Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

    Salam,

    Spt di atas, nak mintak tolong la sesape bagi info pasal tinted window film yg dibenarkan JPJ utk

    tingkap kereta, sbb MPV saya baru saja dipasang tinted yg 'blackout' di pintu penumpang dan

    tingkap kecil (mpv), w/pun saya dan ingatkan hubby pasal kena saman kalau tingkap terlalu

    gelap, tapi dia pasang juga (teruja sangat kot). Anyone yg tau? TQ

  • #2
    Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

    depan max gelap 30%
    lain2 50%

    http://portal.jpj.gov.my/index.php?o...mid=45&lang=ms

    Comment


    • #3
      Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

      60% masih boleh diterima....maknanya 40% telus cahaya

      Comment


      • #4
        Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

        aku heran tengok mpv tinted gelap kat belakang... macam bawak vvip pulak...

        Comment


        • #5
          Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

          ^^ sbbnya tingkap tempat penumpang biasanya besar dan lebar sangat, jadi kalau panas tu memang la silau, tutup dgn sun protector pun masih silau.

          tima kasih lah pada info anda semua!

          Comment


          • #6
            Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

            my fren baru je buat....
            80% depan blkg kiri kanan
            so far blm kena tahan jpj
            tp bang polis ada la tegur sekali

            kereta saya 60%
            mmg selamat la.. tak penah kena apa2 tindakan..

            Comment


            • #7
              Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

              ler
              terang2 dah cakap
              Kaedah 5 (1) dan Kaedah 5 (3),Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) Pindaan 2000, menetapkan cermin cermin depan hendaklah telus cahaya tidak kurang 70%, manakala cermin belakang dan tepi hendaklah telus cahaya tidak kurang dari 50%.
              takat ni selamat la kot
              sbb pulis main tgk2 je
              wait until operasi besar2an dia gune device dia tu
              dia peel of depan mata ko je nanti

              kadang2 aku bengang jugak dengan kete2 yg gelap (esp alphard) nak mampos ni
              dah la menghalang pandangan depan
              then berlagak mengalahkan vvvvip
              yela dia tao org xnmpk muke dia
              Last edited by DatukM; 25-02-11, 08:52 AM.

              Comment


              • #8
                Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

                aku punya tepi pun gelap.. tapi bersebab...
                dulu masa time keje balik lewat lewat malam, pernah kena follow dengan mamat satria yg penuh dengan lelaki...
                takut woooo...
                so aku gelapkan lah.. so that org tatau pompuan yg drive...
                just utk kurangkan kemungkinan tak elok...

                tapi, memang kena bersiap sedia lah ye kalo gelapkan..
                macam meor kata tu, time operasi, siap la ko...
                dia peel off depan mata.. silap2 dia suh peel off sendiri depan dia..
                member aku siap kena cek puspakom balik.. tak pasal pasal...

                tapi................
                slalu aku tgk, kete besauuuuu besauuuu derang lepaskan je...

                Comment


                • #9
                  Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

                  Originally posted by gen_gurl View Post
                  aku punya tepi pun gelap.. tapi bersebab...
                  dulu masa time keje balik lewat lewat malam, pernah kena follow dengan mamat satria yg penuh dengan lelaki...
                  takut woooo...
                  so aku gelapkan lah.. so that org tatau pompuan yg drive...
                  just utk kurangkan kemungkinan tak elok...
                  ekceli aku soh wife aku tint kete dia pon sbb yg ni la
                  sbb dia selalu shift malam sampai umah kol 1 am
                  siap aku soh wife aku pakai tudung itam kalo keje malam

                  memola kedai soh bagi gelap sket (10% daripada jpj rules)
                  tp aku cakap ikot je la jpj
                  aku rase itu pon dah cukup
                  xnmpk pon orang kat dalam
                  siang xnmpk, mlm lagi xnmpk

                  tp honestly aku rase majoriti nk gelap sbb nk kasi nmpk macho bergaya

                  jadi marilah kta bersama2 mematuhi undang2
                  Last edited by DatukM; 25-02-11, 09:06 AM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

                    Originally posted by gen_gurl View Post
                    aku punya tepi pun gelap.. tapi bersebab...
                    dulu masa time keje balik lewat lewat malam, pernah kena follow dengan mamat satria yg penuh dengan lelaki...
                    takut woooo...
                    so aku gelapkan lah.. so that org tatau pompuan yg drive...
                    just utk kurangkan kemungkinan tak elok...

                    tapi, memang kena bersiap sedia lah ye kalo gelapkan..
                    macam meor kata tu, time operasi, siap la ko...
                    dia peel off depan mata.. silap2 dia suh peel off sendiri depan dia..
                    member aku siap kena cek puspakom balik.. tak pasal pasal...

                    tapi................
                    slalu aku tgk, kete besauuuuu besauuuu derang lepaskan je.
                    ..
                    pernah aku tengok roadblock JPJ ngan Polis kat Serdang Raya sebijik kete RX8 kat situ gak mamat JPJ tu tolong koyakan...lepas tu bukak lebih kurang..
                    saman sekali kene mungkin kete RX8 x cukup besauuuuu kot..

                    ade yg salah paham ngan tinted cermin neh...konon2 lagi gelap...lagi sejuk...salah konsep tu... memang kalu ikut logik..cermin tu gelap cahaya kurang masuk...
                    sebenarnya setiap tinted film ade percentage untuk filter UV ngan cahaya...kadang2 pakai la gelap 80%..tetapi % filter cahaya ngan UV hanya 30%..ianya akan membuat kan cermin ngan dalam kete lagi panas..sebab hitam ni menyerap haba..ni selalu tinted film yg murah2..gelap je lebih...tapi still panas..kalu pakai yg high quality walaupun 30% je gelap die..tapi UV filter 70%...sejuk gak..kurang la panas die...pastu nak gelap sikit pakai la second layer 50% gelap...tu yang wujud double layer..
                    ade jugak yg mahal dan berkualiti tinggi yg memang dah maklum gelap..ngan UV filter die pun tinggi percentage..

                    aku setuju ngan pendapat meor..kebanyakan org nak tinted sume nak bagi nmpk kacak dan bergaya je...kadang cari tinted yg 1 kerete bawah rm100...
                    cermin je gelap..dalam panas...pastu kene saman
                    Last edited by zack_serdang; 25-02-11, 09:23 AM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

                      jangan la gelap sangat susah aku nak skodeng drebar hensem ke tidak.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

                        ahaksss...
                        sebenarnya pernah kene dulu..
                        time tu abah pinjam kete kawan dia estima..
                        belakang mmg gelap tahap puma...
                        ada operasi.. abah da cuak.. sebab ada yg kena koyak...
                        dah ler kete org kan....
                        tapi.. kami dilepaskan.. jeng jeng

                        Comment


                        • #13
                          Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

                          nanti aku nak gelapkan 'tahap puma' jugak la kancil aku
                          barulah cuak pulis nak tahan
                          high-ranking military personnel in disguise
                          dah la ada stiker askar kat depan
                          plate number je x start dgn Z
                          Last edited by DatukM; 25-02-11, 09:16 AM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

                            kdg2 sticker pun memainkan peranan penting selain keta besau2 tu ye......

                            Comment


                            • #15
                              Re: Tinted tingkap kereta yg dibenarkan

                              ni pertanyaan aku lah..
                              ekseli kan, ada law ke utk kete "orang besar" buleh tinted gelap?

                              Comment

                              Working...
                              X