Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Civic 2.0 vs Civic 1.8

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Civic 2.0 vs Civic 1.8

    kengkawan tolong aku vote yg mana 1 nak pilih ni...
    explain ckit pro & cons between 2 model ni..
    finin la..

  • #2
    Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

    2.0
    pro - spec lagi best
    con - harga lebey

    1.8
    pro - harga kurang sket
    con - spec kurang sket

    lebih lanjut tunggu morph salah sorg civic owner sini.. heheh

    Comment


    • #3
      Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

      Originally posted by ekzos_pipe View Post
      2.0
      pro - spec lagi best
      con - harga lebey

      1.8
      pro - harga kurang sket
      con - spec kurang sket

      lebih lanjut tunggu morph salah sorg civic owner sini.. heheh
      Bukan lah aku sorang saja., ada ramai lagi. Ada yg pakai 2.0 pun..

      Pokok pangkalnya.. tanya poket..! kalau rasa2 anda memang kaki upgrade.. dan suka menambah cantik dan laju kereta - Civic 2.0 mmg best! heaven kata orang.. semua after market part mmg banyak buat utk Civic 2.0.. sebab enjin k20A ni dah lama. banyak model honda lain pun pkaia K20A ni.

      Kalau anda jenis pakai kereta.. standard.., happy dgn apa yg ada., jenis penjimat..dan bukan lah slalu merempit.. (kadang-kadang takpe...) - maka 1.8 sesuai untuk anda. Minyajk jimat., kereta takde problem. maintenance murah.. pakai 5 tahun pun takde hal .. (aku dah 5 tahun pakai civic 1.8 ni )
      Baru ni ada kawan office tumpang dari alamanda utk balik ke office - masa pegi ke alamanda , dia nak Civic warna sama.. tapi baru seminggu keluar kedai.. , dan masa balik dia naik dgn saya. Tanya mereka2 dalam kereta - Ini kereta baru ke bang? - aku jawab - mana ada baru .. dah 5 tahun dah. Tanya diaorang lagi - apsal takde beza macam kereta yg kita naik masa datang tadi.. ? dia pun civic 1.8 jugak.., baru 1 minggu keluar., , Aku jawab - " sama aje., tgk pada cara jaga. Lagipun Civic bukan mcam kereta stail lama.. yg nak kene tukar belting atau major overhaul lepas 80 ribu atau 120ribu.., servis saja.. jaga servis.. kereta akan tiptop.

      Kesimpulan dari cerita aku tu - Civic aku dah 5 tahun.., tapi tak rasa macam kereta 5 tahun pun. Value pun tak turun banyak. loan aku dah tinggal sikit.., tapi tgk value kt pasaran.. eh.. still ada value .. cumanya.. aku tak berminat nak tukar-tukar kereta. Lagipun model baru Civic yg nak keluar tahun depan tu tak lawa.. lagi lawa ko ambik model Civic sekarang..

      soalan : bila nak angkat? Aku cadangkan kau ambik model Civic 1.8S-L.. , ada leather seat dan siap dgn bodykit lawa.

      Comment


      • #4
        Originally posted by morpheuzneo View Post
        Bukan lah aku sorang saja., ada ramai lagi. Ada yg pakai 2.0 pun..

        Pokok pangkalnya.. tanya poket..! kalau rasa2 anda memang kaki upgrade.. dan suka menambah cantik dan laju kereta - Civic 2.0 mmg best! heaven kata orang.. semua after market part mmg banyak buat utk Civic 2.0.. sebab enjin k20A ni dah lama. banyak model honda lain pun pkaia K20A ni.

        Kalau anda jenis pakai kereta.. standard.., happy dgn apa yg ada., jenis penjimat..dan bukan lah slalu merempit.. (kadang-kadang takpe...) - maka 1.8 sesuai untuk anda. Minyajk jimat., kereta takde problem. maintenance murah.. pakai 5 tahun pun takde hal .. (aku dah 5 tahun pakai civic 1.8 ni )
        Baru ni ada kawan office tumpang dari alamanda utk balik ke office - masa pegi ke alamanda , dia nak Civic warna sama.. tapi baru seminggu keluar kedai.. , dan masa balik dia naik dgn saya. Tanya mereka2 dalam kereta - Ini kereta baru ke bang? - aku jawab - mana ada baru .. dah 5 tahun dah. Tanya diaorang lagi - apsal takde beza macam kereta yg kita naik masa datang tadi.. ? dia pun civic 1.8 jugak.., baru 1 minggu keluar., , Aku jawab - " sama aje., tgk pada cara jaga. Lagipun Civic bukan mcam kereta stail lama.. yg nak kene tukar belting atau major overhaul lepas 80 ribu atau 120ribu.., servis saja.. jaga servis.. kereta akan tiptop.

        Kesimpulan dari cerita aku tu - Civic aku dah 5 tahun.., tapi tak rasa macam kereta 5 tahun pun. Value pun tak turun banyak. loan aku dah tinggal sikit.., tapi tgk value kt pasaran.. eh.. still ada value .. cumanya.. aku tak berminat nak tukar-tukar kereta. Lagipun model baru Civic yg nak keluar tahun depan tu tak lawa.. lagi lawa ko ambik model Civic sekarang..

        soalan : bila nak angkat? Aku cadangkan kau ambik model Civic 1.8S-L.. , ada leather seat dan siap dgn bodykit lawa.

        Haha

        Betul morp,
        Pakai je civic mana2 model..mmg rase berbaloi la..lgpun 1.8sl pun dh xjauh beza dgn 2.0cc....kalo pakai standard pun dh smart

        Comment


        • #5
          Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

          satu lagi kelebihan 1.8 -> tapi aku tak berapa berani nk cakap.., kaki2 lari..(penjenayah) suka aim 2.0.. sebab kereta ni senang nak bikin atau nak baraikan..! part mesti laku..

          pastu kalau nak lari pun snang..!

          make sure kalau beli kereta.. pasang alat penggera tambahan dan kunci xtra.. (kt mana kunci xtra tu tak leh tulis sini.., nak tau pm saya) .

          Comment


          • #6
            Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

            kalu ko betul2 kaki rempit la...bak kata bro morph...
            ko angkat yg 2.0.... bukan yg auto...yg manual ...
            type R...khas tune for racing....barang2 sume high performance...
            tapi kete ni memang panas...pandai2 la ko jaga...

            p/s ...nak tanye morph...bro ko tow dak...satu divice yg bole detect kete via GPS...
            kire contoh...member aku pinjam kete...pastu die bwk tah merata...peh tu aku bole detect kat mane kete tu..
            kire lock mcm GPS la....tow x berapa die punye service fee die?lagi satu aku pernah dengar cite..kete vellfire satu cine ni kene rompak mase bini die bukak pintu pagar...peh tu laki die call sape tah..trus detect kete kat jalan mane...pastu system sume bg mati....xle on engine...ade org tow x bape service mcm ni nye price?per month ke...per year ke...
            sory OT skit

            Comment


            • #7
              Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

              Originally posted by Isharizal View Post
              kengkawan tolong aku vote yg mana 1 nak pilih ni...
              explain ckit pro & cons between 2 model ni..
              finin la..
              better Civic 2.0S

              Ko nak beli kete civic 2.0S ? aku nak jual kete aku ..sebab nak angkat Insight ...

              PM aku kalau nak detail.

              Comment


              • #8
                Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

                depend kemampuan ko...

                kalau boleh affort 2.0, just go...kalau tak, 1.8 cukup....kena kira maintenance semua(servis, tayar, dll) termasok roadtax + insurans....

                Comment


                • #9
                  Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

                  Originally posted by revomatrix View Post
                  better Civic 2.0S

                  Ko nak beli kete civic 2.0S ? aku nak jual kete aku ..sebab nak angkat Insight ...

                  PM aku kalau nak detail.
                  hehehe.. sempat iklan tu! ..

                  haa.. kalau minat 1.8 auto.. boleh laa pm pakcik jugak.! mana tau ada yg berkenan. .

                  Kereta mmg di jaga baik.. minyak enjin pakai Shell fully synth/ Honda synth.. atau HKS fully synth saja..

                  boleh pakcik bawak kluar kete baru... (civic jugak. hahaha, tapi manual - impiana aje tu.. )
                  Last edited by morpheuzneo; 31-05-11, 08:34 AM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

                    kalo nak baru lg amik keta aku..baru pakai 3 bulan...


                    leh sambar lain gak..haha

                    Comment


                    • #11
                      Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

                      ape kes semua civic owner nak jual ni??

                      Comment


                      • #12
                        Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

                        Originally posted by ibanez_712 View Post
                        ape kes semua civic owner nak jual ni??

                        ingat nak beli Insight ..lepas tuh boleh laa beli Germans auto ...tangan dah tak tahan nak merasa turbo continental ..

                        satu Japanese car , satu lagi European car

                        satu kete eco-hybrid , satu lagi kete nak besit atas jalan ..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

                          Originally posted by revomatrix View Post
                          lepas tuh boleh laa beli Germans auto ...tangan dah tak tahan nak merasa turbo continental ..
                          adakah scirocco??

                          Comment


                          • #14
                            Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

                            Originally posted by ibanez_712 View Post
                            adakah scirocco??
                            haha...tak kot ...Das Auto tak berkenan sangat ...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Civic 2.0 vs Civic 1.8

                              Originally posted by revomatrix View Post
                              ingat nak beli Insight ..lepas tuh boleh laa beli Germans auto ...tangan dah tak tahan nak merasa turbo continental ..
                              nak murah turbo conti ada, volvo 240 turbo hehehehe... ble buat mcm bawah nih

                              Comment

                              Working...
                              X