Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Air Tangki Spare radiator Kering

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Air Tangki Spare radiator Kering

    First aku nak mintak maaf kalau ader topik yang seumpamanya
    Second aku nak mintak nasihat dan pandangan forumer tentang masalah nik

    Nak katerkan kerap kali idak juga...
    tapi aku perasan kalau aku jalan jauh.. (misalnya balik kampong) Juru-Tlk Intan
    bila aku periksa tangiki spare radiator terus ajer kering....
    konpius aku...
    aperkah puncanya dan adakah ia menunjukan radiator aku dah kong?????

    Tolong sesaper jawab dan beri tunjuk ajar kat aku...
    PLEASE

  • #2
    Re: Air Tangki Spare radiator Kering

    aku baru je kena...
    kering kontang... sampaikan aku isi lagi, kering lagi...
    sob sob..

    abah aku tukar water pump...
    bocor pun mebi..

    kete jenis apa?

    Comment


    • #3
      Re: Air Tangki Spare radiator Kering

      cuba tukar radiator cap dulu.
      then observe reserve tank kering atau tak.

      Comment


      • #4
        Re: Air Tangki Spare radiator Kering

        Originally posted by gen_gurl View Post
        aku baru je kena...
        kering kontang... sampaikan aku isi lagi, kering lagi...
        sob sob..

        abah aku tukar water pump...
        bocor pun mebi..

        kete jenis apa?
        Proton SAGA LMST

        Originally posted by luzirahs View Post
        cuba tukar radiator cap dulu.
        then observe reserve tank kering atau tak.
        Tukar dah... sam gak hasilnya...

        Comment


        • #5
          Re: Air Tangki Spare radiator Kering

          ok, kalo ko tak tambah air dalam tangki spare tu, tangki utama kering tak?
          kalo tak kering, spring tudung lemah..

          tapi kalo ko tak tambah akan akibatkan main tank ko kering, ko kena cek mesti ada leaking.. sama ada water pump atau mana mana L hose

          masa aku kena baru ni, aku wat camni utk cek...

          park kete kat lantai kering..
          pastu ko isi spare tank tu dengan hati2...
          make sure takde yg tersasar...

          then ko biar kejab...
          pastu ko godek la bawah kete, tgk ade tak air menitik...
          Last edited by Chuy4 4ng3L; 30-08-10, 04:22 PM.

          Comment


          • #6
            Re: Air Tangki Spare radiator Kering

            Originally posted by gen_gurl View Post
            ok, kalo ko tak tambah air dalam tangki spare tu, tangki utama kering tak?
            kalo tak kering, spring tudung lemah..

            tapi kalo ko tak tambah akan akibatkan main tank ko kering, ko kena cek mesti ada leaking.. sama ada water pump atau mana mana L hose

            masa aku kena baru ni, aku wat camni utk cek...

            park kete kat lantai kering..
            pastu ko isi spare tank tu dengan hati2...
            make sure takde yg tersasar...

            then ko biar kejab...
            pastu ko godek la bawah kete, tgk ade tak air menitik...
            Boleh try gak cara cam nik...
            Esok cuti nak cyber dulu lah...
            harap2 janganlah water pump yang bermasaalah...
            tengah hampir kopak nikkk

            Comment


            • #7
              Re: Air Tangki Spare radiator Kering

              odometer dah berapa KM? bimbang air dah start masuk licking masuk dlm kebuk pembakaran jer.. lagi meriah RM nya..

              tapi jika betul water pump licking.. kira okey lah.. belanja dlm RM80 ke RM100 ajer... kalo nak dibanding penguna perdana, masak o, asal tukar timing belt, water pump harus diganti sekali....

              Comment


              • #8
                Re: Air Tangki Spare radiator Kering

                Originally posted by Oris View Post
                odometer dah berapa KM? bimbang air dah start masuk licking masuk dlm kebuk pembakaran jer.. lagi meriah RM nya..

                tapi jika betul water pump licking.. kira okey lah.. belanja dlm RM80 ke RM100 ajer... kalo nak dibanding penguna perdana, masak o, asal tukar timing belt, water pump harus diganti sekali....
                ODOMETER dah cecah 120k...
                MAsa tukar timing belt tu tukar sekali water pump... tukar sekali dengan penutup radiator tu...
                harap2 jangan lah rosak teruk sampai liking kedalam enjin...
                haaaaaaa

                Semalam dah test parking kat tempat kering... pagi parking..petang revers balik ...
                tak nampak kesan air menitis.... aper hal nik????????

                Comment


                • #9
                  Re: Air Tangki Spare radiator Kering

                  suspect radiator sumbat, buat flushing radiator, then tgk keliling mulut radiator (bukan cap), ada karat ke tak.....mungkin leak dari situ

                  terbaik - masa engine dah panas, buka bonet then tgk air keluar tang mana, then matikan engine tgk jugak mana air keluar, spend dlm 30min utk aktiviti ini...

                  basically spare tank kering indicate engine mudah panas, tak dirawat akan jadikan internal damage pd engine, gasket bocor....

                  kalau nak tau minyak masuk air ke tak, tgk kaler minyak engine, kalau dah coklat2 mean dah masuk air la tu

                  kenapa radiator sumbat - kena check coolant - mesti guna pure coolant with corrosion inhibitor.....

                  Comment


                  • #10
                    Re: Air Tangki Spare radiator Kering

                    Originally posted by shrek View Post
                    suspect radiator sumbat, buat flushing radiator, then tgk keliling mulut radiator (bukan cap), ada karat ke tak.....mungkin leak dari situ

                    terbaik - masa engine dah panas, buka bonet then tgk air keluar tang mana, then matikan engine tgk jugak mana air keluar, spend dlm 30min utk aktiviti ini...

                    basically spare tank kering indicate engine mudah panas, tak dirawat akan jadikan internal damage pd engine, gasket bocor....

                    kalau nak tau minyak masuk air ke tak, tgk kaler minyak engine, kalau dah coklat2 mean dah masuk air la tu

                    kenapa radiator sumbat - kena check coolant - mesti guna pure coolant with corrosion inhibitor.....
                    Aku tak guner coolant...
                    aku cumer guna RO water ajer....
                    Tapi aku cuber nak guna radiator flush tu......
                    Radiator flush aper yang baik??? boleh suggest tak???

                    Comment


                    • #11
                      Re: Air Tangki Spare radiator Kering

                      mesti ada bocor kat mana2 water line. better check sebelum dia makan gasket.

                      cara senang je, beli mana2 kedai sparepart ke pasaraya ke, beli coolant hijau yg paling murah dlm sebotol (kaler hijau). isi dalam radiator mcm biasa dan premix dgn air. jalan lebih kurang pusing2 taman. biar fan jalan, pastu park la kat porch. biasanya dari kalo ada bocor lagi senang nampak bila ada coolant hijau ni berbanding dgn air yg kaler transparent. check sepanjang waterline (hos, radiator dsbgnya). bila dh jumpa tang mana bocor, baiki cepat2 arr.

                      mcm shrek tulis, better use coolant. tp beli coolant yg mahal skit. kalo kat sparepart, beli coolant toyota long life coolant (kaler merah) rege belas2 kalo tk silap. if guna air saje, radiator akan cepat karat dan sebabkan termostat jem dan radioator sumbat.

                      better check dulu radiator bocor sebelum nk flush ke apa, sbb kalo ada bocor kat radiator, sure ko kena hantar radiator utk tampal dan masa tu diaorg akan cuci skali.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Air Tangki Spare radiator Kering

                        Bro,
                        Memang tak kan nampak kat ner bocor masa engine mati, sebab cooling system takde pressure. Try gi workshop suruh diorang presurize pakai hand pump kat coolant tank cap, pastu mudah-mudahan nampak bocor kat ner.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Air Tangki Spare radiator Kering

                          berapa lama tak servis radiator nieh? kot dah bertahun..bawak2 lah pegi antar servis nun...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Air Tangki Spare radiator Kering

                            pertamanya....mohon maaf kepada semua....sy terperasan sepanjang saya balik kampung dari kl ke utara n ke pantai timur, banyak kereta naza ria tersadai di tepi2 jalan.....tak tahulah rosak tang mana.....
                            boleh citer skit kpd mereka yg punyai pengalaman begini....

                            Comment


                            • #15
                              Re: Air Tangki Spare radiator Kering

                              Originally posted by nuur82 View Post
                              pertamanya....mohon maaf kepada semua....sy terperasan sepanjang saya balik kampung dari kl ke utara n ke pantai timur, banyak kereta naza ria tersadai di tepi2 jalan.....tak tahulah rosak tang mana.....
                              boleh citer skit kpd mereka yg punyai pengalaman begini....
                              ada kaitan dgn topik air tangki ni tak?

                              ada baiknya bukak topik baru saja.. pasal naza ria..! maybe ada reason tersendiri..

                              Comment

                              Working...
                              X