Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

wira 1.3 semput - apa nak buat?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • wira 1.3 semput - apa nak buat?

    tolong bagi suggestion sikit....

    1. wira aku dah masuk 7 tahun - 250k km mileage.
    2. Asap putih dah kelihatan - valve seal bocor?piston ring huas?not sure
    3. underpower - aku ingat ~30% loss
    4. top up minyak engine - hampr setiap minggu
    5. tak minat tukar engine


    so aku cadang buat overhaul....which may cost around RM2.5k, kalau top overhaul maybe kena jugak dlm RM700...including timing belt....

    katakan korang kat tempat aku...ape nak buat?dan kalau ada tempat yg elok....sila share disini,,,

    tq

  • #2
    Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

    kalau overhaul dah cost smpi 2.5k, lagi baik cari enjin kosong 1.3 je murah, kalau 1.5 tuh maybe mahal la.

    tapi tuh la tak masuk opsyen la pulak.

    shrek, asap putih tuh mmg selalu keluar ke atau bila dah lama2 dia hilang, kalau kelaur memanjang tuh, mmg pisten ring kaput la, tapi kalau masa enjin sejuk je, pastu lama2 dia hilang tuh vavleseal.. saga lama saya 2 kali kena. sebab owner dah bikin head so mkn vavle seal.

    hmm tapi 1.3 nih payah la, kalau bodywira tuh even baru pun saya bawak mmg mcm underpower je. even skrg ni 1.5 ni pun so so je. Kalau dpt 4G91 baru sedap.. tapi skrg bapak mahal.

    Comment


    • #3
      Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

      asap putih manjang keluar...tapi nak kate piston ring kaput....ni dianogsis aku

      1. bukak spark plug, kesan engine oil dari atas saje...belah bawah cantik clear...

      2. engine power - lemah...tapi kalau tukar plug baru, power kuat sikit, lame2 power dia kurang

      andaian aku, once tukar plug baru, firing lengkap...tapi mengikut masa, minyak engine akan jatuh dari valve seal masuk ke firing chamber...which is top side of the plugs.......then akibat dari engine oil terbakar ni, menyebabkan catalytic converter sumbat...yang mane menyebabkan total damage pada catalytic converter...

      ekzos, kete tu auto ke manual??

      ni tunggu balik KL je, the kena buat top overhaul..tapi prepare la dulu dlm RM3K...mane tau dah bukak head tgk piston ring plak rhupenye yg kong....

      anyway...4Gxx semua dah naik harga sebab skang stok kehabisan....lagipun...aku tak minat tukar engine..tau je la puspakom punye kerenah...

      Comment


      • #4
        Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

        Kau pegi dulu la kat mekanik tanya apa problem dia. Kete aku pun dah 7 tahun tapi masih menten walaupun baru lepas kena langgar enjin masih bagus dan tak under power pun....minyak aku pakai sintetik, dah masuk micro compresor dan pakai power stabilizer....yg lain2 standard je......tapi satu je...pegi kat mekanik yg bagus

        Comment


        • #5
          Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

          mekanik bagus mane pun...rasenye kena buka head utk tgk ape yg ada.....

          kete ni dah jalan sejauh 250k km. average 30k km setahun...atau 2500km sebulan...boleh katekan byk jalan la...tapi minyak engine memang dari dulu mineral oil...cume aku suspek masa minyak boom naik mahal gile..engine oil pun naik...so aku tersilap pilih minyak cap ayam (NASA brand la....Del-Sol brand la...yg RM30/4liter) nak jimat kos...ha amik.....nyesal

          anyway...nak bukak head kena tunggu aku balik keje KL..boleh tompang wife gi keje

          Comment


          • #6
            Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

            tukar enjin ajer...kpd 1.5 ajer..sbb klau asap putih tu makan minyak hitam..

            Comment


            • #7
              Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

              it's time to change your car...

              Comment


              • #8
                Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

                dah lama keta tu berkhidmat...
                tiba laa masa tuk koo membaiki dia...

                Comment


                • #9
                  Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

                  Originally posted by shrek View Post
                  ekzos, kete tu auto ke manual??
                  Wira SE je yg first editon manual, umo keta dah masuk 5+ tahun, dah mula la rasa enjin mcm letih2 je..

                  Enjin 4G13/5 ni satu lagi nak rasa pikap kena buang la catalytic converter tuh, tapi bagi efek pada pencemaran alam la pulak, lagi mcm keta hang shrek minyak hitam dah bakar kat kebuk pembakaran enjin, karbon mesti dah banyak sumbat kat catalytic converter keta hang for sure la enjin lagi semput.

                  tapikan shrek, kalau tak salah tuko CC + model sama, senang kot, register je balik, takyah inspection. Kalau CC lain tuh yg kena inspection.

                  Comment


                  • #10
                    Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

                    Originally posted by ekzos_pipe View Post
                    Wira SE je yg first editon manual, umo keta dah masuk 5+ tahun, dah mula la rasa enjin mcm letih2 je..

                    Enjin 4G13/5 ni satu lagi nak rasa pikap kena buang la catalytic converter tuh, tapi bagi efek pada pencemaran alam la pulak, lagi mcm keta hang shrek minyak hitam dah bakar kat kebuk pembakaran enjin, karbon mesti dah banyak sumbat kat catalytic converter keta hang for sure la enjin lagi semput.

                    tapikan shrek, kalau tak salah tuko CC + model sama, senang kot, register je balik, takyah inspection. Kalau CC lain tuh yg kena inspection.

                    tetambah yg version siemen VDO throttle body, dia ada catalytic sensor ..so sape2 yg buang "nenas" tu susah nak dapat tuning optimum dgn MUT scanner...

                    anyway, minggu ni pegi pusat servise proton edar, mintak sebut harga utk overhaul...

                    tapi , kalau betul la ekzos, tukar CC same ni senang, aku rase dari beli blok kosong yg tak tau history dia, better aku overhaul....boleh tau setiap nut & bolt tu adalah origin dari kete aku....

                    nak tukar kete baru???maybe tak jadi dulu, ni la bahana refinance kete...nyesal nyesal..kalau tak , end of this year dah habis bayar....boleh tolak beli kete baru....iskh....iskh...iskh

                    Comment


                    • #11
                      Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

                      satu lagi sports rim ... dah enjin 1.3 kalau pakai rim 15" ke atas memang underpower la ... tukar ke rim 14" kasi ringan skit

                      Comment


                      • #12
                        Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

                        Originally posted by husain7800 View Post
                        satu lagi sports rim ... dah enjin 1.3 kalau pakai rim 15" ke atas memang underpower la ... tukar ke rim 14" kasi ringan skit

                        masih gune rim besi 13"...

                        it's time to change your car...
                        belum lagi.....refinance punye hal la ni......

                        Comment


                        • #13
                          Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

                          baru pergi pusat servise proton edar kat subang2...

                          dia punye rough estimation

                          1) kalau top overhaul....including rencah2 kecik mcm tukar engine oil...coolant etc...mau RM1K++

                          2) kalau dah bukak head....piston goyang...dia tak keluar blok...cume bukak oil sum...tukar piston ring....itu dah cecah RM2k++...belum kalau blok dah calar.....nak rebore...or tukar piston size...tapi kalau lari sikit...dia guna oversize piston ring...

                          aku rase...agak mahal....so option...gi je mekanik yg diyakini....buat je fulll overhaul...

                          *cume mamat tu kate catalytic converter boleh cuci...takyah tukar baru..yeke??

                          Comment


                          • #14
                            Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

                            upgrade enjin pi 1.6 la kot ... kasi power skit

                            Comment


                            • #15
                              Re: wira 1.3 semput - apa nak buat?

                              kat proton edar mmg le pricey shrek..

                              tapi alang2 pegi mekanik biasa, pastu nak rebore lak, tuko pisten, ring bagai, alang2 lagi baik masuk pisten 1.5 je shrek. Bukan la nak power, tapi lagi fuel efficient sket banding cc 1.3L + body wira aero.

                              Comment

                              Working...
                              X