Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Handling & Suspensions] absorber minyak/gas

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Handling & Suspensions] absorber minyak/gas

    assalamualaikum....pertanyaan...
    saya nak tau apekah kombinasi terbaik utk mendapat keselesaan pemanduan... ade org kata depan pakai minyak belakang pakai gas? tapi saya mcm musykil laa pulak...sbb kalu belakang pakai gas tak ke melantun lantun kalu naik sorang? sbb kerekteristik gas punya abs ni dia suka menendang balik kan?

    sifoo.. tolong jawab ek... tq!

  • #2
    Re: absorber minyak/gas

    Absorber fungsinya untuk kawal rate rebound (berapa laju spring menganjal balik) dan compression (berapa laju spring terkompres) spring.

    Kalau takde absorber yang boleh jadi milkshake tu... lepas bump ajer tergoyang-goyang kereta.

    Gas dan minyak ni cuma cara pembinaan absorber.
    Absorber gas atau minyak takde beza kalau rate rebound dan damping absorber tu sama.


    Kebanyakan high-end absorber menggunakan gas.

    Comment


    • #3
      Re: absorber minyak/gas

      sy depan pakai gas + minyak (APM)..
      dan blakang pakai gas.. ok jer..
      takder masalah..

      Comment


      • #4
        Re: absorber minyak/gas

        aku gune depan blakang gas.. monroe reflex.. ok jer.. tp keras skit..

        Comment


        • #5
          Re: absorber minyak/gas

          blakang pakai gas la... keras sket... baru best layan corner...

          Comment


          • #6
            Re: absorber minyak/gas

            kalooo betul2 nak pasang...cari company yg ade wat roadtest utk suspension diaorg...
            cth mcm APM, Titan dsb...diaorg akan tanya rate yg koo nak berdasarkan kehendak koo...biar mahal asalkn puas ati...

            Comment


            • #7
              Re: absorber minyak/gas

              ader tanya satu wokshop tuh.
              kayaba RM450 - 4 btg (oil)
              improve comforter (kalo tak silap namanya) - 4 btg - RM600++ (gas) [ader org kena RM650]
              GAB absorber (rasanya yg adjustable kut) - 4 btg - RM600 [ada org kate GAB msia made pakai 3 bulan dah bocor]

              cemana ek pendapat kenkawan?
              member cadang amik absorber depan pakai oil, blkg pakai gas.
              kalu boleh mmg nak yg paling elok dan sesuai, n boleh pakai lama.

              kancil 850 sport spring mugen

              Comment


              • #8
                Re: absorber minyak/gas

                Aku punya dua2 pakai gas... kayaba gas depan belakang.

                Comment


                • #9
                  Re: absorber minyak/gas

                  kawan tu nak setup apa ?

                  setup yg utk rendahkan keter saja tunjuk-tunjuk (nak lowered tapi masih comfy) tak sama ngan setup yg rendahkan keter untuk handling.

                  Nak senang pergi tengok Titan ada offer apa utk kancil... ada gak member sekolej yg pakai kat kenari dia, puas hati nampak.. dah setahun lebih menten jer.. tapi rege ada mahal sket ler...

                  Comment


                  • #10
                    Re: absorber minyak/gas

                    hehe..
                    makin byk survey.. makin byk baca.. pasal absorber n suspension nih, makin penin plak jadinya.

                    apa beza shock absorber? adjustable absorber?
                    gas? oil?
                    katekan kalo amik contoh kayaba, kayaba yg pakai gas, kayaba yg pakai minyak (normal la kan), apa namanye ek?

                    mcm APM, ader APM performax.. err.. APM apa lagi..

                    kalo GAB cemana? ternampak name GAB ni sebenarnye dlm majalah KERETA, GAB adjustable absorber - sesuai utk kereta yg gunakan sport spring.
                    n baru baca tadi, kalo pakai Kayaba RS plak, takleh pakai dgn sport spring sbb Kayaba RS ni akan merendahkan kereta sebanyak 30mm drp kedudukan asal. Kayaba RS ni pakai minyak kan?

                    kalo org kate tu dia mension dia pakai 2 in 1.. minyak n gas... meaning dia apa arr?

                    TQ!

                    Comment


                    • #11
                      Re: absorber minyak/gas

                      shock abs tu merujuk kpd absorber le, tapi dlm konteks ni yg tak boleh adjust rate of rebound & compression, manakala adjustable boleh kita adjust rebound & compression dia. Gas & oil tu medium yg digunakan dlm absorber(atau lebih spesifik lagi dlm pressure tube dlm absorber) utk jadi bhn yg memperlahankan pergerakan spring, so tak melompat2. Ada gak yg pakai gas & oil sekali dlm sistem nya, tapi selalunya gas pd tekanan rendah, banding dgn mono-tune gas only absorber, ha yg ni gas pd tekanan lebih tinggi.

                      Comment


                      • #12
                        Re: absorber minyak/gas

                        absorber - penyerap...
                        shock absorber - penyerap hentak...

                        so...shock absorber kalau definasi utk keta...diaorg guna utk...benda dia bawah nie...



                        utk motor...

                        definasi dia org lain lak...skali ngan spring...



                        ok tu shock absorber...kekadang org guna ayat lelain...tp itu ape yg aku tau aaaa...kaloo salah betulkan laaa...


                        utk definasi adjustable absorber...yg nie aku rase adjust kelembutan ade aaaa...soft hard...tp kaloo adjustable suspension ade aaaa...



                        pastu adejustble suspension nie ade lg byk rate n kelas dia...yg nie lebih detail...nanti kaloo ade mase aku sambung aaa

                        Comment


                        • #13
                          Re: absorber minyak/gas

                          shock absorber nama penuh untuk absorber....


                          absorber menatang yang macam teleskop tu...
                          spring tu sendiri paham la.....


                          pasang kat motor atau keter takde beza pun namanya....

                          edit : chess... salah bodo...
                          Last edited by FunctionX; 13-07-05, 05:12 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: absorber minyak/gas

                            Originally posted by FunctionX
                            shock absorber nama penuh untuk absorber + spring assembly....
                            loooo...nie dah di panggil suspension...

                            baca definasi niee...

                            http://www.answers.com/shock+absorber&r=67

                            Comment


                            • #15
                              Re: absorber minyak/gas

                              suspension system dalam bahasa malaysia... jeng jeng jeng ... sistem gantungan.. eh betul ke?

                              Comment

                              Working...
                              X