Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Masalah Wira Radiator Fan

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Masalah Wira Radiator Fan

    Salam,

    Nak tanya kawan2 kat sini berkenaan problem radiator fan wira saya yang yang 3 bulan kebelakangan ini sangatlah malas nak berpusing.

    Kemalasannya menyebabkan ada time2 tertentu temperature engine pun adakalanya mencanak naik.

    Bila bukak ekon barulah dia berpusing kalau tak bukak ekon even sampai asap radiator berkepul kuar pun & suhu enjin dah nak cecah 3/4 pun, haram tak berpusing. Buat bodoh je. hangin tul saya.

    Sekarang ni terpaksa lah saya bukak ekon all the time kalau drive...jika tak malas kipas tu nak pusing ngan sendiri tanpa bantuan on ekon. (bila off ekon, radiator fan pun turut akan stop)

    Dah hantar mekanik untuk periksa.......dia orang pun tak tahu punca.
    Apa sebenarnya masalah fan tu? Ingat nak hantar kedai buat tuning kot2 ecu dah lari ke.....

    Minta tolong pandangan kawan yang pandai sebelum hantar ke kedai sekali lagi

    T.kasih.


    - BTW kipas tu saya dah tukar baru yg original pada akhir tahun lepas & wira ni jarang pakai coz of 2nd car......2 minggu sekali baru buat jalan2...ada kaitan ke????ntah la

  • #2
    Re: Masalah Wira Radiator Fan

    Originally posted by Magenta View Post
    Salam,

    Nak tanya kawan2 kat sini berkenaan problem radiator fan wira saya yang yang 3 bulan kebelakangan ini sangatlah malas nak berpusing.

    Kemalasannya menyebabkan ada time2 tertentu temperature engine pun adakalanya mencanak naik.

    Bila bukak ekon barulah dia berpusing kalau tak bukak ekon even sampai asap radiator berkepul kuar pun & suhu enjin dah nak cecah 3/4 pun, haram tak berpusing. Buat bodoh je. hangin tul saya.

    Sekarang ni terpaksa lah saya bukak ekon all the time kalau drive...jika tak malas kipas tu nak pusing ngan sendiri tanpa bantuan on ekon. (bila off ekon, radiator fan pun turut akan stop)

    Dah hantar mekanik untuk periksa.......dia orang pun tak tahu punca.
    Apa sebenarnya masalah fan tu? Ingat nak hantar kedai buat tuning kot2 ecu dah lari ke.....

    Minta tolong pandangan kawan yang pandai sebelum hantar ke kedai sekali lagi

    T.kasih.


    - BTW kipas tu saya dah tukar baru yg original pada akhir tahun lepas & wira ni jarang pakai coz of 2nd car......2 minggu sekali baru buat jalan2...ada kaitan ke????ntah la

    Mekanik tak tau punca? Mekanik mana nie? Kamu guna kete apa Magenta? Selalu masalah fan ni samada motor fan tu (bukan masalah kat sini sebb kalau pasang aircond dia ok), masalah relay, masalah thermostat atau masalah ECU. Mekanik sure tau nak check.
    Last edited by ibnusina8791; 17-10-11, 07:17 PM.

    Comment


    • #3
      Re: Masalah Wira Radiator Fan

      wira tahun berapa ni? motor dia ada 2 jenis kalau tak salah, 2 dan 3 wire. 2 wire utk yg jenis injejsyen baru sistem vdo siemens, 3 wire sistem lama..

      Comment


      • #4
        Re: Masalah Wira Radiator Fan

        mekanik bukan pandai pasal karan jika dia tak paham..tau bukak dan pasang adalah..

        sensor temp air pon masalah gak....klau rosak voltan pon tak smapi tinggi..

        Comment


        • #5
          Re: Masalah Wira Radiator Fan

          wira injection vdo siemens kot......t/body die kecik je.
          Last year dah tukar dah motor fan tu seketul.....
          mekanik ari tuh dah buang dah thermostat...so skrg jalan tanpa thermostat.....
          Mekanik ckp mungkin tangki radiator dah karat (karat tebal) so menyebabkan fan sensor tak leh nak detect actual temp....ntahlah betul ke tak!!!
          so sampai la ni duk bukak ekon kalau nak suruh fan tu jalan.....
          saya ingat nak buat tuning ...ok tak? since dah lama tak buat.....kot2 ecu dah pening.....ke takde kena mengena???

          Comment


          • #6
            Re: Masalah Wira Radiator Fan

            Originally posted by Magenta View Post
            wira injection vdo siemens kot......t/body die kecik je.
            Last year dah tukar dah motor fan tu seketul.....
            mekanik ari tuh dah buang dah thermostat...so skrg jalan tanpa thermostat.....
            Mekanik ckp mungkin tangki radiator dah karat (karat tebal) so menyebabkan fan sensor tak leh nak detect actual temp....ntahlah betul ke tak!!!
            so sampai la ni duk bukak ekon kalau nak suruh fan tu jalan.....
            saya ingat nak buat tuning ...ok tak? since dah lama tak buat.....kot2 ecu dah pening.....ke takde kena mengena???
            bro...termostat tuk wira nie jangan dibuang.....wira pakai vdo siemen nie mmg fully sensor dgn ecu..

            ada kes wira SE nie dibuang termostat..menyebabkan bengong ecu...pasang balik termostat ok ajer...
            fungsi termostat adalah menaiikkan suhu kendalian enjin dgn cepat...
            klau dibuang..enjin lambat panas...dan komputer ecu akan bengong..

            Comment


            • #7
              Re: Masalah Wira Radiator Fan

              Originally posted by Magenta View Post
              wira injection vdo siemens kot......t/body die kecik je.
              Last year dah tukar dah motor fan tu seketul.....
              mekanik ari tuh dah buang dah thermostat...so skrg jalan tanpa thermostat.....
              Mekanik ckp mungkin tangki radiator dah karat (karat tebal) so menyebabkan fan sensor tak leh nak detect actual temp....ntahlah betul ke tak!!!
              so sampai la ni duk bukak ekon kalau nak suruh fan tu jalan.....
              saya ingat nak buat tuning ...ok tak? since dah lama tak buat.....kot2 ecu dah pening.....ke takde kena mengena???
              rasanya x de kena mengena ngan tuning..
              cuma check ngan PDT, kot2 ada error yg keluar.. takut coolant temp sensor dah kong aje.. sbb tu ECU x kasi signal tuk pusingkan fan tu..

              Comment


              • #8
                Re: Masalah Wira Radiator Fan

                nasihat saya - pergi cari mekanik lain...mekanik yg buang termostat itu patut dibuang jauh2. itu tak selesaikan masalah...itu ibarat korek lubang utk kambus lubang lain...maslah tak settle.

                saya suspect awalnya - motor kipas, masa tukar, itu cap taiwan/japan ori/japan 2nd hand?
                jika kipas sure OK, maknanya signal yg hantar ke kipas itu failure, aircond bila dah bukak, sure akan On kipas? jika ya, mungkin tu bermakna signal dari aircond compressor working good.

                ada masalah wiring & termostat ni....cari mekanik yg lebih bertauliah = bukan ber"tau-tau" lah....

                Comment


                • #9
                  Re: Masalah Wira Radiator Fan

                  Originally posted by nokai View Post
                  rasanya x de kena mengena ngan tuning..
                  cuma check ngan PDT, kot2 ada error yg keluar.. takut coolant temp sensor dah kong aje.. sbb tu ECU x kasi signal tuk pusingkan fan tu..
                  Ada org cakap kalau any sensor if kong....signal check enjin akan menyala kat dashboard......betul ke?

                  ---------- kemaskini 20-10-11 11:37 AM ----------

                  Originally posted by zamreda View Post
                  bro...termostat tuk wira nie jangan dibuang.....wira pakai vdo siemen nie mmg fully sensor dgn ecu..

                  ada kes wira SE nie dibuang termostat..menyebabkan bengong ecu...pasang balik termostat ok ajer...
                  fungsi termostat adalah menaiikkan suhu kendalian enjin dgn cepat...
                  klau dibuang..enjin lambat panas...dan komputer ecu akan bengong..
                  bro Zam buleh jelaskan sikit ....ECU bengong tu jadi camne ye? nak tahu jugak simpton2 karakter ECU jika ia bengong.....sbb so far tak de cam apa simptom2 lg....tapi risau gak...(Ari tu cuti try bawak balik kampung kat KT.....ok je tp saya on ekon tiap masa.)
                  Tapi saya perasan kereta skrang a little bit smooth sejak thermostat dibuang......mungkin water flow laju kot kat dalam hose....just my assumptions....no idea how!!

                  Comment


                  • #10
                    Re: Masalah Wira Radiator Fan

                    Originally posted by Magenta View Post
                    Ada org cakap kalau any sensor if kong....signal check enjin akan menyala kat dashboard......betul ke?

                    ---------- kemaskini 20-10-11 11:37 AM ----------



                    bro Zam buleh jelaskan sikit ....ECU bengong tu jadi camne ye? nak tahu jugak simpton2 karakter ECU jika ia bengong.....sbb so far tak de cam apa simptom2 lg....tapi risau gak...(Ari tu cuti try bawak balik kampung kat KT.....ok je tp saya on ekon tiap masa.)
                    Tapi saya perasan kereta skrang a little bit smooth sejak thermostat dibuang......mungkin water flow laju kot kat dalam hose....just my assumptions....no idea how!!
                    klau ok kereta bro takperlah..tapi kes lain vdo nie sbb timing tak stabil...sbb ecu mengdetek kepanasan tu kurang dlm tempoh ditetapkan..

                    sensor temp kipas nie kena tukar lain..kot2 rosak ke....klau kotor cuci balik...cuci sensor tu dulu..klau masalah sama..cuci tangki..

                    klau nak jimat...buat direk dari kunci terus....start on ajer kipas dah jalan...nie cara murah..tapi kipas cpt abis brush..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Masalah Wira Radiator Fan

                      kejap nak tanya sket lagi, sorry a bit basic la.. bila on airkon ni, kipas 2-2 jalan ke sebelah je jalan kat depan tuh.. sebab depan tuh ada 2 kipas, satu kipas utk condesor aircon satu lagi utk radiator..

                      wira baru ni yg guna ecu siemens injeksyen sistem bosch ialah jenis distributer takleh ejas.. wire utk kipas radiator dia ada 2 wire je.. kalau model lama ada 3 wire, 2 utk power, satu utk sensor kalau tak salah. Utk yg baru, 2 tuh wire power tapi on-off dikawal oleh ecu dan sensor yg connect ke ecu..

                      utk wira lama, takde masalah buang termostat, tp selalunya org buang kalau dah rosak or temp naik. TAPI kalau wira baru ni kena jaga2 dia bnyk sensor pegi ke ecu terus, eg. kalau dulu buang catalytic converter, ingat ble jadi lagi power sebab lagi lawas, tp situ ada Co2 sensor, bila dah buang setting enjin ble jadi gila.. utk termostat pun logik juga mcm zamreda kata tuh.. kalau buang mungkin ble jadi gila, sebab ecu takde reading dari termostat sensor..

                      sekadar pandangan..

                      Comment


                      • #12
                        Re: Masalah Wira Radiator Fan

                        Originally posted by Magenta View Post
                        Ada org cakap kalau any sensor if kong....signal check enjin akan menyala kat dashboard......betul ke?
                        betul.. pernah nyala ke sebelum nie?

                        Comment


                        • #13
                          Re: Masalah Wira Radiator Fan

                          Originally posted by ekzos_pipe View Post
                          kejap nak tanya sket lagi, sorry a bit basic la.. bila on airkon ni, kipas 2-2 jalan ke sebelah je jalan kat depan tuh.. sebab depan tuh ada 2 kipas, satu kipas utk condesor aircon satu lagi utk radiator..

                          wira baru ni yg guna ecu siemens injeksyen sistem bosch ialah jenis distributer takleh ejas.. wire utk kipas radiator dia ada 2 wire je.. kalau model lama ada 3 wire, 2 utk power, satu utk sensor kalau tak salah. Utk yg baru, 2 tuh wire power tapi on-off dikawal oleh ecu dan sensor yg connect ke ecu..

                          utk wira lama, takde masalah buang termostat, tp selalunya org buang kalau dah rosak or temp naik. TAPI kalau wira baru ni kena jaga2 dia bnyk sensor pegi ke ecu terus, eg. kalau dulu buang catalytic converter, ingat ble jadi lagi power sebab lagi lawas, tp situ ada Co2 sensor, bila dah buang setting enjin ble jadi gila.. utk termostat pun logik juga mcm zamreda kata tuh.. kalau buang mungkin ble jadi gila, sebab ecu takde reading dari termostat sensor..

                          sekadar pandangan..
                          salam bro EP,

                          2 kipas akan pusing bila on ekon.......dan memang betul ada 2 wire je kat fan tu. Ingat nak buat direct je cam bro zamreda cakap coz pomeng pun sajes menda ni.....tapi takot tak leh pulak cam bro ckp kan. Saya rasa nakl pasang balik la thermostat tu....risau gak cam bro Ep & zam cakapkn.....all sensor been controlled by ECU....so berapa harga thermostat original baru?

                          ---------- kemaskini 21-10-11 10:03 AM ----------

                          Originally posted by zamreda View Post
                          klau ok kereta bro takperlah..tapi kes lain vdo nie sbb timing tak stabil...sbb ecu mengdetek kepanasan tu kurang dlm tempoh ditetapkan..

                          sensor temp kipas nie kena tukar lain..kot2 rosak ke....klau kotor cuci balik...cuci sensor tu dulu..klau masalah sama..cuci tangki..

                          klau nak jimat...buat direk dari kunci terus....start on ajer kipas dah jalan...nie cara murah..tapi kipas cpt abis brush..
                          Pomen ada sajes wat direct terus dari kunci tapi saya tak nak proceed lg.......tapi relay or fius ada kemungkinan tak penyebab? Satu lagi semenjak thermostat takde ni....meter temp maintain je kat 2 bar/line.....sebelum ni biasanya 2.5 bar.....bro zam rasa simpton tu bahaya tak?...risau gak kot2 enjin beroperasi di bawah takat suhu normal yg sepatutnya.

                          ---------- kemaskini 21-10-11 10:08 AM ----------

                          Originally posted by nokai View Post
                          betul.. pernah nyala ke sebelum nie?
                          tak pernah lak nyala.......tapi kalau nak buat PDT check jugak rasa2 berbaloi tak? lima tahun dulu wat PDT check rega di dalam RM40...skrg tak tahu lak brape agaknya.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Masalah Wira Radiator Fan

                            Originally posted by Magenta View Post
                            salam bro EP,

                            2 kipas akan pusing bila on ekon.......dan memang betul ada 2 wire je kat fan tu. Ingat nak buat direct je cam bro zamreda cakap coz pomeng pun sajes menda ni.....tapi takot tak leh pulak cam bro ckp kan. Saya rasa nakl pasang balik la thermostat tu....risau gak cam bro Ep & zam cakapkn.....all sensor been controlled by ECU....so berapa harga thermostat original baru?

                            ---------- kemaskini 21-10-11 10:03 AM ----------



                            Pomen ada sajes wat direct terus dari kunci tapi saya tak nak proceed lg.......tapi relay or fius ada kemungkinan tak penyebab? Satu lagi semenjak thermostat takde ni....meter temp maintain je kat 2 bar/line.....sebelum ni biasanya 2.5 bar.....bro zam rasa simpton tu bahaya tak?...risau gak kot2 enjin beroperasi di bawah takat suhu normal yg sepatutnya.

                            ---------- kemaskini 21-10-11 10:08 AM ----------



                            tak pernah lak nyala.......tapi kalau nak buat PDT check jugak rasa2 berbaloi tak? lima tahun dulu wat PDT check rega di dalam RM40...skrg tak tahu lak brape agaknya.
                            sbnarnya klau waktu pagi tu....bro kena jalankan enjin lagi lama dlm 15 minit......tu yng masalah...enjin dlm sejuk dah jalan terus..jadi ECU akan bengong jap..enjin tade masalah...yng ecu aturkan api plug tu kekadang masalah..
                            btul kata EP...wira lama nie buang termostat tade hal punya... yng karbereter ataupon injection zaman 90 an..


                            cek relay atau fius tu semua...kekadang relay kong...

                            bro kena cari pomen yng handal wiring...
                            bukan semua pomen tau wiring...tau pasang mekanikal ajer..elektrikal main ubuh aje..
                            pomen wiring boleh tau mana ade wayar masalah dgn cek multimeter aje..cek moto kipas pakai direk bateri...

                            termostat dlm harga Rm 50 mcm tulah...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Masalah Wira Radiator Fan

                              Originally posted by Magenta View Post
                              tak pernah lak nyala.......tapi kalau nak buat PDT check jugak rasa2 berbaloi tak? lima tahun dulu wat PDT check rega di dalam RM40...skrg tak tahu lak brape agaknya.
                              PDT utk menyenangkan diagnosis aje.. tapi tu la kan, boleh tahan gak harga dia.. kalu x nak check guna PDT, macam komen kekawan yg lain, boleh antar ke wireman dulu.. biar dia check kondisi wiring, relay dll..

                              thermostat tuk wira nie ada yg 82°C dan ada yg 88°C.. cuba check balik thermostat lama tu.. rasanya wira siemens vdo ni pakai yg 82°C punya sbb meter suhu naik sampai takuk ke 3 berbanding wira mmc pakai yg 88°C punya (meter suhu naik sampai takuk ke 4)..

                              offtopic sikit, terlanjur dah cabut thermostat tu, tak rasa parah ke penggunaan minyak?

                              Comment

                              Working...
                              X