Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

proton sekarang nie takde ...

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • proton sekarang nie takde ...

    proton sekarang nie takde maslh cm dulu lagi ker??

    cthnya..mslh pintu/power window/dll..

    maksud aku utk produk baru ..cm persona, satria neo, gen2 cps, exora

    aku tringin gak nk beli proton klu problem kecik2 nie dh x der...


  • #2
    Re: proton sekarang nie takde ...

    utk masalah tu ko kena cek beribu2 kali sblum sain....

    klau dah sain tu...bai2...lantaklah..
    tekan up down2 windows smpailah salesman tu bosan..

    pusing2 keliling test drive berjam jam.....
    gearbox klau ade bocor...3 jam dah kong dahh..

    kes gearbox takder dlm waranti..sbb mahal tu...


    ....klau penjual nak marah tu hak kitalah....kita tanggung hutang..diorang nak untung jualan ajer...
    Last edited by zamreda; 15-12-10, 03:25 PM.

    Comment


    • #3
      Re: proton sekarang nie takde ...

      Saga BLM isteri aku...
      1. ada masalah contact point pada suis power window.
      tekan untuk turun, boleh. nak naikkan...kena tekan beberapa kali sampai contact point itu kena pada tempatnya, baru la naik.
      untuk masalah ini, kena tukar set suis power window itu.
      nasib baik model ini guna 2 power window saja.
      2. ada bunyi macam burung layang-layang berkicauan pada bahagian enjin.
      disyaki bunyi bearing pada salah satu pulley yang berpusing itu.

      Comment


      • #4
        Re: proton sekarang nie takde ...

        ^^ eh..bukan ko bela burung layang2 ke...hehehe...grau je...

        aku ade prob ngan pintu...buka lampu dlm xnyala...dah ckp kat SC tuka tapi sme jgak...tapi aku xriso sgt sbb lampu je...lain2 ok...

        Comment


        • #5
          Re: proton sekarang nie takde ...

          Originally posted by mr_naza View Post
          ^^ eh..bukan ko bela burung layang2 ke...hehehe...grau je...

          aku ade prob ngan pintu...buka lampu dlm xnyala...dah ckp kat SC tuka tapi sme jgak...tapi aku xriso sgt sbb lampu je...lain2 ok...
          tukar apa tu?suis ker?....nie wiring problem nie....

          tukar 1 set...

          Comment


          • #6
            Re: proton sekarang nie takde ...

            Originally posted by zamreda View Post
            tukar apa tu?suis ker?....nie wiring problem nie....

            tukar 1 set...
            tukar suis kat pintu tu...aku rasa ade mslh wiring...tp bila diadjust ngn tgn ok je nyala...

            Comment


            • #7
              Re: proton sekarang nie takde ...

              Originally posted by mr_naza View Post
              tukar suis kat pintu tu...aku rasa ade mslh wiring...tp bila diadjust ngn tgn ok je nyala...
              oo tu bkn wiringlah....mcm suis hatch blkg kancil gak nie..tenyeh ade on...tapi biarlah....bkn ade kacau enjin pon..

              Comment


              • #8
                Re: proton sekarang nie takde ...

                Originally posted by zamreda View Post
                oo tu bkn wiringlah....mcm suis hatch blkg kancil gak nie..tenyeh ade on...tapi biarlah....bkn ade kacau enjin pon..
                tula pasal...mmg aku biar kan je...tenyeh2 xmau jgak aku tuka kereta lain...

                Comment


                • #9
                  Re: proton sekarang nie takde ...

                  aku pakai persona dh masuk 3 yrs. so far tk penah ada isu, power window jammed ke dll, tk penah lagi kena since out from showroom.

                  pagi tadi pegi baru htr kereta ke SC utk servis (65K km).. cuma kali ni je baru nk claim waranty. waterpump dah show sign leaking, cover waranty (extended 5yrs waranty or 150k km)..pastu bush power stering dh haus (RM50 siap semua)..lain2 just regular maintenance saje.

                  so far, aku puas hati la pakai produk baru proton. byk dh improve, lineup model dia skrg ni, byk yg boleh beat kereta luar... lagi best, kalo dasar kerajaan bagi lagi rebet ke industri proton (turun tax dan harga), lagi la aku suka..

                  Comment


                  • #10
                    Re: proton sekarang nie takde ...

                    Originally posted by tetikus View Post
                    aku pakai persona dh masuk 3 yrs. so far tk penah ada isu, power window jammed ke dll, tk penah lagi kena since out from showroom.

                    pagi tadi pegi baru htr kereta ke SC utk servis (65K km).. cuma kali ni je baru nk claim waranty. waterpump dah show sign leaking, cover waranty (extended 5yrs waranty or 150k km)..pastu bush power stering dh haus (RM50 siap semua)..lain2 just regular maintenance saje.

                    so far, aku puas hati la pakai produk baru proton. byk dh improve, lineup model dia skrg ni, byk yg boleh beat kereta luar... lagi best, kalo dasar kerajaan bagi lagi rebet ke industri proton (turun tax dan harga), lagi la aku suka..
                    mesti dpt buatan yng merdu....mmg 50/50...

                    Comment


                    • #11
                      Re: proton sekarang nie takde ...

                      Originally posted by mr_naza View Post
                      ^^ eh..bukan ko bela burung layang2 ke...hehehe...grau je...

                      aku ade prob ngan pintu...buka lampu dlm xnyala...dah ckp kat SC tuka tapi sme jgak...tapi aku xriso sgt sbb lampu je...lain2 ok...
                      kereta apa tu... model apa

                      Comment


                      • #12
                        Re: proton sekarang nie takde ...

                        saga BLM nufa...so far xde kerosakan major...tingkap,pintu,enjin,lampu depan dn belakang semua tiptop...

                        Comment


                        • #13
                          Re: proton sekarang nie takde ...

                          aku rasa cm dh kurzng konfiden la dgn kereta malysia nie.. ada bro tu bgtau aku.. dia overhall wira dia.. byk brg enjin platik dia kata.

                          myvi aku 1 thn dh rosk power window.. tu yg aku tension sgt tu... lps tu body lembik pulk tu... ada budk gaduh kat kereta aku. budk A dan B, budak A tu terajang la budk B. budk B tu pun terjatuh secara tersndr k belakag kena kereta aku.. kemek... aduyaaaiii.. mcm tu pun dh kemek.

                          kereta import cm vios ...kau rasa kemek tak???

                          ---------- kemaskini 16-12-10 05:25 PM ----------

                          klu persona stkt nie ada problem minor/major?

                          Comment


                          • #14
                            Re: proton sekarang nie takde ...

                            Originally posted by nufa View Post
                            aku rasa cm dh kurzng konfiden la dgn kereta malysia nie.. ada bro tu bgtau aku.. dia overhall wira dia.. byk brg enjin platik dia kata.

                            myvi aku 1 thn dh rosk power window.. tu yg aku tension sgt tu... lps tu body lembik pulk tu... ada budk gaduh kat kereta aku. budk A dan B, budak A tu terajang la budk B. budk B tu pun terjatuh secara tersndr k belakag kena kereta aku.. kemek... aduyaaaiii.. mcm tu pun dh kemek.

                            kereta import cm vios ...kau rasa kemek tak???

                            ---------- kemaskini 16-12-10 05:25 PM ----------

                            klu persona stkt nie ada problem minor/major?
                            tu pon tension ker?.........

                            mana2 kereta pon mesti ade defeat.....tu bergntung cmana pembuatan dlm kilang...

                            klau nak lagi hebat........caldina...tu kena dgn kocek ko...

                            Comment


                            • #15
                              Re: proton sekarang nie takde ...

                              Genoris: dah lima tahun...

                              kes kegagalan;

                              1, suis adjust side mirror.. tukar (Under waranty)
                              2, reverse sensor.. tukar (Under waranty)
                              3, water pump bearing + alternator bearing wear off.. tukar bearing ajer.. (after 120K km..)
                              4, clutch bearing torn, tukar clutch kid (after 170K km..)
                              5, enjin dah start makan myk hitam, x repair lagik..(after 170K km..)
                              5, crank shaft sensor mulfunction.. tukar (after 190K km..)
                              6, alternator bearing wear off again.. tukar alternator ( after 200K km..)

                              future..
                              1, cam shaft sensor (tukar)
                              2, trotle body (servis)
                              3, power window, belakang... ketat, sebab jarank sgt pakai..
                              4, cable plug (tukar)
                              5, absorber (tukar)

                              so kesimpulannya, takdeler byk ragam.. satisfied!! dan, kalo x nak langsung meragam, silalah trade in keta proton @ perodua anda utk kereta baru apabila odometer mencecah 100K km ya..
                              Last edited by Oris; 16-12-10, 07:43 PM.

                              Comment

                              Working...
                              X