Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

bateri kereta

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • bateri kereta

    saya pakai kereta proton saga aroback dan pada tahun 2007..kereta proton ini guna bateri kering..saya nak tanya berapa tempoh masa beteri boleh digunakan..ada yang saya dengar 2 tahun, 3 tahun dan 4 tahun..yg mana satu?

  • #2
    Re: bateri kereta

    hehe sori
    x arifla bab2 ni
    saje je reply
    maybe leh tnya pomen nanti

    Comment


    • #3
      Re: bateri kereta

      ..ada yang saya dengar 2 tahun, 3 tahun dan 4 tahun..yg mana satu <<<<<

      tgk brand dan harga juga bro.

      Comment


      • #4
        Re: bateri kereta

        Keta sya (myvi) dah nak msk 3 tahun...
        ok je bateri...
        camner nak tau bila patot tukar ek...

        Comment


        • #5
          Re: bateri kereta

          Originally posted by DarkEmpress View Post
          Keta sya (myvi) dah nak msk 3 tahun...
          ok je bateri...
          camner nak tau bila patot tukar ek...
          bla dah berbunyi mcm hanset tu..cpt2 la cas.

          Comment


          • #6
            Re: bateri kereta

            Originally posted by habanero View Post
            bla dah berbunyi mcm hanset tu..cpt2 la cas.
            x paham....
            camner tuh???
            maklum main bwk je keta tuh...
            cukup time services...

            Comment


            • #7
              Re: bateri kereta

              depends...
              selagi leh guna...guna saje laaa...

              tp salah satu petanda batteri lama dah start lemah...
              biler mlm, buka air-cond, lampu radio...pastu tgh idle / berenti...tekan brek...atau signal...lampu besar berkelip...

              ataupun

              nak start pun agak susah dari biasa...

              atau pun...

              buka lagu kuat2...lampu besar ikut rentak lagu...

              plus batteri dah start cecah usia 1 tahun lebey nk dekat 2 tahun...
              haaa...kena stand-by aaaa nk beli batteri baru...

              kaloo nak pasti kan...
              gi kedai tayar...diaorg ade alat mcm bawah tu...
              dari situ biler kita start keta...diaorg leh detact, kesihatan battery...

              Comment


              • #8
                Re: bateri kereta

                yeay.. baru lepas tukar bateri kereta tadi.

                terima kasih kepada pakar kereta nasional kita - chinozie.. yg tolong troubleshoot.. kenapa agaknya.. aku cuba jumpstart kereta aku tak berjaya.

                rupanya kable utk jumpstart ni ada 2 jenis yer.. satu yg nipis dan satu lagi yg tebal.

                bila guna yg tebal baru ok.

                ~~~~~~~

                Bateri jenis MF (maintenance free) brand apa bagus?

                aku beli tadi brand Delkor - Shark.

                tak tau bagus ke tak.. belasah aje lah.. buat kt Shell Autoserve tu. (skang di panggil ACT)

                harga bateri - RM260. tolak trade in bateri lama.. 5%.. jadilah RM247.00.

                belasah aje lah.. aku nk cepat.. tak sempat nak survey2 lagi dah.

                Comment


                • #9
                  Re: bateri kereta

                  selama ko pakai takder masalah pakai ajerlah bro.....cuma time hujan malam tu berhati2 sbb sbb penggunaan lampau...

                  Comment


                  • #10
                    Re: bateri kereta

                    average dua tahon (up to 3 years) la kot
                    aku baru recaj balik bateri keta aku semalam kat bengkel kat equin
                    sbb keta tak bole start langsong, even remote pon tak jalan (wpn bateri remote ok)

                    Comment


                    • #11
                      Re: bateri kereta

                      rupanya kable utk jumpstart ni ada 2 jenis yer.. satu yg nipis dan satu lagi yg tebal.
                      <<< ya la bro morph ....tambah satu jenis lagi ... g tempah kat kedai letrik ... yg nipis tu harga pun murah...x bleh pakai la bro. bleh terbakar lagi tu.

                      ...cam murah la harga bateri tu..

                      Comment


                      • #12
                        Re: bateri kereta

                        Originally posted by SoulShadow View Post
                        ...cam murah la harga bateri tu..
                        murah? ko perli aku ke? .. aku rasa bateri2 kereta aku sebelum ni harga dalam 120 gitu aje.. ni kene 200 lebih.. cam nak marah pun ada smalam.. ingat kene tipu

                        aku check gak kt kedai sebelah.. lebih kurang aje.. 180 utk century.. ah.. baik pakai delkor. .

                        battery aku tahan lama jugak.. sebelum dia kong tu.. 3 tahun. biasa batteri2 kereta aku sebelum ni dlm 2 thaun aje.. kong lah.

                        Comment


                        • #13
                          Re: bateri kereta

                          Originally posted by morpheuzneo View Post
                          rupanya kable utk jumpstart ni ada 2 jenis yer.. satu yg nipis dan satu lagi yg tebal.

                          bila guna yg tebal baru ok.
                          jumpstart cable perlu tebal sebab nak bawa arus elektrik yang tinggi.
                          kalau tidak...cable tu boleh terbakar.

                          ada orang buat jumpstart cable DIY...guna cable untuk welding machine yang menggunakan kuasa elektrik tu...confirm tebal!

                          kita boleh check kondisi bateri dengan memasang voltmeter.
                          penggunaan voltmeter juga membolehkan kita monitor keadaan alternator semasa charging dan discharging.
                          pendek kata, kita boleh identify samada bateri sihat, hampir flat atau dah flat ataupun alternator bermasalah (tidak dapat mengecas bateri dengan baik).
                          semuanya dari reading voltage yang ditunjukkan pada voltmeter tersebut.

                          Googling boleh beri kaedah troubleshooting yang dimaksudkan.

                          Comment


                          • #14
                            Re: bateri kereta

                            jump kabel yng dijual kat stesen minyak mmg hampeh..klip mudah patah dgn wayar tak bagus.....

                            pakai cable welding bagus sb ade ditulis muatan arus 300 amp..sbb .starter memerlukan 200 amp utk fungsi.....

                            Comment


                            • #15
                              Re: bateri kereta

                              jumper rm19.90 kat tesco tu agak2 ckp tak ketebalan cable?

                              Comment

                              Working...
                              X