Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Polish Cermin Lampu Kereta

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Polish Cermin Lampu Kereta

    Tadi aku dah servey previous post sampai page 10 untuk cari kot kot ada
    tajuk ni dah. Tapi takde. Jadi aku bukak la topik ni.

    Soklan aku:
    Pernah tak sesiapa guna polish ni?
    Berapakah harga sebotol?
    Cermin lampu kereta boleh kilat balik tak?

  • #2
    Re: Polish Cermin Lampu Kereta

    aritu pegi kedai accessori die mintak rm90 kiri dan kanan...hasilnye mula2 mmg bagus...kalau tak jaga elok2 nnti kunen2 tu dtg blk....

    Comment


    • #3
      Re: Polish Cermin Lampu Kereta

      ade jual bendalah ni kat tesco ade carrefour ade giant pon ade...brp puluh je harge nye...mcm2 brand ade...

      tak penah pakai lagik...sebab lampu kete jenis kace....lagi pon baru lagik.....

      Comment


      • #4
        Re: Polish Cermin Lampu Kereta

        aku beli kat billion, brand waxco kot, botol kecik, harga dlm rm10 gitu...
        mmg cerah balik la "cermin" plastik lampu tu, tp takde la sampai bertahun, maybe lps beberapa bulan kena polish lagi...

        mcm aku jenis malas, just sapu lebih kurang je pun akan nampak beza kekilatan/kecerahan plastik lampu tu...

        Comment


        • #5
          Re: Polish Cermin Lampu Kereta

          Google...

          polish head lamp...youtube pun ada...byk product ada...

          kaloo dah nazak nampak kuning...
          guna kertas pasir #1500 atau #2000...
          gosok guna air...
          agak2 dah puas...takde sgt kuning2 tu...
          gi polish dgn apa polish yg korang rasa leh kilatkan permukaan...
          autosol pernah guna...tp tak best sgt...soo den guna wax kereta...hahahaha...menjadi jeee...


          nie cth den buek kek keto track member den...
          guna tangan jeee...takde guna mesin apa2 pun...
          baru aaa tangan ketul2...hahahaha


          Sebelum :




          Selepas :

          Comment


          • #6
            Re: Polish Cermin Lampu Kereta

            memang kena bukak kasi keluar ke headlamp tu baru leh polish?

            aku nak polish gak headlamp aku sebab banyak serangga mati kamikaze, time basuh tu dah tonyoh abis
            tapi ada gak kotoran degil....

            boleh jugak kan polish nak hilangkan stain serangga mati?

            Comment


            • #7
              Re: Polish Cermin Lampu Kereta

              kena bukak ke? polish dari luar tak bolehkah? ke resultnye nanti kurang menyengat?

              Comment


              • #8
                Re: Polish Cermin Lampu Kereta

                Originally posted by zantedeschia View Post
                memang kena bukak kasi keluar ke headlamp tu baru leh polish?

                aku nak polish gak headlamp aku sebab banyak serangga mati kamikaze, time basuh tu dah tonyoh abis
                tapi ada gak kotoran degil....

                boleh jugak kan polish nak hilangkan stain serangga mati?
                Originally posted by kerry View Post
                kena bukak ke? polish dari luar tak bolehkah? ke resultnye nanti kurang menyengat?

                aku buat kat kancilvolution aku tak bukak pun...
                biasanya plastik kekuningan tu effect utama kat permukaan luar jer...

                zante jgn pening2, suruh uncle morph buatkan jer, takpun tukar lampu tu pada 100% kaca

                Comment


                • #9
                  Re: Polish Cermin Lampu Kereta

                  heee...lampu tu mmg dah duk kat luar...

                  takyah buka pun takpe...

                  gi beli masking tape...
                  tutup keliling body panel di keliling lampu tu...
                  soo biler gosok atau kertas pasir nnt tak kena body work...

                  kaloo serangga tu...try polish dulu...tak lut gak...
                  sental skit dgn kertas pasir 1500 atau 2000...pastu polish baru...
                  sekadar tuk buang permukaan luar plastik tu sahaja...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Polish Cermin Lampu Kereta

                    Originally posted by sawi View Post
                    zante jgn pening2, suruh uncle morph buatkan jer, takpun tukar lampu tu pada 100% kaca
                    heheh don't play play, aku basuh kereta pun sendiri tau kadang2

                    dengan kereta dia besar gabak tu aku basuh sekali ekekek, takat polish headlamp
                    apa ler sangat

                    Originally posted by Chinozie View Post
                    heee...lampu tu mmg dah duk kat luar...

                    takyah buka pun takpe...

                    gi beli masking tape...
                    tutup keliling body panel di keliling lampu tu...
                    soo biler gosok atau kertas pasir nnt tak kena body work...

                    kaloo serangga tu...try polish dulu...tak lut gak...
                    sental skit dgn kertas pasir 1500 atau 2000...pastu polish baru...
                    sekadar tuk buang permukaan luar plastik tu sahaja...
                    ok nanti aku try, btw kertas pasir tu nak beli kat mana

                    sajer tak nak tanya laki aku ahahah, nak tanya kat sini jugak

                    Comment


                    • #11
                      Re: Polish Cermin Lampu Kereta

                      nasib baik tak kena bukak..aku ni malas jugak la nak godek2 kalo kena bukak.
                      nanti eden torai.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Polish Cermin Lampu Kereta

                        zante - dari rumah koo...kan simpang 4 kat Jusco tu...masuk kiri arah McD...pastu masuk simpang kiri lagi...
                        koo akan nampak dua ketul kedai hardware bersebelahan dgn kedai perabot...tanya kedai hardware tu...

                        owhhh...koo sebut nama aku 3 kali..sure dia bg koo murah...eqeqeqeqeqeq :P :P

                        Comment


                        • #13
                          Re: Polish Cermin Lampu Kereta

                          ko mintak je kat bebudak FIA/JIA kat kilang tu zan.. senang citer ..

                          Comment


                          • #14
                            Re: Polish Cermin Lampu Kereta

                            Originally posted by Chinozie View Post
                            zante - dari rumah koo...kan simpang 4 kat Jusco tu...masuk kiri arah McD...pastu masuk simpang kiri lagi...
                            koo akan nampak dua ketul kedai hardware bersebelahan dgn kedai perabot...tanya kedai hardware tu...

                            owhhh...koo sebut nama aku 3 kali..sure dia bg koo murah...eqeqeqeqeqeq :P :P
                            sebut nasir ke chinozie?

                            err sama dengan kertas pasir orang gosok kayu ke? ahahah aku tahu la yang ni fine punya

                            sama ek? *gosok atas body yang ada stain serangga x hilang pun boleh ke?*

                            Originally posted by nokai View Post
                            ko mintak je kat bebudak FIA/JIA kat kilang tu zan.. senang citer ..
                            ko jangan, berebut kang budak2 tu nak polishkan

                            takut pecah je headlamp tu sbb dia orang merusuh nak tolong polish headlamp aku

                            Comment


                            • #15
                              Re: Polish Cermin Lampu Kereta

                              apsal nokai tau jargon kilang tempat bini aku kerja. FIA/JIA... aku tak tau?

                              kereta R3 dia tu mmg menjadi phoojaan ramai kt situ.! jaki aje nk try test drive.. .., kalo jumpa atas jalan mesti ajak race.! itu lah bini aku jadi minah rempit sejak akhir2 ni.!

                              alaaa.. stakat polish lampu tu.. apa laa sangat.. ! saja laa kan zante tu nk tulis kt sini.. cam laki dia maleh bebeno..! .

                              aku polish satu kereta dia.. dia tak cerita..!


                              (psst.. yg polish tengah malam tu.. jgn cerita! malam2 nampak lawaa gila aku polish.! tiba hari esok bini aku bawak pegi function office dia.. kene gelak dgn kawan2.. ! berbalam-balam kerta tu...! rupanya tak rata aku polish..! hahahaha)

                              Comment

                              Working...
                              X