Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Antara 135, 130 dan 125

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Antara 135, 130 dan 125

    Aku nak beli motor baru... Tapi tak tau nak pilih yang mana satu antara berikut
    Yamaha LC135
    Modenas 130
    Honda Wave 125Excite

    Aku nak buat pergi kerja jer. (jarak +/-20km)
    Tapi kekadang nak balik kampung (Penang to Ipoh)

    Aku baca iklan dia memang dia cakap produk mereka lah terhebat....
    Tapi any how aku nak tanya pendapat umum dari korang lah. Yang mana satu yang agak berbaloi untuk beli bagi kegunaan seperti yang dinyatakan.....
    Kalau boleh biarlah motor tu tahan lasak sikit (tak banyak ragam), dan selesa utk perjalanan sederhana jauh

  • #2
    Re: Antara 135, 130 dan 125

    pd aku LC135 pun ok utk jln jauh... slalu gak kalu aku outstation nampak rider bawak LC letak beg kat seat blakang, plat wilayah travel sampe perak, johor, penang... dr segi FC kalau ngko tak merempit so bley kata jimat laa... tu org kata laa pasal LC punye FC...

    Comment


    • #3
      Re: Antara 135, 130 dan 125

      Originally posted by NAZIRAN1979 View Post
      Aku nak beli motor baru... Tapi tak tau nak pilih yang mana satu antara berikut
      Yamaha LC135
      Modenas 130
      Honda Wave 125Excite
      yamaha LC135 baru smart nak mampwos..

      xsbr nk tunggu loan aku masuk huhu

      Kuar LC satu ar..

      LC santek..pilih la LC

      Comment


      • #4
        Re: Antara 135, 130 dan 125

        Originally posted by MeowHidayah View Post
        pd aku LC135 pun ok utk jln jauh... slalu gak kalu aku outstation nampak rider bawak LC letak beg kat seat blakang, plat wilayah travel sampe perak, johor, penang... dr segi FC kalau ngko tak merempit so bley kata jimat laa... tu org kata laa pasal LC punye FC...
        Originally posted by pulutjingga View Post
        yamaha LC135 baru smart nak mampwos..

        xsbr nk tunggu loan aku masuk huhu

        Kuar LC satu ar..

        LC santek..pilih la LC
        Aku ader gak dengar2 pasal rantai LC ni mudah haus.....
        Aku sendiri perasan kalau org bawak Yamaha LC nik bunyi rantainya tu jelas....

        Comment


        • #5
          Re: Antara 135, 130 dan 125

          tak sure plak kes rantai mudah haus tu... since ngko dah highlight nak ulang alik ipoh-penang skali sekala LC le seswai sbb ade radiator... bley direct...

          Modenas 130 tu pun ok gak... setakat ulangalik pi koje... long distance tak pasti...

          Comment


          • #6
            Re: Antara 135, 130 dan 125

            huuu...smart seh !
            bape riban aaa motor nie on the road ?

            Comment


            • #7
              Re: Antara 135, 130 dan 125

              modenas 128GT tu macam pencabar yamaha 135LC je

              Comment


              • #8
                Re: Antara 135, 130 dan 125

                nk betol2 tahan lasak baek punyer amek la ex5 mimpi....
                ahhahaha

                Comment


                • #9
                  Re: Antara 135, 130 dan 125

                  Yamaha LC135
                  Modenas 130
                  Honda Wave 125Excite

                  mmg betul tue.. kalau nak tahan lasak pakai ex5

                  kalau nak tahan lasak gune honda Honda Wave 125Excite ... kalau nak pakai manja gune Yamaha LC135.. kalau nak kate cepat haus.. gune rantai yang kecik sikit tue sbb rantai ade 3 jenis mmg cepat haus kalau gune yang kecik tue tp pikap pun sedap jalan jauh menangis..

                  kalau nak pakai bersahaja pakai Modenas 130..

                  bergantung pada ko minat yang minat la.. even aku kate ex5 best pun kalau ko kate dah minat LC135 so tetap ko akan pilih gak LC135..

                  ikutla penggunaan ko dan minat ko mcm mana.. amik LC kalau rasa nak jalan jauh sbb die gune sistem dah mcm enjin kereta so jalan jauh takde mslh

                  Comment


                  • #10
                    Re: Antara 135, 130 dan 125

                    Lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!lc!

                    Comment


                    • #11
                      Re: Antara 135, 130 dan 125

                      Ramai yang cadang LC... Tapi nak dengar gak komen pasal modenas 130 nik.....

                      Comment


                      • #12
                        Re: Antara 135, 130 dan 125

                        budak abis skolah bleh la pakai LC... bukan pe bro LC ni nampak cantik. tapi kalau nak pakai lama x payah la. tapi kalo org tua kira bleh gak pasal x ganas sgt bawa moto. kalau 125z tu kira ok...Modenas 130..x tau tapi 120 ok...Honda Wave 125Excite..x tau tapi ex5 lagi ok...dah lame x main moto.!..x nak moto cc besa ker bro paling murah nih dlm pasaran ...nakedbike.. ER6N 650cc dlm RM30,000 je..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Antara 135, 130 dan 125

                          Originally posted by SoulShadow View Post
                          budak abis skolah bleh la pakai LC... bukan pe bro LC ni nampak cantik. tapi kalau nak pakai lama x payah la. tapi kalo org tua kira bleh gak pasal x ganas sgt bawa moto. kalau 125z tu kira ok...Modenas 130..x tau tapi 120 ok...Honda Wave 125Excite..x tau tapi ex5 lagi ok...dah lame x main moto.!..x nak moto cc besa ker bro paling murah nih dlm pasaran ...nakedbike.. ER6N 650cc dlm RM30,000 je..
                          Bukan tak minat.. cumer buat masa nik nak pakai cup chai dululah....

                          Comment


                          • #14
                            Re: Antara 135, 130 dan 125

                            kalu ikut aku yamaha fz150i

                            Comment


                            • #15
                              Re: Antara 135, 130 dan 125

                              Ni ader sikit info pasal modenas 130 xcite.
                              Aku ambik kat web site dia
                              MODENAS
                              cd247035d7ec3aeff2396054eb8033ef.jpg
                              Engine
                              Type 4-stroke, 1 cyl, SOHC
                              Bore X Stroke 53.0 x 59.1 mm
                              Displacement 130
                              Compression Ratio 10
                              Carburetor KEIHIN NCV24
                              Starting System kick and electric starter
                              Cooling System Air cooled

                              Transmission
                              Type 4-speed rotary (down)
                              Clutch Centrifugal and wet
                              Primary Reduction Ratio 3.000 (69/23)
                              Final Reduction Ratio 2.800 (42/15)
                              Driving System Chain

                              Chassis
                              Type Pipe backbone
                              Front Suspension Telescopic fork
                              Rear Suspension Trailing Swing
                              Front Brake Single disc
                              Rear Brake Drum

                              Electrical System
                              Battery 12V3.5Ah

                              Comment

                              Working...
                              X