Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Pendapat mengenai tinted kereta

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Pendapat mengenai tinted kereta

    salam,

    nak tanya pasa tinted. dah 9 tahun tak buat, so outdated.

    la ni bajet saya sebenarnya ciput, asal dlm RM500 je, tp lepas tgk2 sket spek bagai 2-3 brand terpaksalah up sket jadi <1000K..

    Ok antara yg saya tgk adalah aircool/agard dan raytech.. 2 ni ada kat bangi

    just nak tanya antara 2 ni mana yg lagi ok dan berbaloi dgn harga yg sepadan?

    utk IRR ni berapa percent yg dah ok? 60%? 70%? or 80%? (90% ke atas bajet tak cukup)

    satu lagi security tint ni ok ke tak? masa pegi kat raytech, dia dok promo yg security tint ni, pn sama la ada yg IRR 60% ke 80% - tp dlm bajet yg 70% je.

    pasal VLT atau visible light ni, JPJ kata kena at least 70% kan? ke mcm mana?

    so berbaloi ke security tint ni? ada yg kata kena hempuk still pecah gak dan ada yg kata nanti kalau time emergency kita nak pecah keluar bagai payah?

    so sesapa ada pendapat dan pengalaman harap dapat share..

    thanks in advance

  • #2
    Re: Pendapat mengenai tinted kereta

    JPJ, paling max 70% depan, 50% side.

    Comment


    • #3
      Re: Pendapat mengenai tinted kereta

      pada pendapatan aku la

      kalau nak tinted keter ni, elok pegi kedai tinted yang established
      macam V-Kool atau Air-Kool..

      kedai2 tinted yang laen macam kurang bernas sket kualiti keje dia.
      nanti ade problem warna tinted luntur la
      ada air bubble la
      tak pasal pasal kene tanggal balik..

      pasal IRR, aku tak brape pasti,
      sebab masa jaman aku jual keter dulu,
      tak gune skala IRR ni..
      (nampak sangat da lama )

      pasal tinted ni, senang citer, tengok pada bajet ko dan reason ape yang ko nak tinted keter tu.
      slalunye, jarang orang tinted sebab nak protect cermin dari pecah,
      slalunye orang tinted sebab nak sejuk ataupun nak gelapkan keter je...

      so, ikut bajet ko laa...
      kalau ko bajet pun bawah 1k..
      aku sajest, ko beli ape yang ko mampu jelah

      Comment


      • #4
        Re: Pendapat mengenai tinted kereta

        kalo aku, aku lebih prefer tinted yg leh filter panas matahari drp tinted yg leh bg security or gelapkan cermin...

        air cool tu rs ok dah tu..

        last time aku buat tinted brand extreme cool kena 1k. rs mcm kena ipu pun yer jgk. huhhu...

        Comment


        • #5
          Sama mcm orang atas
          Aku pasang yg block panas, yg lelain tu bukan keutamaan aku
          Panas tu mmg la panas kalo tghari, tp cepat sejuk
          Mahal sket pon xpa janji quality bagus

          Even aku cakap kat kdai tu, kalo gelap sket,
          jgn yg sampai level kena koyak dgn penguasa sbb exceed limit
          Tanak aku bayar beribu, sekalik kena koyak

          Comment


          • #6
            Re: Pendapat mengenai tinted kereta

            aku pulak dah tinted, yg kualiti tahan panas la....tapi dah pudar dah, so kalo t/hari memang silau....panas tu tak la sangat sbb kualiti tinted tu......skrg ni aku nak doube tinted, kasi gelap skit, ilangkan silau tu......aku igt nak buat yg murah2 jer, ambik la RM20 setiap tingkap, tak termasuk depan n belakang..........aku ambik yg murah2 sbb yg 1st layer tu dah ok.....cuma cerah je la......

            Comment


            • #7
              Re: Pendapat mengenai tinted kereta

              masa beli jora, aku tinted kat hypercool..
              so far quality ok...
              utk semua tingkap jora, dapat less than 1k..
              belakang gelap lah.. mmg tak berapa nampak dalam.. (aku tatau if Hline mmg da ada tinted dari proton..)

              so far da setahun, takde bubble, takde luntur2.. kurang panas.. tapi tak glemer macam vcool kot..

              Comment


              • #8
                Re: Pendapat mengenai tinted kereta

                cuba try tgk kat groupon..
                kekadang ada offer package tinted..
                70% off ...50% off..
                kalo yang 1K tu senang2 je leh dapat ngan harga 2-3 ratus..

                Comment


                • #9
                  Re: Pendapat mengenai tinted kereta

                  kalo yg kedai "abang" tu brand apa?
                  last time aku teman member aku dlm RM1.2K kot

                  Comment


                  • #10
                    Re: Pendapat mengenai tinted kereta

                    exzos.. kalo nak murah sikit.. ko travel jauh sikit.. kt belakang tesco puchong (dan tepi) . ada 2-3 kedai tinted kereta yg bagus2..! tapi banyak syarikat kereta mmg hantar kt kedai2 ni.. utk tinted kereta baru.! air-cool ada kt situ.., vkool dan apa lagi ntah nama.
                    Cuba laa., sbb kereta aku pakai air-cool rasanya.. standard honda punya tinted. Tapi ari tu.. aku tukar cermin depan.. sbb insurance salah tulis v-kool., so aku insisted honda service center aku nak vkool jugak.. depan belakang! so.. dapatlaa kereta aku - cermin tepi air-cool.., cermin depan vkool..! kesannya.. sejuukk..! kereta tak panas sangat., airkon pun tak perlu kuat sangat.

                    oh.. which reminds me.., kereta wife pun nak kene pasang tinted.. kesian dia.. dah gelap banyak skang.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Pendapat mengenai tinted kereta

                      Originally posted by xevolution View Post
                      cuba try tgk kat groupon..
                      kekadang ada offer package tinted..
                      70% off ...50% off..
                      kalo yang 1K tu senang2 je leh dapat ngan harga 2-3 ratus..
                      ya betul...jenama pun menyakinkan...meh tgk sini

                      http://www.groupon.my/deals/klang-va...27&a=715827975

                      Comment


                      • #12
                        Re: Pendapat mengenai tinted kereta

                        http://www.groupon.my/deals/klang-va...27&a=715827992

                        ni ada satu kat groupon..
                        tgk gambar cam ok..
                        kete continental aje yang dia tangkap gambar tgh pasang tu..
                        adik ipar aku pernah tinted guna groupon ni..ok gak la..berbaloi2..
                        cuma kene baca btul2 T&C dia

                        Comment


                        • #13
                          Re: Pendapat mengenai tinted kereta

                          Originally posted by morpheuzneo View Post
                          exzos.. kalo nak murah sikit.. ko travel jauh sikit.. kt belakang tesco puchong (dan tepi) . ada 2-3 kedai tinted kereta yg bagus2..! tapi banyak syarikat kereta mmg hantar kt kedai2 ni.. utk tinted kereta baru.! air-cool ada kt situ.., vkool dan apa lagi ntah nama.
                          Cuba laa., sbb kereta aku pakai air-cool rasanya.. standard honda punya tinted. Tapi ari tu.. aku tukar cermin depan.. sbb insurance salah tulis v-kool., so aku insisted honda service center aku nak vkool jugak.. depan belakang! so.. dapatlaa kereta aku - cermin tepi air-cool.., cermin depan vkool..! kesannya.. sejuukk..! kereta tak panas sangat., airkon pun tak perlu kuat sangat.

                          oh.. which reminds me.., kereta wife pun nak kene pasang tinted.. kesian dia.. dah gelap banyak skang.
                          haah kat situ byk kete BLMW aku dah 3tahun pasang ok xde gelembung,sejuk...jenama air cool kalau tak silap aku

                          Comment


                          • #14
                            Re: Pendapat mengenai tinted kereta

                            Originally posted by mr_naza View Post
                            haah kat situ byk kete BLMW aku dah 3tahun pasang ok xde gelembung,sejuk...jenama air cool kalau tak silap aku
                            tu laa beza kedai abang vs kedai specialized buat tinted kereta ni.

                            1. kedai abang slalu tipu jenis tinted yg di pasang.. kebanyakan mereka jual plastik tinted yg sebenarnya utk bangunan .. bukan kereta.. so.. sbb tu korang dapat harga bawah 500.., (harga segulung tinted plastik sheet tu pun dlm 2-3ratus saja..- ini kawan aku yg buat tinted seluruh rumah aku bagitau..

                            2. tinted film sheet utk kereta ada sikit lain - ianya tebal sikit.. dan ianya memenuhi piawai yg di set oleh jpj.

                            3. kedai abang buat tinted tepi jalan aje.! asal boleh aje.. , berbeza dgn kedai tinted specialized ni - dia buat tinted dalam closed environment.. dalam bilik bertutup.
                            kenapa kene buat dlm tempat tertutup? - kalau tempat open.. nanti tinted kau ada bintik2.. ! ada habuk dan partikel lain masuk kt celah2 plastik tu.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Pendapat mengenai tinted kereta

                              aku beli exora ni dulu proton bg free tinted....aku ckp nk gelap skit...satgi dtg mcm gelap gile...so far alhamdulillah x kena tahan plak...ada lah sekali JPJ suh lepak tepi...pastu aku ckp org proton yg bagi masa beli kete ni...terus JPJ tu bg signal terus gerak...huhu...

                              Comment

                              Working...
                              X