yg sejukkkan radiator coz fan tu tak function,satu lagi kalu fius dah tukar masih tak jln,kipas dah kong elok tukar yg ori sebab local nanti dia cepat bakar ok

      Comment


      • #4
        maximus........ada beberapa kemungkinan yg buat air cond keta ko tak sejuk.

        1. kurang gas: mungkin ada berlaku kebocoran pd sistem paip atau komponen. cari mana2 part yg ada kesan minyak, buat ujian kebocoran dgn menggunakan buih sabun.

        2. cooling coil tersumbat/blocked oleh kekotoran pd permukaan coil: cooling coil/evaporator adalah salah satu komponen penting dlm system aircond keta. terletak di dlm dashboard, di mana blower fan di pasang. tugas cooling coil adalah utk absorb heat di dlm keta, jadi bila dah kotor, akan berlaku frost pd permukaan coil, menyebabkan proses absorption terhalang.

        kesimpulan dari apa yg aku citer kat atas adalah........ko kena hantar keta ko utk servis aircond........kena buka cooling coil, cuci dgn chemical, tukar filter drier, vacuum semula, recharge, check leak........cost dlm seratus lebih.

        kena ingat....ada 2 jenis gas........kalo ko pakai keta lama, pakai gas R-12........cost jauh lebih murah dari keta baru yg pakai gas R-134a.
        Last edited by ampmeter; 12-01-03, 11:24 PM.

        Comment


        • #5
          bukan ke gas lame mahal dari gas baru??

          Comment


          • #6
            Thanks Guys....

            Comment


            • #7
              lagi satu try pi check kat kool aire sunway...tempat ni workmanship bagus harga pun ok

              Comment


              • #8
                Masalah kau ni biasanya disebabkan oleh kipas air-cond tu rosak sebab ko cakap masa kereta berhenti air-cond tak sejuk.

                Comment


                • #9
                  shrek..........gas R-12 jauh lebih murah, tapi mengandungi CFC (cluorofluorocarbon yg mengancam lapisan ozon).........akan dimansuhkan tak lama lagi........R-134a adalah substitute utk R-12, mengandungi HCFC (hidrofluorocarbon, ozone friendly)......gas baru ni lebih mahal, termasuklah semua sparepart yg berkaitan........

                  mad.........kalo blower fan motor rosak, kita boleh rasa kat 'air diffuser' dlm keta.....test speed 1,2 & 3.......tapi kalo condenser fan motor yg rosak, sistem akan mengalami high pressure yg akan menyebabkan high pressure cut out (tu pun kalo sistem tu ada high pressure switch).......kalo sistem tu takde high pressure switch, akan menyebabkan sistem paip pecah!

                  satu lagi kemungkinan ialah timing kereta yg rendah semasa idle, tekanan compressor juga bergantung pd kelajuan enjin.......semakin laju enjin, semakin laju compressor.......demikianlah adanya.
                  Last edited by nokai; 31-10-12, 12:33 AM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: aircond Rosak.....

                    Posting asal oleh Fotress_Maximus
                    Aku ada masalah sikit harap rakan-rakan boleh tolong okey....Masalahnya aircond keta aku nie masa kereta bergerak tak ada masalah tapi bila keta berenti sejuknya semakin kurang kadang-kadang angin yang keluar tue jadi panas... Sebenarnya apa yang rosak yee... pastue lak berapa budget yang repair dia......
                    Sblm tu tanya sikit, kau pakai keta apa? Ok, cuba kau buat test nih...

                    Sewaktu kereta tak berjalan, ON kan aircond. Lepas tu cuba tekan pedal minyak. Kalau semasa tekan tuh compressor idup dan kipas berpusing, ini maknanya RPM kau tak cukup utk compressor idup.
                    Masalah ni bukan disebabkan kipas tak pusing. Benda ni jadik bila RPM enjin terlalu rendah utk compressor "masuk". Biasanya benda ni terjadi kat Kancil.

                    Tetapi, kalau masa kau ON aircond compressor idup tapi kipas tak berpusing..... mmg sahlah kipas kau rosak. Kalau mcm nih, jgn sesekali kau ON aircond sbb ianya boleh merosakkan compressor dan O-ring cooling system kereta kau.

                    Kalau nak servis aircond baik punya..... PM kat aku. InsyaAllah.... rega dia berpatutan.

                    Comment


                    • #11
                      Camana ye dengan aircond aku nie..?

                      wei kengkorang warga bincang.net yang dirahmati..


                      aku pakai keta kancil.. ada dalam sebulan lepas aku ada buat servis aircond aku.. dia (orang workshop) ada tukar tabung gas dia.. tukar cooling coil dia..(peh..memang serabut gile...) dah ok dah.. tapi sejak akhir2 nie aircond aku dah start buat hal balik.. waktu siang kalo tengahari tu memang toksah le bukak aircond.. memang menggelegak dalam keta pasal pasang aircond macam tak pasang langsung.. kuar angin panas gile..


                      nak kata rosak.. baru ari tu servis.. tapi bile time malam ke.. siang mendung ke.. hujan ke.. rasa sejuk lak.. sesapa yang bawak kancil ada ke masalah macam nie..? kalo ada sesapa nak bagi komen silakan le ye.. aku tak tahan le asyik terbakar je dalam keta : : :

                      Comment


                      • #12
                        aku rasa masa depa servis tu...segala sambungan tu ada leaking...hehehe..aku dah kene..bila dah ketatkan..aku pi tambah gas..sampai la ni..ok ja..manyak sijuk wooooo.....

                        Comment


                        • #13
                          try tgk kipas ko..idup ke tak....then kaalau idup..tgk lak gas...

                          kat tabung tu ada cermin kan??bole tgk ada buih ke tak...kalau ada buih buak2...then kena gi top up gas...kalau gas takde....kompreser running....habis kompreser kong....

                          Comment


                          • #14
                            kalau lelain smua ok mungkin problem tang kipas... sbb pusing x laju... plg terasa masa tgh/layan jem

                            Comment


                            • #15
                              Re: Camana ye dengan aircond aku nie..?

                              Kiriman asal oleh version02
                              wei kengkorang warga bincang.net yang dirahmati..


                              aku pakai keta kancil.. ada dalam sebulan lepas aku ada buat servis aircond aku.. dia (orang workshop) ada tukar tabung gas dia.. tukar cooling coil dia..(peh..memang serabut gile...) dah ok dah.. tapi sejak akhir2 nie aircond aku dah start buat hal balik.. waktu siang kalo tengahari tu memang toksah le bukak aircond.. memang menggelegak dalam keta pasal pasang aircond macam tak pasang langsung.. kuar angin panas gile..


                              nak kata rosak.. baru ari tu servis.. tapi bile time malam ke.. siang mendung ke.. hujan ke.. rasa sejuk lak.. sesapa yang bawak kancil ada ke masalah macam nie..? kalo ada sesapa nak bagi komen silakan le ye.. aku tak tahan le asyik terbakar je dalam keta : : :
                              ko DYI :
                              i) mula2 ko check buih kat botol air-cond koo....ade buih tak....kalau ade..menaning ade lah gas air-cond...
                              ii) pastu ko check suis air-cond ko...kekadang suis tu leh longgar...pastikan dia berade pada kedudukan sebetulnye....pastu ko on ngan off suis tu, tgk ade beza tak rpm enjin koo....kalau ade beza...suis ok kalau takde...suis ko problem
                              iii) pastu check hose air-cond kooo....check ngan air sabun....kuar buit ade bocorla tu...
                              iv) tgk connetion hose air-cond koo ketat tak...
                              v) tak dapat gak....kau gi jelaa balik kedai tu....setakat tu je yg aku tau.....taknak pun kau tunggu Bro. (Tyco) balas nanti....

                              selamat mencuba....

                              Comment

                              Working...
                              X