Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

nak mnta tlg...tukar nma geran motor

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • nak mnta tlg...tukar nma geran motor

    Salam. Sy nak btnya n minta tlg pndgan korg2x yg pkar dlm hal tukar2x nma dlam geran utk motor. Bru2x ni sy ada bli mtor yamaha tzm utk adik sy. So sy xtau sy deal dgn org tgh. Sy ingt owner. Duit suma dh byr. Geran dh ambil. Tpi bila pgi jpj nak tukar nma suma xble sbb dkat geran tu xder cop pmbtalan dri owner lma. Lpas tu sy hntrla pgi kdai mtor mnta tlg urskn. Mula2x kdai tu cas 120 sbb dia ckp ssh kes sy ni, lpas tu dh sbln ni xsetel2x lgi. Pastu dia bgi up lgi 250 sbb dia ckp xdpt nak buat, tpksa gna org dlm. Org tgh yg jual mtor kat sy tu plak dh xdpt dcri. Lpas tgn mcm tu jer. No tlfn owner lma sy xtau. Dh mnta dri org tgh sblm dia hlang dia xnak bgi. So, sy nak mnta tlg jsa baik kor, amcm nak setelkn bnda ni?

  • #2
    Re: nak mnta tlg...tukar nma geran motor

    morpheuzneo: trima kasih atas info tu yer.....untuk pengetahuan encik....rasanya shortform saya tu tidaklah sangat-sangat shortform....rasanya shortform yang standard saya gunakan....bukannya ada bahasa rahsia....dan lagi satu....untuk pengetahuan encik, saya ni dah tanya dengan orang tengah yang saya beli motorsikal itu, dia cakap memang dia owner motorsikal tu......jadi saya pun tengok nama geran and nama lelaki...dia cakap memang nama dia....saya dah bayar semua duit, motorsikal pun dah hantar kat rumah saya dan lepas itu saya terus pergi buat pertukaran hak milik motorsikal pada hari yang sama jugak setelah saya bayar orang tengah tersebut. Sekali hendak buat pembayaran....rupa-rupanya baru saya tahu yang dia hanya orang tengah. bukan owner sebenar. sebab nama perempuan, ic perempuan. lagi satu encik, lepas tu saya dah minta balik duit and tanya dia macam-macam. dia cakap jangan risau benda ni boleh setel. tapi sampai sekarang tak setel-setel lagi. orang tengah sudah tidak boleh dihubungi lagi. saya mesej and kol still tidak berjawab. untuk pengetahuan, saya ni perempuan. manalah saya tahu nak urus benda-benda macam ini. ini pun baru pertama kali saya beli. untuk kesenangan adik saya pergi kelas. sebab saya nak hantar motorsikal ni kat sarawak. so, kalau tidak tukar nama nanti jadi masalah juga. Diharap encik boleh faham masalah saya dan bahasa saya yang tidak menggunakan shortform lagi. terima kasih....

    ---------- kemaskini 05-04-12 11:42 PM ----------

    skang geran ader kat kedai YN trading dekat dato keramat...saya buat pertukaran dekat situ. so geran ader kat sana lagi, saya tak ambil2x sebab orang kedai tu cakap belum setel lagi. jadi nama owner saya xtau. nama org tengah saya taula.

    ---------- kemaskini 05-04-12 11:46 PM ----------

    nama orang tengah : faizal abdul (sales marketing)
    alamat: n0. 23-1A, Lorong sentul Kechil, Off Jalan Sentul, 51100 Kuala Lumpur
    h/p: 017-4971730 / 03-40421503

    Comment


    • #3
      Re: nak mnta tlg...tukar nma geran motor

      bley buat report pulis nih.....

      Comment


      • #4
        Re: nak mnta tlg...tukar nma geran motor

        ok nas - terima kasih penerangan anda,. , memang gitu lah masalah yg selalu di hadapi , kalau 1st time buat apa2 transaksi, saya pun dulu tak tau.. lepas 1-2 transaksi. dah jadi tau.. dulu semua main pakai runner (ulat jpj) - mahal kena., tapi lepas tau buat sendiri.. dem.. murah aje! kene tipu aje slama ni.

        jadi di sebalik penerangan anda - apa yg nak kami simpulkan ? yg anda mmg tak patut di persalahkan? macam mana nama masa mula2 dia tunjuk geran tu nama lelaki? lepas anda check masa nak tukar nama - jadi nama perempuan? adakah magik? kalau betul dia tunjukkan nama lelaki.. kemudia anda check nama dah jadi lain - maka ianya dah terang-terangan menipu... sebab tu dia beria-ia hantar motor kt rumah siap.. sbb mmg target nak buat deal COD aje - cash on delivery.., lain2 hal.. pembeli tanggung.

        so.. dah jadi macam ni.. nk cerita banyak pun tarak guna, the best - mcm gbum kt atas suggest - buat report polis ler., sbb kes dah tertangguh lama - lagi pun si orang tengah dah macam nk menipu aje., dapat duit - terus lesap! buat lah report cepat2.

        skang - road tax - insurance boleh renew ke tak?

        Comment


        • #5
          Nak tanya sket yang masa u tgk nama lelaki tu u tgk kt mana? Geran ke?salinan geran? Kalau masa tgk tu kt salinan nama lelaki then bila kt geran original nama pompuan memang jelas dia menipu. Report polis je la..address dia tu u tgk kt mana? Ic ke?

          Sent from my GT-P1000 using Rimautalk

          Comment


          • #6
            Re: nak mnta tlg...tukar nma geran motor

            gbum: ble ker repot polis?? nanti polis pun tak terima kes ni...sebab xder hitam putih...
            morpheuzneo: tak...dari masalah ni saya nak minta tolong macam mana cara nak setelkan...(sedangkan ulat jpj tu cakap xble buat)....so kiranya saya yang kena setelkan sendiri. saya tak salahkan sesiapa, cuma saya nak benda ni setel jer. saya pun dah penat ulang alik dari perak ke kl setiap minggu. sebab saya nak hantar dah motor tu ke sarawak paling lewat hujung bulan ni. salah saya juga...sebab saya bayar full duit tu. patutnya saya tunggu setel baru bayar. pertama saya tengok geran tuh memang nama lelaki. tak silap saya nama dia yusrizal atas nama tu. lepas tuh bila nak tukar nama, saya tengok kenapa ic perempuan. suma detail pasal perempuan plak. saya tanyalah org tu...dia cakap dia orang tengah jer...pompuan tuh owner sebenar...damnn dah kena tipu kat situ. duit dah bayar. bila saya minta balik dia tak nak kasi duit. dia cakap jangan risau, ble setel. kawan dia rmai kat jpj.
            rimau kumbang: dia ader bagi name card dengan saya....

            masalah nya benda ni tak boleh setel lagi sebab YN trading tu syarikat yg saya minta tolong tukar nama atas geran dengan buat pembatalan sekali. Kan dekat belakang geran tuh mesti kena cop pembatalan dulu baru boleh sah untuk tukar nama. Jadi, owner lama dah hilangkan resit tu. So jpj ckp kena deal dengan kedai motor la yang last sekali cop pembatalan kat geran tu. Cina kena motor tu pula (soon choong motor dekat nilai) cakap mesti owner lama yg datang. Owner lama plak dekat sarawak (org tengah yg cakap dlu). So, sepatutnya cina kedai motor tu boleh jer buat e-pembatalan secara online (and kena bayar kedai motor tu jgak) tapi cina tu pun xboleh buat sebab dia cakap dia perlu no resit yang owner tu dah hilangkan. cina motor tu tak ada simpan apa2x data lagi berkaitan dengan motor tu...motor yamaha TZM no plat nas6212....so macam tulah sebenarnya kedai YN trading tu tak dapat nak setelkan lagi masalah ni sampai sekarang. So, amacam ni? Saya tak tau nak buat mcam mana...huhuhuh ;(

            Comment


            • #7
              Re: nak mnta tlg...tukar nma geran motor

              bawak balai dulu kasi crita... trima tak trima blakang crita...
              skarang kes.. awak kena tipu... itu kasi crita sama abam pulisi...

              Comment


              • #8
                Re: nak mnta tlg...tukar nma geran motor

                oooo....nak tanya lagi, nak cakap macam mn? huhuhuhu tak tau ;(

                Comment


                • #9
                  Re: nak mnta tlg...tukar nma geran motor

                  lerh? cakap macam mana cerita di atas laa? atau ada cerita lain lagi?

                  cerita kan - bila kejadian., bagaimana transaksi berjalan., bagaimana dia tunjuk geran nama lelaki. kemudian berjanji kata boleh settle.. tapi bila awk mintak duit .. dia tak nak pulangkan.

                  bagi polis nombor kontek dia.. dan bagitau polis.. agak2 dia dok mana. (itu penting.. bila kenal orang. tanya dari mana? rumah kt mana.. secara santai.. ,. kalau orang tu tak menipu.. dia akan bagitau dgn ikhlas)

                  then.. bagitau masalah.. bagaimana isu takleh nk selesai.. nak hantar motor kt adik nk belajar .. dan macam2 lah. nangis sikit kt balai tu. kasi inspektor sahab tu kesian sikit.

                  dah cuba aje laa., pegi buat report.. dan tempek report tu kt sini

                  Comment


                  • #10
                    Re: nak mnta tlg...tukar nma geran motor

                    cer cek tgk,betoi ke itu geran ori.....jgn ko plak dicekup sbb beli brg curi..nasihattttttt je,,hihi

                    Comment


                    • #11
                      Re: nak mnta tlg...tukar nma geran motor

                      mrchiki: hari tu dah cek kat laman web jpj secara online dengan puspakom...barang tu bukan barang curi...lagi satu macam mana nak tau geran ori ker tak kalau tengok dari geran jer?

                      morpheuzneo: jumaat depan baru saya dapat ambil geran dari kedai YN trading tu....lepas tu baru saya boleh buat repot polis... sebab takder geran tu susah jugak nak bagi bukti...lagi satu nak tanya ni, pihak polis terima tak kalau kita buat aduan lambat dari tarikh yang kita beli motor tu?

                      Comment


                      • #12
                        Patut report polis buat dulu.. Nak tunggu apa lagi? Report aje.. Mana yg x cukup maklumat nanti.. pegawai penyiasat yg akan check.. Dan mintak maklumat tambahan. Lagi lmbat report.. Lagi jauh penjeyanah atau penipu dh melarikan diri.



                        Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk

                        Comment

                        Working...
                        X