Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

antara toyota caldina or toyota wish???

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • antara toyota caldina or toyota wish???

    salam dan selamat hari raya kepada semua forumer BDN...rasanya dah berbulan aku tak masuk forum BDN...he..he..he...aku nak minta pandangan korang...pasai 2 model kereta ni...nampaknya sudah tiba masanya aku beralih arah kpd MPV pulak...dah lama bini aku bising....nak naik kereta yg lebih selesa berbanding mit evo MR aku tu...bunyi bising la...suspension keras la..pok..pek..pok..pek...lg pun pedih gak rasa hati...bila mak mentua kata..."ni keta apa hg bawak ni...besar..bunyi pom..pom...lebih kurang kubota pak hang ja..." aduiihhh...
    so aku nak mintak pandangan korang la...antara 2 keta ni...samaada 1.8-2.0 atau turbo...dari segi maintainance, utk perjalanan jauh...aku kerap k.l-penang balik hari...penjimatan myk?
    caldina yg aku tau ada 2 model zt ngan turbo...dan wish ada 1.8 import dan 2.0 pasaran malaysia dan eng pun ada 2 jenis bg wish ni...vvti dan d4 vvti...apa beza dia?

    bg forumer yg pernah memiliki atau pakai model keta ni..tolong bg pendapat...t.q

  • #2
    Re: antara toyota caldina or toyota wish???

    alamak dah ade evo nak jual lak...

    ambik Evo 9 wagon bro awd..

    tak pon Toyota caldina gt4 N edition awd ke

    Honda Odyssey Absolute 4wd ke

    Subaru Legacy wagon awd ke

    Nissan Murano 3.8 ke

    nissan gtr ke
    Last edited by zack2terer; 18-09-10, 05:05 PM.

    Comment


    • #3
      Re: antara toyota caldina or toyota wish???

      brand caldina nie..perghhhhhh...ade sesapa dlm bdn nie pakai?...mmg org kaya tu..

      Comment


      • #4
        Re: antara toyota caldina or toyota wish???

        Originally posted by zack2terer View Post
        alamak dah ade evo nak jual lak...- tak jual...aku pakai gak...

        ambik Evo 9 wagon bro awd..- best..tp aku dh ada MR

        tak pon Toyota caldina gt4 N edition awd ke - road tax- ins mcm MR aku..br check td

        Honda Odyssey Absolute 4wd ke-minat gak..tapi nmpak mcm mewah sgt

        Subaru Legacy wagon awd ke- pergh...kalo ghosak..sakit kepala...

        Nissan Murano 3.8 ke- adk aku punya...petrol kedarah gila babas...

        nissan gtr ke
        - lagi bini aku pok-pek-pek pok

        aku nak yg sedang2 je...maintainance x seteruk MR...hiii...mana satu ni? caldina ZT....wish....eng D-4 vtti or vtti? 1.8-2.0?

        Comment


        • #5
          Re: antara toyota caldina or toyota wish???

          Bajet bape bro? Kalo lu ade bajet untuk Caldina, rembat je Caldina.

          Comment


          • #6
            Re: antara toyota caldina or toyota wish???

            bro ambik nissan vanette je la...jimat pon...sonang jago...

            Comment


            • #7
              Re: antara toyota caldina or toyota wish???

              Originally posted by zack2terer View Post
              bro ambik nissan vanette je la...jimat pon...sonang jago...
              mitsubhishi delica orait gak...............

              Comment


              • #8
                Re: antara toyota caldina or toyota wish???

                Originally posted by zamreda View Post
                mitsubhishi delica orait gak...............

                la ni 5k dah blh kuar dah

                Comment


                • #9
                  Re: antara toyota caldina or toyota wish???

                  Originally posted by flash View Post
                  la ni 5k dah blh kuar dah
                  5 k ajer.....renovete cantik2 mcm mpv baru orait gak...

                  Comment


                  • #10
                    Re: antara toyota caldina or toyota wish???

                    Korang dah lacurkan thread. Kesian brader ni.

                    Comment


                    • #11
                      Re: antara toyota caldina or toyota wish???

                      takpon toyota ke.tarok enjin turblo, spot rim 20", pasang skrit n spoiler, tinted sikit cat merah........... Sure dr jauh org ingat porsche. rega modified lg mahal dr rega keta

                      Comment


                      • #12
                        Re: antara toyota caldina or toyota wish???

                        caldina ok....cume beza dia agak sempit.. utk ZT dan turbo,yang paling save adelah ZT..utk turbo pun save jgak..cuma antara ko maintain 120 or 110,minyak still boleh maintain..tp more than 140,agak makan minyak la..

                        utk family yang ade anak,aku suggest pakai honda stream dan bukanya toyota wish ..

                        ---------- Post added at 01:17 AM ---------- Previous post was at 01:16 AM ----------

                        caldina ok....cume beza dia agak sempit.. utk ZT dan turbo,yang paling save adelah ZT..utk turbo pun save jgak..cuma antara ko maintain 120 or 110,minyak still boleh maintain..tp more than 140,agak makan minyak la..

                        utk family yang ade anak,aku suggest pakai honda stream dan bukanya toyota wish ..

                        Comment


                        • #13
                          Re: antara toyota caldina or toyota wish???

                          Originally posted by visz View Post
                          caldina ok....cume beza dia agak sempit.. utk ZT dan turbo,yang paling save adelah ZT..utk turbo pun save jgak..cuma antara ko maintain 120 or 110,minyak still boleh maintain..tp more than 140,agak makan minyak la..

                          utk family yang ade anak,aku suggest pakai honda stream dan bukanya toyota wish ..

                          ---------- Post added at 01:17 AM ---------- Previous post was at 01:16 AM ----------

                          caldina ok....cume beza dia agak sempit.. utk ZT dan turbo,yang paling save adelah ZT..utk turbo pun save jgak..cuma antara ko maintain 120 or 110,minyak still boleh maintain..tp more than 140,agak makan minyak la..

                          utk family yang ade anak,aku suggest pakai honda stream dan bukanya toyota wish ..
                          aku setuju dgn brader ni..! bukan sebab aku penyokong kuat Honda.. ..

                          tapi pengalaman aku test drive ketiga-tiga model ni.. dan hasil feedback kawan sepejabat yg pakai ketiga2 model ni. (caldina aje ada 2-3 orang yg pakai macam-macam model dari ZT hingga ke GT)

                          Caldina - bawak sedap.., rasa sport.., tapi minyak kuat.! dan maintenance long-run.. mahal. Tapi kalau mampu.. takde hal! pedulikan kata orang! paling sedap bawak GT laa! tak rasa bawak mpv pun.. rasa bawak kereta sport betul..(minyak kedarah laa tapinya! )

                          Wish - A bit family car - rasa pun macam family car.., minyak tak terasa lahap sangat macam caldina.. maintenance lebih menjimatkan berbanding Caldina.. dan tidak menjadi tumpuan di jalan raya. Kalau kau suka perhatian .. pakai Caldina.. kaler putih! pergh.. lalu stesen bas pun awek Jusco lambai-lambai kt kau! (bini kt sebelah tu..)

                          Stream - Kereta yg di luar nampak sporty.. dah masuk dalam kereta pun dashboard dan segala control panel tu nampak jauh lagi moden dari dari 2-2 model Toyota kt atas.. (Stream RSz laa! Jgn stream lama)

                          - Kalau nak kepala ringan.. takde pening - angkat Stream keluaran Honda malaysia - harga lebih kurang aje dgn harga kereta Stream grey imported.., tapi ada support dan warranty dari Honda.

                          - enjin 1.8 aje., kalau balik kampung.. naik bukit ada terasa sikit kurang power laa (ini kalau banding dgn Caldina GT ) , tapi kalau bawak biasa-biasa.. dah cukup laa! kereta civic aku pun selalu rasa kurang power.., tapi aku happy saja., aku tgk saja itu Caldina potong aku dgn poyonya! )
                          - minyak ? - sangat jimat.. macam civic 1.8.., cam tu ler jimat nya..

                          Nak pakai Stream tapi nak enjin power? beli Stream 2.0 yg grey import lah! harga sama dgn harga 1.8 malaysian version.. tapi enjin powderful! .. sport rim lagi bergaya.. dan beberapa ciri lain yg tiada pada versi tempatan..

                          tepuk dada .. tanya poket.

                          Pada harga RM150k++, anda boleh dapat Caldina, Wish, Stream.. 3-3 model ni dalam capaian anda. Yg membezakan , kos maintenance dan belanja minyak bulanan.., ni semua kene kira!

                          Honda , spare part senang.. since honda malaysia ada bawak masuk model ni, Caldina dan Wish - Ini kurang pasti.., aku tak tau spare part senang ke tak. Tapi Caldina dah stop production eh! so.. better ambik perhatian tu., spare part ada sikit susah laa kot? (tapi penyokong kuat toyota akan kata.. - kedai potong banyak! , so.. terpulang pada kreativiti korang . ada duit semua boleh jadi. )

                          Kalau tanya aku - Honda Stream 1.8 dah cukup.. nak bawak family aje pun.. dan dengan selamat! personally - aku ngeri melihat lagak pemandu caldina yg bila dah syok.. mereka lupa mereka bawak family! the most precious cargo tu! kalau eksiden.. pemandu maybe survive.. tapi family? berapa banyak eksiden atas jalan aku tengok Caldina ... total wipe-out beb..! itu pasal aku rasa sedikit kesian dgn pemandu caldina.. pada aku mereka ni.. jenis tak sayang anak bini.. bawak cam setan semasa membawa family bersama.

                          Comment


                          • #14
                            Re: antara toyota caldina or toyota wish???

                            klau syiok bawak mpv tu kira stream ker exora ker mmg tak pikir anak bini...lenjan ajer semacam...

                            Comment


                            • #15
                              Re: antara toyota caldina or toyota wish???

                              Family size camne? 'Kilang' dah tutup atau akan keluar 'model' baru lagi ?

                              Wish = 5+2 seater
                              Caldina = 5 seater

                              Caldina mmg idaman aku 2-3 years ago. Skrg dah berlambak on the road, kurang berminat pulak. Kena pulak dgn sinonim 'kete MLM' lagi la aku kurang gemar .

                              Tak consider Airtrek? Enjin Evo jugak... mmg production lama tapi kalau recce betul2 boleh dapat yg low mileage.

                              Comment

                              Working...
                              X