Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

X1r

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • X1r

    Sebelum ni kereta saya Wira A/B 1.5 auto menggunakan minyak enjin
    Syntium 800. Bulan lepas saya servis kereta, mekanik tu introduce X1R
    utk enjin dan minyak enjin ditukar kepada Mach 5. Dia juga tambah X1R
    utk auto gearbox. Sekarang ni saya rasa pick up kereta saya makin
    lembab dan FC agak kuat berbanding dulu. Adakah sebab benda-benda ini
    ataupun ada sebab yg lain? Bro-bro yg terer tolong jawabkan.

  • #2
    Re: Adakah minyak enjin dan X1R memberi kesan...??

    Yaa kereta aku pon terasa berat setelah menggunakan minyak Mach 5... before this guna Syntium or Castrol Magnetik OK aje... Itu mekenik laa kata Campro tak sesuai guna sintetik nanti tepet cepat berbunyi... sekarang udah cam jerking laa plak... any solutions either then tukar minyak ?... baru 100+ km daa...

    x1r ?.. aku rasa bagus.. tapi kena sesuai ngan kereta laa... minyak mahal boh kat kereta murah.. hehehe... kalau merc ke beemer ke.. ok laa kot...

    Comment


    • #3
      Re: Adakah minyak enjin dan X1R memberi kesan...??

      Originally posted by DreamLord
      Yaa kereta aku pon terasa berat setelah menggunakan minyak Mach 5... before this guna Syntium or Castrol Magnetik OK aje... Itu mekenik laa kata Campro tak sesuai guna sintetik nanti tepet cepat berbunyi... sekarang udah cam jerking laa plak... any solutions either then tukar minyak ?... baru 100+ km daa...

      x1r ?.. aku rasa bagus.. tapi kena sesuai ngan kereta laa... minyak mahal boh kat kereta murah.. hehehe... kalau merc ke beemer ke.. ok laa kot...
      Hmm alamat kene tunggu next servis laa jawabnya.... pasni tak payah nak X1R dah... Syntium cukup bagus dah..... hehe.....

      Comment


      • #4
        Re: Adakah minyak enjin dan X1R memberi kesan...??

        Mach 5 20W - pekat...
        Magnatec 10W - tak pekat...
        so bila tak pekat...minyak nipis...so henjin jadi ringan skit...

        additive nie kureng percaya aaaa...
        ntah laaa...

        Comment


        • #5
          Re: Adakah minyak enjin dan X1R memberi kesan...??

          Originally posted by DreamLord
          x1r ?.. aku rasa bagus.. tapi kena sesuai ngan kereta laa... minyak mahal boh kat kereta murah.. hehehe... kalau merc ke beemer ke.. ok laa kot...
          hua hua hua hua..........

          betul tu......... macam aku, guna minyak hitam yg paling murah....... castrol RM 28 je........ dan oil treatment bardarl RM 8 je........

          kereta murah minyak pun murah........

          Comment


          • #6
            Re: Adakah minyak enjin dan X1R memberi kesan...??

            RM8 lagi ke mito ?.. dah naik dah harga dia.. sejajar ngan harga minyak naik... dah jadi 12 inggit yg no 1 punyaa...

            Comment


            • #7
              Re: Adakah minyak enjin dan X1R memberi kesan...??

              Originally posted by DreamLord
              RM8 lagi ke mito ?.. dah naik dah harga dia.. sejajar ngan harga minyak naik... dah jadi 12 inggit yg no 1 punyaa...
              itu harga terakhir yg aku beli kira2 2 bulan lepas....... akan datang mungkin harga lain kot...... aku memang beli kedai spare part...... tukar sendiri je.....

              aku selalu pakai no. 2 punya.......

              Comment


              • #8
                Re: Adakah minyak enjin dan X1R memberi kesan...??

                yaaa castrol...dari dulu sampai skrang minyak jename nie jeee aku pakai...

                Comment


                • #9
                  Re: Adakah minyak enjin dan X1R memberi kesan...??

                  aku plak pakai idemitsu racing..ahh dari dulu sampai sekarang..oke je...engine aku pun bersih..tak der berkeladak...tak rasa berat sangat....pastu kalau bukak coverhead ...bersih je engine aku.tak der itam2 ke..ape ke....kawan2 aku tengok pun heran...diaorang cakap mesti add someting ni

                  X1R tuu aku tak penah try....aku pakai minyak idemitsu tu je..tak der ape add oil treatment.

                  ahh kawan2..sape nak try bule try..gerenti besh....

                  Comment


                  • #10
                    X1r

                    Ni sumua citer lama tp nak tanya korang skit pasai minyak ni....
                    1. Keta baru kluar kedai so nak pakai minyak ni nak jaga engin OK ke?
                    2. Keta lama katanya pantang pakai X1R...x sesuai gitu
                    3. Pakai kat motor FZ150i leh ker?

                    Comment


                    • #11
                      Re: X1r

                      aku penah pakai x1r ni dulu2....lame dah....campur ngn minyak hitam n gear box...
                      pakai kat kete wira....mungkin enjin rasa ringan sikit (psycho je kot) tapi takde la effect smpai enjin rosak ke apa...
                      so boleh je nak pakai kat enjin lama rasanya...sekali tu je lps malas nak beli sbb mahal sgt!
                      pakai je la kat motor, kete, lori hatta basikal pon boleh...

                      Comment

                      Working...
                      X