Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

front anti roll bar. Apa gunanya

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • front anti roll bar. Apa gunanya

    front anti roll bar. Apa gunanya.

    klu x pasang apa akibatnya.

    aku tengok viva kat tyr depan x de pon.

  • #2
    Re: front anti roll bar. Apa gunanya

    anti roll bar => to minimise body roll during cornering.
    dalam bahasa Malaysianya...untuk mengurangkan olengan (roll) badan kereta semasa mengambil selekoh.
    olengan berlaku disebabkan pemindahan berat (weight transfer) dari bahagian dalam selekoh ke bahagian luar selekoh.

    Comment


    • #3
      Re: front anti roll bar. Apa gunanya

      Originally posted by luzirahs View Post
      anti roll bar => to minimise body roll during cornering.
      dalam bahasa Malaysianya...untuk mengurangkan olengan (roll) badan kereta semasa mengambil selekoh.
      olengan berlaku disebabkan pemindahan berat (weight transfer) dari bahagian dalam selekoh ke bahagian luar selekoh.
      tu da ade jawapan..huhu..

      soalan kedua lak

      [QUOTE] klu x pasang apa akibatnya.[QUOTE]

      akibatnye olengan menjadi lebih kuat semasa mengambil selekoh

      [QUOTE] aku tengok viva kat tyr depan x de pon.[QUOTE]

      xde pasal mo jimat cost lew.. huhuhu..

      g le buh aftermarket.. example "ULTRA RACING"
      tq..

      Comment


      • #4
        Re: front anti roll bar. Apa gunanya

        keperluan pemasangan bergantung kepada design dan target (comfort, ride, handling) sesuatu kereta tersebut.
        maybe Viva tidak direka untuk ambil selekoh pada kelajuan tinggi, tidak seperti kereta sedan.
        that's why ianya tidak dilengkapi ARB di depan.

        lagipun Viva itu ringan, tracknya pendek dan wheelbase pendek...faktor ini diambil kira dalam dinamik sesuatu kenderaan.
        weight transfer semasa mengambil selekoh mungkin tidak menyebabkan body roll yang besar kepada Viva tersebut.

        tak silap aku, Kancil ada ARB di depan.

        Comment


        • #5
          Re: front anti roll bar. Apa gunanya

          klo takde natang tu

          time koner pehhh

          mcm nak terbalik (memang bleh terblk pung)

          klo ade

          amek koner 50kmh no hal

          tambah lak ngan ejastable absober keras giler babih

          p/s aku off topik ke tak nih

          Comment


          • #6
            Re: front anti roll bar. Apa gunanya

            kancil ade.......sbb aku tgk kat kereta aku ade benda tu...

            klau korner pon ok gak...

            klau tak psang kat depan mende tu ade kat blkg ataupon kat firewall enjin....


            aku konfius yng bar kat smbg kat roda ataupon yng melintang kat enjin tu ker?...

            Comment


            • #7
              Re: front anti roll bar. Apa gunanya

              anti-roll bar yang bersambung di body absorber, sebenarnya.

              yang melintang dalam engine bay itu, strut bar.

              Comment


              • #8
                Re: front anti roll bar. Apa gunanya

                cth roll bar kereta ayah aku mazda lama fwd...

                bersmbgn dgn absorber blkg........klau depan takder...

                klau saga lama aku tgk...roll bar lekat kat firewall...iswara pon sama gak...

                sedap lagi mazda lama tu....selekoh layan ajer...

                Comment


                • #9
                  Re: front anti roll bar. Apa gunanya

                  yg blakang tu rear strut brace/bar

                  depan strut brace/bar

                  kalau yg kat absorber belah dlm daun pishang tu

                  side fender bar

                  http://www.ultraracing.com.my/template.asp?menuid=30
                  Last edited by kyousuke; 23-11-10, 01:33 PM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: front anti roll bar. Apa gunanya

                    tak silap aku kalau pasang menatang ni ade side effect...unless yg mmg dah ade sejak dr factory or utk race track or high performance sport car...tapi kalau utk kete bese2 pakai hari2 jenjalan bese2 tu tak berbaloi kut....

                    antaranya casis leh bengkok/lari...sebab terlalu rigid...sistem suspension tu tak 'bebas main'...possible leh rosakkan sume brg2 kat tayar/suspension tu mcm absorber,driveshaft,lower arm, upperarm,bush etc...

                    lainlah kete2 high performance tu...brg2 nye pon mmg utk high performance nye usage...so takde hal utk menampung segala beban tu...

                    kalau kete bese2 nak pasang jugak, brg2 lain tu pon kene tukar high performance punyer...
                    Last edited by zack2terer; 23-11-10, 04:12 PM. Reason: ambik koner

                    Comment


                    • #11
                      Re: front anti roll bar. Apa gunanya

                      Originally posted by luzirahs View Post
                      keperluan pemasangan bergantung kepada design dan target (comfort, ride, handling) sesuatu kereta tersebut.
                      maybe Viva tidak direka untuk ambil selekoh pada kelajuan tinggi, tidak seperti kereta sedan.
                      that's why ianya tidak dilengkapi ARB di depan.

                      lagipun Viva itu ringan, tracknya pendek dan wheelbase pendek...faktor ini diambil kira dalam dinamik sesuatu kenderaan.
                      weight transfer semasa mengambil selekoh mungkin tidak menyebabkan body roll yang besar kepada Viva tersebut.

                      tak silap aku, Kancil ada ARB di depan.
                      Yup...mmg betul...keta kecik bkn tuk cornering...
                      plus ARB atau Sway bar...dia halang dari suspension roll masa corner kuat...
                      maybe engineer dah calculate...kaloo bubuh sway bar...suspension akan jadi lebih keras n tak selesa...sbb hentakkan tu ditransfer pada kedua2 belah suspension...
                      sooo biler diaorg buka...roll sama...tp lebih selesa...siapa tau...kita bkn engineer...

                      Comment


                      • #12
                        Re: front anti roll bar. Apa gunanya

                        Originally posted by zack2terer View Post
                        tak silap aku kalau pasang menatang ni ade side effect...unless yg mmg dah ade sejak dr factory or utk race track or high performance sport car...tapi kalau utk kete bese2 pakai hari2 jenjalan bese2 tu tak berbaloi kut....

                        antaranya casis leh bengkok/lari...sebab terlalu rigid...sistem suspension tu tak 'bebas main'...possible leh rosakkan sume brg2 kat tayar/suspension tu mcm absorber,driveshaft,lower arm, upperarm,bush etc...

                        lainlah kete2 high performance tu...brg2 nye pon mmg utk high performance nye usage...so takde hal utk menampung segala beban tu...

                        kalau kete bese2 nak pasang jugak, brg2 lain tu pon kene tukar high performance punyer...
                        ye ker tak berbaloi smpai lari body..
                        sbb attach kat body tu hanyalah engsel atau ayunan ajer bkn lekat mati gi2....
                        Last edited by zamreda; 23-11-10, 05:19 PM.

                        Comment


                        • #13
                          Re: front anti roll bar. Apa gunanya

                          yang sambungan engsel (istilah yang senang nak faham...kalau ikut istilah kejuruteraan, ianya dipanggil pin-joint) tu pada strut bar (dalam engine bay) je.
                          strut bar yang menyambungkan 2 top mount absorber depan tu.
                          anti-roll bar pun sambungan jenis engsel juga.

                          fender bar, underbody bar...tu semua bolt terus ke chassis.
                          barang-barang inilah yang dimaksudkan oleh zack dalam post #10 di atas.

                          Comment


                          • #14
                            Re: front anti roll bar. Apa gunanya

                            roll cage etc...............

                            Comment


                            • #15
                              Re: front anti roll bar. Apa gunanya

                              roll cage?
                              roll cage tiada kaitan dengan ride & handling, der.
                              roll cage untuk beri perlindungan kepada pemandu dari impak sekiranya kereta terbalik berkali-kali (macam dalam rally).

                              roll cage...ada yang jenis bolt-on, ada juga yang weld terus ke chassis.
                              jenis bolt-on...boleh buka dan pasang ikut kehendak.
                              time track day je...pasang roll cage.
                              time gi kerja, dating, skandel...buka roll cage simpan dalam stor.

                              Comment

                              Working...
                              X