Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

    cepai tu nickname Honda EX5
    kalau nak beli krr, beli je la...tapi kalau moto tu tergolek pecah sana-sini, makan berbulan jugak nak dapat parts
    aku pun tengah tunggu part fairing tak mari2 lagi nih...dengar2 bulan 11 baru kawa amik stok

    Comment


    • #17
      Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

      Eh eh...ni cikbam yg eksiden kat beranang tu ke yg kr150 masuk spital lg tu ke?

      Comment


      • #18
        Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

        Originally posted by kitek81 View Post
        Kawa er6 terus je la der...hehe
        kawa er6 mmg ambe x mampu la abg kitek81 huhu

        ---------- kemaskini 21-10-12 10:21 PM ----------

        Originally posted by cikbam View Post
        cepai tu nickname Honda EX5
        kalau nak beli krr, beli je la...tapi kalau moto tu tergolek pecah sana-sini, makan berbulan jugak nak dapat parts
        aku pun tengah tunggu part fairing tak mari2 lagi nih...dengar2 bulan 11 baru kawa amik stok
        tgh duk pertimbangkan lagi nih. cumanye malas nak ambil port sgt tgk ajelah yg mana terbuka hati nnt nak beli. bape harga nye fairing tuh ? camne boleh eksiden saudara

        Comment


        • #19
          Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

          aku pakai fz
          boleh baca info sket2 kat sini atau dlm arkib

          dengan ketinggian dan berat badan ko tu aku rasa takdak apa yg pelik
          aku rendah sket dari ko... tp berat aku cam kapas laa
          lebih kurang 45kg... kehkehkeh

          bawak fz.... aku speed dlm 120kmh rasa cam bawak ducati monster dah
          helmet bergoyang...badan cam nak terbang ala-ala superman dahh
          dalam hati....kononnya aku la paling laju paling hebakkkk hehehe

          gila apa nak speed lagi...motor ni bukan utk lumba ke hape
          minyak save...bagus untuk buat pegi balik keja

          kan anda nak simpan duit, nak kawen....fz ni ko jaga minyak itam jek...
          cukup time pi serbis...

          jom beli fz... versi baru ni aku nmpak cun gakkk
          gila meracun jer aku nih
          Last edited by amx; 22-10-12, 11:30 AM.

          Comment


          • #20
            Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

            ok muktamad dua2 sy x pilih haha.

            Comment


            • #21
              Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

              RR150 la .

              Comment


              • #22
                Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

                Originally posted by madyol View Post
                ok muktamad dua2 sy x pilih haha.
                abis pilih apa pulak?
                nak jimat pakai je kapcai
                honda future tu 5 liter tank tu...

                Comment


                • #23
                  Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

                  Maintenance agak tinggi la bg saya. nih antara rumusan yg sy buat x tau la btul ke tidak. berdasarkan pembacaan kat forum2 n tanya membe2. klau salah tolong betulkan ea saudara2

                  contoh kalau ulang alik kerja 70km sehari

                  1. 2t sebulan 2 kali ( 1000km /70km) kalau ikutkan saya mmg nak pkai 2t elok skit mngkin dlm RM 30 sebotol ) jadi RM 60 sebulan
                  2. petrol RM 20 utk 3 hari ( kira 30 hari cmpur pusing2 hujung mnggu = 30/3 x RM 20 = RM 200 )
                  3. 4t 2 bulan sekali ( 4000km/ 70km= 57 hari= 2 bulan) kalau pakai yg baik mngkin dlm harga RM 50 sebotol, jadi lbih kurang kos RM 25 sebulan
                  4. Servis blok n piston utk buang karbon sume klau nak jaga motor setiap 10 000 km ( 10000/70= 142 hari = 4.7 bulan. tanya2 member servis camni ready la dlm RM 300 hehe

                  nih adalah antara yg menjadi faktor utk saya tidak memilih Kawasaki RR 150. kalau ikutkan hati sy mmg saya dah beli dah mmg minat dari zaman sekolah lagi. lagi kalau naik motor nih mmg nampak hensem dan gagah la hehe.

                  kalau ad sesapa yg nak tambah atau perbetulkan silakan. saya budak baru belajar. silakan2

                  ---------- kemaskini 03-11-12 07:34 PM ----------

                  Originally posted by cikbam View Post
                  abis pilih apa pulak?
                  nak jimat pakai je kapcai
                  honda future tu 5 liter tank tu...
                  entah la cikbam. kapcai je la kut. ad tgk kat forum Honda CBR 150 streetfire ke apa ntah. design mcm FZ 150. tp dgr kata x masuk malaysia. FZ16 pun cantik gak tapi mngkin x masuk jugak kan

                  ---------- kemaskini 03-11-12 07:53 PM ----------

                  entah la cikbam. kapcai je la kut mngkin Future. w/pun jiwa RXZ dgn RR tp mngkin dah semakin berumur kut dah x brape nak sanggup berabis kat maintenance motor. ad tgk kat forum Honda CBR 150 streetfire ke apa ntah. cantik gak design mcm FZ 150 tp dgr kata x masuk malaysia. Yamaha FZ16 pun cantik gak tapi mngkin x masuk jugak. Tadi nmpak Nimota ck9 dpn metro kajang, design mcm Yamaha FZ16 tapi x berani la rasanye sebab motor China klau x silap. Pegi Wilhin Motor dkn balakong smpat jeling2 RR pastu apek kata nak tutup kedai awal ad hal katanye. tgk hari pun dah nak hujan terus balik rumah hu2.

                  Comment


                  • #24
                    Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

                    buleh tahan juge streetfire
                    mungkin kena tengok sale kat seberang, kalau ok baru masuk malaysia



                    aku pun geram gak tengok orang pakai moto tank depan ni, lagi2 moto tersadai kat kedai, panas je...cepai pun cepai la...

                    Comment


                    • #25
                      Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

                      Originally posted by totti 10 View Post
                      ko ni kurus keding sangat nih
                      178cm baru 76kg je
                      jangan nak bawak motor laju2 nnti melayang
                      pergh lagu tu dah keding, aku ni tinggi 180, berat 70 , mayat hidup ke apenih..hohhoh..

                      ok, back to topic, haaa nko pileh je lah mane yang berkenan mannnn....

                      Comment


                      • #26
                        Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

                        saudara kuro obi pakai motor ape?

                        ---------- kemaskini 03-11-12 09:11 PM ----------

                        Originally posted by cikbam View Post
                        buleh tahan juge streetfire
                        mungkin kena tengok sale kat seberang, kalau ok baru masuk malaysia



                        aku pun geram gak tengok orang pakai moto tank depan ni, lagi2 moto tersadai kat kedai, panas je...cepai pun cepai la...
                        brape habis tukar fairing sume?

                        Comment


                        • #27
                          Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

                          Nak tanya aku pun nk beli juga Kawasaki RR150 Atau Yamaha FZ150
                          Bagi korang la yang biasa naik Kawasaki RR150 minyak macam mana ok tak ? 30km/40km berapa modal minyak ? servis kena selalu ke ? berapa modal sekali servis RR150 tu
                          sebab aku minat Kawasaki RR150 ni. so bagi mmbe2 yg prnah naik RR150 ni boleh la share2 maklumat sikit2 ye

                          Comment


                          • #28
                            Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

                            Originally posted by MuhdFaris View Post
                            Nak tanya aku pun nk beli juga Kawasaki RR150 Atau Yamaha FZ150
                            Bagi korang la yang biasa naik Kawasaki RR150 minyak macam mana ok tak ? 30km/40km berapa modal minyak ? servis kena selalu ke ? berapa modal sekali servis RR150 tu
                            sebab aku minat Kawasaki RR150 ni. so bagi mmbe2 yg prnah naik RR150 ni boleh la share2 maklumat sikit2 ye
                            Ni kena tanya cikbam sebab dia yg pakai kawa RR150

                            Comment


                            • #29
                              Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

                              Originally posted by MuhdFaris View Post
                              Nak tanya aku pun nk beli juga Kawasaki RR150 Atau Yamaha FZ150
                              Bagi korang la yang biasa naik Kawasaki RR150 minyak macam mana ok tak ? 30km/40km berapa modal minyak ? servis kena selalu ke ? berapa modal sekali servis RR150 tu
                              sebab aku minat Kawasaki RR150 ni. so bagi mmbe2 yg prnah naik RR150 ni boleh la share2 maklumat sikit2 ye
                              anggar 10 km = RM 1.00 kalau bawa dalam 80-100 km/j

                              maintainance
                              - sprocket/tukar rantai dalam RM50-RM60 tiap2 6 bulan kalau bawa 80km hari2
                              - normal service dalam RM25 (harga aceng sunway), sebenarnya selain top service, hantar servis kalau ada masalah je
                              - top service tiap 16, 32k, 64k (ganda 2 seterusnya) tak pasti sebab baru buat 1st top service dalam RM60 (termasuk tukar coolent)
                              - minyak hitam dalam RM 40-RM50 (pakai semi atau full synthetic je) tiap2
                              - 2T dalam RM 24 - RM 30 per liter (pakai semi atau full synth je), bajet 1000km per liter ikut kelajuan
                              - insuran 1st party dekat RM400 juga (kalau loan)

                              setakat ni je yang aku ingat buat masa ni

                              ---------- kemaskini 25-01-13 10:37 AM ----------

                              Originally posted by madyol View Post
                              saudara kuro obi pakai motor ape?

                              ---------- kemaskini 03-11-12 09:11 PM ----------


                              brape habis tukar fairing sume?
                              aku tak pasti, tokey tu bagi kunci moto, aku amik je
                              nanti aku try tanya insuran berapa dia claim.

                              bajet tak kurang 1k termasuk upah.

                              dengar2 ada orang promo fullset RM650 kat fb.

                              Comment


                              • #30
                                Re: Bantu saya pilih Kawasaki RR150 @ Yamaha FZ150

                                oh. ty sgt2 bro maklumat amat membantu. nanti klw ada apa2 lg sy tnya. maklum la baru 1st nk pkai RR. baru booking

                                Comment

                                Working...
                                X