Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Benelli TNT 600

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Benelli TNT 600




    sound...




    Inline 4 punya enjin

    Harga: 31k OTR..


    so, sesapa yang takde bajek besar tu, boleh la pegi book sekarang...
    180 unit masuk minggu ni...sape cpt dia dpt...


    Last edited by ibanez_712; 12-06-13, 12:10 AM.

  • #2
    Re: Benelli TNT 600

    4inline tu dgn harga mcm tu
    bulan2 berapa ni?
    haha

    Comment


    • #3
      Re: Benelli TNT 600

      dia punya adik RKV200 dapat feedbaik agak baik cuma ade part tang rpm tiba2 turun naik,sedikit semput...kena g SC check balik...overall ok
      kalau abg 600 ni xtau la camne...

      Comment


      • #4
        Re: Benelli TNT 600

        ade sesapa yg ade duit lebih nk buat eksperimen tak?
        kahkahkahhh

        Comment


        • #5
          Re: Benelli TNT 600

          feedback macam best dah bro....

          tapi gua tgk model ...



          lagi menarik!

          Comment


          • #6
            Re: Benelli TNT 600

            mantop nih..mcm aprillia campur ducati..hehe

            dari segi ketahanan xtau lg cmna..

            spare part pun mcm susah lg..

            so tggu review...4inline harga mmg terbaek nih..

            Comment


            • #7
              Re: Benelli TNT 600

              Dr segi body n look ngancam..bole la try ni

              Comment


              • #8
                Re: Benelli TNT 600

                so camne .... dah try?

                Comment


                • #9
                  Re: Benelli TNT 600

                  Benelli FAQ... copy paste dari facebook https://www.facebook.com/groups/tnt6...3127206420601/

                  1.Dari mana asal brand Benelli?

                  Asal nya dari Italy sejak 1911.Dibeli oleh beberapa syarikat hingga sekarang dibeli oleh Group Qianjiang,China.

                  2.Kalau dari China,pasang kat China jugak kaa?

                  Tidak,TnT600 dipasang 100% di kilang Benelli Keeway motorcycles Sdn.Bhd ,Bukit Beruntung,Selangor.


                  3.Spare part dr China?

                  Yaa,spare parts semua dari China tetapi pasang kat Malaysia untuk model TnT600.


                  4.Kalau spare parts dari China,kualiti tak bagus lah?

                  Tak semesti nya macam tu,sedangkan iPad dan iPhone pun buatan China,berjutaan orang diseluruh dunia gunanya.Seperti jugak Honda,Yamaha,Kawasaki bila muncul 1070 an,semua kata tak boleh pakai,kualiti tak dak tapi sekarang semua orang ada.

                  Barang China macam motor atau kereta akan setanding atau lebih dari Jepun dalam masa terdekat.Sekarang pun,China negara paling kaya di dunia.


                  5.Itu barang China,ini nak tau pasal moto Benelli,quality ok ke tak?Bukan senang nak labur RM30k.

                  Untuk saya,saya dah ride lebih 3 bulan dgn TnT600 tapi milage baru 3000km.Untuk masa sekarang,saya tak dak masalah.Engine pun tak dak masalah.Barang-barang 'makeup' walaupun plastik,tak dak problem.

                  Tapi macam semua tau,TnT600 masih baru dalam pasaran walaupun saya dah pakai 3 bulan dan 3000k,saya tak boleh gerenti kualiti nya 'AA'.Kena ambil masa dan milage yang lebih kalau nak tengok dgn betul-betul kualiti nya.

                  Untuk saya,no problem.


                  6.Dah bawa TnT600 hingga mana?

                  Pg-Bukit Beruntung x 2 , Pg-Perlis x 2, Pg-Banjaran Titiwangsa-Jeli x 1 dan ride-ride yang dekat-dekat.Saya taw ada rider yang ambil sama time dgn saya dah ke Danok dan lebih 5000km dia ride,tak dak masalah.Itu pun saya buat 1st servis,milage dah 2000km.Patutnya 1000km kena buat 1st servis tapi sbb masa saya tak dan.Tapi ini menunjukan TnT600 no prob,boleh tahan,kualiti ok lah.


                  7.Performance ?

                  Kalau pasal overall memang ok untuk moto cc 600.Handling lebih baik dari ER6 sbb dulu saya pakai ER6.Ini saya rasa sbb TnT600 lebih ringan 190kg(dry weight) banding dgn ER6 205kg(dry weight) dan Tayar TnT600 Pirelli Angel depan/belakang.Tayar Pirelli grip mmg terbaek.

                  Power agak sama lah dgn ER6 ttp top speed TnT600 lebih sikit sbb 4 inline.Tapi kalau pickup,ER6 lebih sikit ttp TnT600 bila rev dah lepas 6000rpm,melonjak laju lebih dari ER6.Tnt600 nak sampai line merah mmg cepat lepas 6000rpm.Lepas 6000rpm,pulas skali aje boleh sampai merah.

                  Comfort,saya rasa ER6 lebih selesa dari segi seat rider dan pillion.Seat pillion TnT600 mmg tak selesa sbb kecil dan panas(paip bawah seat pillion).

                  Kedudukan handlebar(jarak) utk ER6 lebih selesa sikit dari TnT600.Ini sbb ER6,tangan kita lebih extent sikit bila ride banding dgn TnT600 yg pendek sikit.Kedudukan handlebar TnT600 mcm KTM sikit.

                  Braking ER6 lebih kurang sama tp saya tak lah lagi kena brak emergency pun.

                  Top speed,susah nak kata tp kalau ikut test rider TnT600 capai 236kmj.Saya paling laju 205kmj,tak tahan angin.ER6 pun sama 205kmj lepas tukar paip.kawan2 saya pernah sampai 220kmj dgn ER6.Walau apapun,moto 600cc tak boleh pi laju-laju sangat pun.


                  8.Pendapatan peribadi saya?

                  Saya memang puas hati dgn TnT600.Tak dak prob yang major.Yang ada pun saya nak komplain,engine panas,lagi-lagi bila kena jem,masak.Bila dah ride tu ok lah tak rasa sangat tapi masih panas.Kalau ikut rider-rider lain,ini mmg biasa untk engine 4inline walaupun Yamaha XJ6.

                  Selain dari tu,saya beli sbb harga yang boleh saya mampu.Sapa tak nak ride moto besar lagi-lagi 4inline tapi kalau sampai RM52K atau 70K atau 100k mmg tak kan dapat rasa lah.Sbb faktor yang paling besar utk saya adalah harga wlaupun dr China co.Harga ER6 lagi mahal.


                  9.Harga?

                  Agak antara RM31600-34000 mengikut kedai masing-masing.Harga tak tetap.Pi shopping dulu,baru beli.Pastikan apa barang free boleh dapat dan berapa byk boleh dapat.Kat Cheras kedai bagi 10 barang free.


                  10.Warranty?

                  Mengikut kilang BKM,waranti sampai 10km saja.Kalau modify kat mana-mana pun,auto waranti void.Kalau dalam masa waranti,kita tukar paip,auto void.Ini utk kalau kita modify saja,kalau letak kotak ok lah.Ini memang std bagi semua moto pun,modify void semua.


                  11.Aksesori 'aftermarket' ada tak?

                  Untuk masa sekarang,tak da lagi di Malaysia ttp ada member kata kat China boleh dapat benda mcm slider.Benda mcm visor atau yg lain2,kat Msia tak dak lagi tapi kat China atau siam ada kot.cuba cari online.


                  12.Berapa banyak engine oil yg digunakan? dan jenis apa?

                  TnT 600 guna 3.6L(4 bottle).Apa yg di rekomen oleh kilang adalah petronas syntium(sintetik).Apa yang bro nak guna terpulang lah pada bajet masing-masing.

                  Oil Filter boleh pakai kawasaki atau rekomen kilang adalah filter benelli sendiri.

                  Harga dekat2 sama.


                  13.Bagaimana dengan kos maintenance yg lain: tayar,spoket dll?

                  Seperti No.12 engine oil 3.6L(4botol) ~Rm120-240 ikut jenis dan brand + filter ~Rm40-55/sebiji. Tayar std Pirelli depan/belakang,sebagai contoh tayar belakang Pirelli ~Rm880-960.Kalau ttg barang2 lain spt sproket,tak tau berapa harga.Ini sbb motor TnT600 masih baru,saya rasa belum ada yang dah sampai tahap kena tukar spoket atau rantai atau plug dll.nak kena tunggu lah masa tu dan harap ada bro2 kita laporkan nanti.


                  Ini pendapat peribadi saya tentang TnT600 yang setakat ini saya dah guna.Kebarangkalian besar pendapat saya akan beza banyak dengan owner-owner lain.Kalau ada tersalah,tolong tegur lah.Saya pun dok tengah belajar lagi pasal moto ni.Kalau ada tersalah kata,saya tak sengaja,saya minta maaf byk-byk.

                  Good luck semua.



                  Terima Kasih.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Benelli TNT 600

                    xsmpt nak try la..dah nak raya..keh3

                    Comment


                    • #11
                      Re: Benelli TNT 600

                      kita tgk la setahun dua mcm mana....jgn senasib dgn megelli suda.....

                      Comment


                      • #12
                        Re: Benelli TNT 600

                        ..honda pun dah keluar 3 model baru bro.....

                        kt srwk ni x nampak lagi rider tnt600 ....haihhhh

                        apa2 pun raya duluuuuuuuuuuuuuuuuuuu........

                        Comment


                        • #13
                          Re: Benelli TNT 600

                          tetiba gua teringat ...lupa nk test.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Benelli TNT 600

                            ade update ke?

                            Comment

                            Working...
                            X