Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Kancil 850 problem

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Kancil 850 problem

    Salam perkenalan semua, saya ni baru join forum nih, nk mintak tlg sikit pada bro2 semua yang berpengalaman. Saya ada masalah berikut:

    Kereta saya kancil 850 auto tahun 99 mengalami masalah x boleh start. Kalau pusing kunci pun bunyi "tik" sekali je, pastu terus senyap. Bateri dh test masih ok lg. Alarm box dh cabut tp masih lg x ok, cabel plug pun dh check.

    adakah masalah pada part2 ini:

    1. suis
    2. distributor
    3. starter

    buat makluman bro2 semua, kereta ni pernah tersangkut dlm banjir pada bulan 3 lalu tapi enjin x mati, cuma cd player jadi berkelip2 dlm banjir tu mungkin sebab air dh masuk dan kene wiring. Baru2 ni ada test cabut sendiri radio dengan alarm lepas tu hantar bateri pegi charge (sebab dh sebulan x leh start jadi bateri dh "kong". Bila pasang balik bateri test start ok, biar sampai enjin dh panas pastu tutup. pasang balik cd player terus x boleh start, lepas tu cabut balik cd player pon x boleh start jugak. Cd player tu boleh guna lg, radio/cd x der masalah dh test. Harap bro2 semua boleh bagi bantuan, saya ni bercadang nk repair sendiri jer keta nih. Dulu masa sekolah dulu dulu duluuu tu amik course automotif ada la basic sikit pasal automotif ni. Lagipun saya memang minat benda2 teknikal ni (maklumlah keje pon technician huhu)

  • #2
    Re: Kancil 850 problem

    Kesian kat ko takde sape nak reply

    Experience aku dengan kancil auto, pernah gak takleh start secara misteri

    Check kat bahagian enjin semua, bateri ok, fius ok, temperature ok...rupenya gear kat dalam kete di posisi 'R'

    Comment


    • #3
      Re: Kancil 850 problem

      ehhe pernahjadi jugak mcm tu hohoh

      Comment


      • #4
        Re: Kancil 850 problem

        salam...bro duk mana?....

        ok...masalahnya bateri bro dah kong....

        dan kereta tu terendam banjir?....dan flush minyak enjin dan gearbox tu suma?...

        starter pon kena tgk cuci gak...alternator pon kena cuci gak....

        Comment


        • #5
          Re: Kancil 850 problem

          saya duk perlis, hujung minggu ni boleh la try buka tgk, terima kasih sbb bg pandangan. Terbaek!
          err selalu starter cuci ada pakai apa2 bahan x? atau just gosok2 berus2 je?

          Comment


          • #6
            Re: Kancil 850 problem

            Originally posted by emmet View Post
            saya duk perlis, hujung minggu ni boleh la try buka tgk, terima kasih sbb bg pandangan. Terbaek!
            err selalu starter cuci ada pakai apa2 bahan x? atau just gosok2 berus2 je?
            berus kawat dgn antirust...

            sbb klau bimbang karat melampau dlm alterntor dan starter tu...

            starter tu berhati2 klau nak keluarkan dlmnya tu sbb spring brush melompat...jadi kena lakukan kat tmpt tertutup..

            Comment


            • #7
              Re: Kancil 850 problem

              Bateri !

              Bateri basah - 2 tahun ...
              Bateri kering - setahun lebih...

              tu semua jangka hayat bateri...

              bateri basah tahan lebih lama dari bateri kering ,tp tu teknologi baru !!?? tidak berapa tahan...nie kes nk cepat lakukan jualan bateri hampehhh...

              bateri kering plak...kaloo dah setahun lebih tu...ada tanda pelik jee tukar je laa bateri...sbb dia kekadang bg petanda nk kong, kekadang terus kong, kekadang nampak mcm ok, test guna bateri tester...tp sebenar nyer tak ok...terjadi kat keta den yg satu lg...

              park keta...hari ni ok leh start...
              esok..."tek" tak leh start...ketuk2 bateri tak jalan...
              esok nyer tukar bateri...hilang masalah...

              semoga berjaya...!

              Comment


              • #8
                Re: Kancil 850 problem

                check alternator. charging tk cantik tu. bateri pun tk kuat dah cuba check voltage masa idle dgn enjin off brp volt?

                chin, bateri kete ni nasib2 la. aku alhamdulillah, sel kering aku dah nak masuk tahun 4, still kuat lagi. bateri basah, aku penah dpt dkt 5 thn. tips nk dpt lifespan yg panjang kt bteri, kete jgn ada apa2 gajet yg canggih2, pastu, kalo tambah aksesori, jgn sebarang tap kat +ve wire, dan make sure level air sentiasa cukup (sel basah).

                Comment


                • #9
                  Re: Kancil 850 problem

                  Wahyu - tu sbb koo dpt batteri yg bagus masa dulu2...bateri skrang dah kureng...nie semua startegi marketing...nasib2 aaaa...

                  nak bateri tahan...bateri mahal skit...mcm Bosch MegaPower...kaloo tak silap ...dulu den pakai...
                  Last edited by Chinozie; 16-06-11, 12:07 PM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Kancil 850 problem

                    makluman terbaru heheh dah buka dah,starter rupa dah macam lori sampah kat dalam.. kotor gila. tapi..perghh susah gila nak buka starter, sakit pinggang tunduk cari skru.dah tu abis kena bukak distributor dengan altenator sebab ruang x cukup. dah siap servis cuma tak sempat pasang kabel je lg. insyaallah kalau sempat esok siap ler pasang.. cuma nak tanya satu benda lg dekat bro2 semua. solenoid tu kalau letak direct dekat bateri memang tak function ke? lepas tu. starter motor tu mcm ketat sikit la nk pusing. sekarang ni pakai bateri brand century, dh nk masuk 2 tahun. terima kasih pada semua bro2 yang bagi komen. Terbaek!!

                    Comment


                    • #11
                      Re: Kancil 850 problem

                      Originally posted by emmet View Post
                      makluman terbaru heheh dah buka dah,starter rupa dah macam lori sampah kat dalam.. kotor gila. tapi..perghh susah gila nak buka starter, sakit pinggang tunduk cari skru.dah tu abis kena bukak distributor dengan altenator sebab ruang x cukup. dah siap servis cuma tak sempat pasang kabel je lg. insyaallah kalau sempat esok siap ler pasang.. cuma nak tanya satu benda lg dekat bro2 semua. solenoid tu kalau letak direct dekat bateri memang tak function ke? lepas tu. starter motor tu mcm ketat sikit la nk pusing. sekarang ni pakai bateri brand century, dh nk masuk 2 tahun. terima kasih pada semua bro2 yang bagi komen. Terbaek!!
                      bearing dah karat tu bro...klau bro kasi attach positif selenoid tu ke bateri dan ground tuk negatf tgk adakah selenoid tu tarik pemutar bergear tu kedepan...

                      ttg cd player berkelip2 tu pasal voltan tak ckup...sbb bila onkan starter tu sangkut menyebabkan arus besar terjadi akibat starter hang..
                      Last edited by zamreda; 20-06-11, 10:39 PM.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Kancil 850 problem

                        Dah siap pasang kemarin, sekali start je dh hidup, lepas tu try pasang balik cd player pastu try start balik. tapi tak hidup, try dua tiga kali tapi tak mau hidup jugak rupa2nya waktu pasang player kena tolak gear ke L sebab ruang tak cukup hehehe tolak balik ke P terus ok heheheh. Modal untuk kerja-kerja ni rm30 je jimaaat.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Kancil 850 problem

                          Originally posted by emmet View Post
                          Dah siap pasang kemarin, sekali start je dh hidup, lepas tu try pasang balik cd player pastu try start balik. tapi tak hidup, try dua tiga kali tapi tak mau hidup jugak rupa2nya waktu pasang player kena tolak gear ke L sebab ruang tak cukup hehehe tolak balik ke P terus ok heheheh. Modal untuk kerja-kerja ni rm30 je jimaaat.
                          boleh bukak bengkel nie...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Kancil 850 problem

                            Originally posted by zamreda View Post
                            boleh bukak bengkel nie...
                            bengkel repair starter keta je ke (=.=) 2-3 hari pulak tu hahaha.

                            ---------- kemaskini 23-06-11 07:00 PM ----------

                            Bro-bro semua.. ni ada soalan baru nih.. nak mintak pendapat, pandangan dan panduan bro-bro semua..
                            Kenapa kereta kancil saya makan minyak kuat sangat??
                            Kereta kancil 850, auto, tahun 1999. Selalu bwk dlm 80kmj je. Rim 15" (Kcar sport) ringan je rim tu.
                            Anggaran minyak lebih kurang Rm10=25km (lebih kurang mcm tu lah pegi+balik kerja)ke memang normal??
                            Sebab nak pakai air filter cendawan jadi terpaksa buang satu ketul besi(tak tau nama apa)yang sambung sistem ekzos dgn kotak angin, kalau tak silap la. ader side effect?
                            Adakah sebab enjin dah teruk? (kalau atas highway boleh dapat 140kmj walaupun enjin dah tua)
                            boleh bagi pandangan?

                            Comment


                            • #15
                              Re: Kancil 850 problem

                              pusing je starter tu laju2
                              aku selalu buat camtu ^_^

                              Comment

                              Working...
                              X