Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Insuran kereta lama

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Insuran kereta lama

    Member nak beli kereta yang dah 20 tahun lama.
    Kereta taon 1982.
    Tapi dia x tau berapa nak bayar insuran
    kalu kereta tuh dah 20 taon.
    Ada yang kata,
    kereta 20 taon x bleh buat insuran dah.
    Kalu bleh buat insuran,
    di mana yg available for kereta yang dah 20 taon?
    Member tanya saya,
    tapi saya x tau.
    Jadi nak mintak tolong korang.

  • #2
    Re: Insuran kereta

    Originally posted by Ahn View Post
    Member nak beli kereta yang dah 20 tahun lama.
    Kereta taon 1982.
    Tapi dia x tau berapa nak bayar insuran
    kalu kereta tuh dah 20 taon.
    Ada yang kata,
    kereta 20 taon x bleh buat insuran dah.
    Kalu bleh buat insuran,
    di mana yg available for kereta yang dah 20 taon?
    Member tanya saya,
    tapi saya x tau.
    Jadi nak mintak tolong korang.

    suruh die gi buat insurans kat pejabat opis.

    xpon, apply kat my-eg punye website.

    FYI, aku tak penah buat.

    Comment


    • #3
      Re: Insuran kereta

      aku pon tak tau kereta dah lebih 20 tahun tak boleh buat insurans

      Comment


      • #4
        Re: Insuran kereta

        lagi 1,
        lagi lama kereta tuh, lagi mahal insuran.
        Ada betul?

        Comment


        • #5
          Re: Insuran kereta

          aku igtkan lagi lama kereta tu..lagi murah insurans

          Comment


          • #6
            Re: Insuran kereta

            lor mupang,
            saya pom x tau.
            baca di forum laen,
            ada yang kata camtuh.

            Comment


            • #7
              Re: Insuran kereta

              mintak alih ke bincang automotif kalo ingin jawapan yg menyakinkan

              Comment


              • #8
                Re: Insuran kereta

                Originally posted by Ahn View Post
                lagi 1,
                lagi lama kereta tuh, lagi mahal insuran.
                Ada betul?

                uii...lagi lama kete lg murah insurans nye..
                kete aku baru pakai 3 bulan eksiden,trus claim insurans..so taun dpn insuran aku still masih mcm aku beli baru la...
                aku tau ni pun dr kwn2 la..makin lama kita pakai kete lg murah insurans..
                tu yg aku sebat awl2 insurans aku...

                Comment


                • #9
                  Re: Insuran kereta

                  sebat awal2?
                  ko rugi la kat NCB..
                  kalo ko menten tak claim insuran, NCB tiap tahun akan naik, so insuran ko akan jadi murah...

                  cam aku tahun lepas, member aku wat jadi 45%, so tahun ni 55% la... walaupun aku beli kete tu 2 tahun lepas.. tapi sebab kete lama (2004)

                  pasal kes ahn, abah aku kata insuran boleh mencapai 200% ke 300%...
                  kete lama lagi mahal...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Insuran kereta

                    die mahal kat loading (lebey kurang konsep risiko).

                    NCD memang boleh capai maximum @ 55%.

                    tapi takde lah mahal sgt. tambah2 kalo ambik 3rd party.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Insuran kereta

                      NCD ke NCB eh.. slalu dengar abah kata NCB.. kalo salah sorry eh. hehehe

                      Comment


                      • #12
                        Re: Insuran kereta

                        NCD = non-claimant Discount.

                        NCB = non-claimant B....

                        aku tak igt dah. tapi bende yg same rasenye. memang wujud kedue-due term tu rase2nye

                        Comment


                        • #13
                          Re: Insuran kereta

                          ahaa sama je la.... ni dapat dari google

                          Apabila anda trade-in kereta lama anda kepada kereta baru, sama ada brand new atau second hand car, anda perlu tahu, anda boleh pindahkan NCB (atau disebut juga sebagai NCD) kereta lama anda kepada kereta yang anda baru beli.

                          NCB adalah potongan diskaun Insurance yang diberikan kepada anda kerana anda tidak pernah membuat tuntutan Insurance. Sebagai imbalan, syarikat Insurance memberikan anda diskaun.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Insuran kereta

                            kenderaan perlu ada insurance tuk buat road tax no matter brapa tawon pun kenderaan tersebut.

                            skrg ni if im not mistaken 3rd party insurance dah tak wujud.
                            minimun insured skrg adalah RM5K kot..

                            NCB tu selagi kereta atas nama yang sama adalah buleh ditransfer ke mana mana kereta milik tuan punya nama yang sama.

                            NCB n NCD tu sama...B tu stand for Bonus, and D for Discount.



                            tetiba aku jawab dgn siyes sbb aku ngantok.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Insuran kereta

                              Originally posted by akma View Post
                              kenderaan perlu ada insurance tuk buat road tax no matter brapa tawon pun kenderaan tersebut.

                              skrg ni if im not mistaken 3rd party insurance dah tak wujud.
                              minimun insured skrg adalah RM5K kot..

                              NCB tu selagi kereta atas nama yang sama adalah buleh ditransfer ke mana mana kereta milik tuan punya nama yang sama.

                              NCB n NCD tu sama...B tu stand for Bonus, and D for Discount.



                              tetiba aku jawab dgn siyes sbb aku ngantok.
                              aku macam terkagom tgk posting kema kali neh....
                              point aku same dgn kema...

                              Comment

                              Working...
                              X