Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Engine & Performance] Apa itu engine overhaul ?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Engine & Performance] Apa itu engine overhaul ?

    apebende overhaul ni?

    cite sket!

  • #2
    top overhaul----bukak head je.....bersihkan head....grid valve....tukar suma gasket head....skim sket head kalu perlu....bersihkan injector/karburator.....

    kalau overhaul......keluarkan engine(gearbox tak) pastu leraikan satu2 parts dalam engine...tukar bearing kalau perlu...tukar piston ring....tukar semua getah yg dah crack....check blok samada kena rebore atau tak...check clutch plate ok ke tak...

    dan gasket pon kena tukar la...

    takat ni takde lagi pre overhaul....camne yeee pre overhaul tu??

    Comment


    • #3
      ako nak overhaul ex5[belalang tempur ako]!

      so,apa ako kena tau,in case tukau bende2 kat moto ako tu,setakat ni ok je la,tp for knowledge la kan!

      Comment


      • #4
        ok kena tengok gak.....

        kalau nak overhaul ex5 tu kena chk condition enjin tu...
        selalunya itu tauke akan suruh ganti/servis

        1) servis head
        2) ganti piston ring & piston
        3) servis valve/ganti apa apa kat valve tu dan sewaktu ngannya
        4) ganti gasket
        6) adjust timing valve.....

        kalau teruk plak...

        5) ganti connecting rod
        6) ganti bearing hehehe
        7) dsb.....

        selalunya memang tak lari la rm100 - rm300 (tengok area ngan kedai moto yang ko pergi and jugak kerosakan)... kalau sket jee buat, murah laaa... kalau sendiri bikin heeheh lagi murah... beli je sparepart...

        Comment


        • #5
          kalau tak beberape yakin ngan diri sendiri untuk nak buat keje keje tu................baik tak payah buat sendiri................nasihat aku................

          kalao najem pernah buat sendiri tak pun penah tolong member member...........tu pun kene betul betul konfiden............

          sebab ape........................?
          supaya tak buat kerje separuh jalan.............pastu macam nak nangis nak buat bagi siap...............cayala cakap aku.........

          tapi kata orang..............."kalau tak dimulakan mana nak dapat yang akhir.................."

          dulu dlu..........first time aku buka blok ngan kaberator moto panther aku memang berkobar kobar(bukak yang tu saje)..........kejab je dah bukak semua..........pastu cuci semua part...........rasa seronok pulak rasa macam pomen pun ade..........semua tu aku buat berdasarkan pengalaman tolong member member.......................lepas rasa nak menangis pun ade menyesal pun ade....nak pasang balik tak tau.......motor dah terbarai semua.........kuatkan semangat pastu pasang semula..............yang paling meletihkan bila semua dah pasang tub......tub..........ade pulak skru yang lebih ade pulak part kat kaberator yang tertinggal...........tu yang rase nak hantor kat pomen je.........takut malu punya pasal terpaksa buat sendiri jugak............tiga hari baru siap...............

          Comment

          Working...
          X