Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

tayar depan berbunyi

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • tayar depan berbunyi

    nak tanya pada pakar automobil kat sini,

    kenapa agaknya yang menyebabkan tayar depan saya berbunyi seperi berdengung, kadang2 kuat dan kadang2 tak berbunyi. selain itu saya dapat rasa ia dr tayar depan sebelah kanan. sampai boleh rasa seperti getaran kecil pada stereng kereta.

    baru lepas kemalangan. kereta baru 2-3 hari keluar workshop setelah tersadai hampir 2 bulan menunggu tuntutan insurans. kemalangan pada sebelah kiri depan (dirempuh) menyebabkan tayar dan rim (kanan) rosak teruk. tayar dan rim (kiri) juga terjejas. workshop dah tukar kedua-dua tayar dan rim depan.

    nak tanya apa yg menyebabkan bunyi berdengung kat tayar depan sebelah kanan. bahaya ke? apa yg perlu saya buat? tukar tayar baru?

    p/s: sekarang masih pandu kereta ni ulang alik ke tempat kerja
    Last edited by Lestari; 11-03-09, 02:59 PM.

  • #2
    Re: tayar depan berbunyi

    kemungkinan

    1) tayar & rim dah tukar - disc brake maybe tak tukar...dah gelong akibat impak kuat....

    2) drive shaft takde "free-play" akibatnye terlalu ketat dan maybe ada internal damage seperti bearing..

    3) tayar yg ditukar - ape brand?maybe brand ayam ke

    4) worst case....ada kesan sampingan pada gearbox....sebab hentakkan tepi mean direct contact dgn shaft yg juga direct contact dgn gearbox.....

    tapi kalau baru keluar workshop...kite ada hak utk komplen.....try mintak mereka check balik

    Comment


    • #3
      Re: tayar depan berbunyi

      terima kasih shrek.

      sebenarnya insurans dah bayar untuk kedua-dua tayar dan rim depan.

      tp workshop tukar tayar dan rim baru letak kat belakang.

      manakala tayar dan rim belakang sebelum ni, dia letak kat depan.apa tujuan dia, tak pasti. tp dia kata tayar yg dia baru beli berkualiti, sebab tu dia letak belakang.

      terima kasih

      Comment


      • #4
        Re: tayar depan berbunyi

        haa...itu macam satu lagi kenching yg terkena!!..tayar bagus mesti letak depan......baru traction ada....

        cube beri detail kereta tu??nak tau dia rear wheel ke front wheel drive....

        Comment


        • #5
          Re: tayar depan berbunyi

          naza bestari auto

          p/s: tak tau sangat pasal kereta ni.baru setahun pakai.
          Last edited by Lestari; 11-03-09, 05:13 PM.

          Comment


          • #6
            Re: tayar depan berbunyi

            apsal polak tayar blkg letak depan polak...patut tukar baru suma...taulah nak untung maa..

            blkgn pon ader efek jugak..

            Comment


            • #7
              Re: tayar depan berbunyi

              aku dulu tayar belakang yg berdengung.. hantar workshop cek bearing problem..

              Comment


              • #8
                Re: tayar depan berbunyi

                komplen ler.. biasa insuran ada 30 hari utk komplen segala defect.! jgn biarkan aje.. , rugilah kau..!

                aku sampai sekarng.. walau pun dah 2tahun berlalu.. tetap komplen kt workshop yg aku buat claim insuran tu..! sebab dia claim banyak gila.. tapi tukar sikit2 aje..! so kau punya pun mungkin dia tukar macam2.. tapi bagi kau sikit aje.

                Comment


                • #9
                  Re: tayar depan berbunyi

                  baru lepas pegi kedai workshop.

                  dia check semua termasuk bearing. ok.takde apa2 masalah. terus tokey cina tu drive sendiri kereta.

                  lepas tu dia bgtau, yg berbunyi tu sebab tayar. kalau nak smooth senyap, kena tukar tayar yg berkualiti. Tapi dia bgtau, tayar sedia ada masih elok bunga, tak perlu tukar, buat bazir duit je. pakai je dulu sampai botak baru tukar tayar. pandu takde apa2 masalah, cuma kadang2 bunyi berdegung kalau dipandu laju.

                  p/s: pakai je dulu.

                  tayar jenama apa yg paling elok? harga?
                  Last edited by Lestari; 16-03-09, 04:53 PM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: tayar depan berbunyi

                    ko pakai tyar ape skrg

                    Comment


                    • #11
                      Re: tayar depan berbunyi

                      rasanya goodyear, ok ke?

                      Comment


                      • #12
                        Re: tayar depan berbunyi

                        goodyear aper....

                        Comment


                        • #13
                          Re: tayar depan berbunyi

                          sakit hati betul ngan kereta ni. bunyi berdegung (riuooonnng riooounnnng...) kadang2 bila pecut 100kmsjm.rasa cam berat jugak.nak je aku jual kereta nih.

                          pegi kat workshop pertama.
                          dia jek dan pusing semua tayar, dia kata bearing ok, cuma tayar tak rata.masalah tayar.

                          tak puas hati, gi kat workshop kedua.
                          cina tu jek kereta, dan dia kata ada masalah bearing. dia pusing tayar dan kata ada bunyi. bila aku lekatkan telingga kat tayar, tak bunyi apa2 pun. tp cina tu kata, masih baru problem tu.BUNYI SLOW. aku tanya dia (soalan bodoh dr aku), kena tukar bearing ke? terus cina tu kata kena tukar.

                          risau pulak aku, kang kena tipu je.

                          kalau betul masalah bearing, kalau tak tukar, risau pulak sebab travel jauh2.takde ke Workshop yang betul2 pandai kat KL ni yg boleh aku dapatkan pendapat.
                          Last edited by Lestari; 18-03-09, 02:36 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: tayar depan berbunyi

                            kesiannyer, takde orang nak bagi nasihat ttg masalah ni.

                            Comment


                            • #15
                              Re: tayar depan berbunyi

                              kalau tayar x rata cube ko rotate tayar ko tu yg depan tukar g belakang tgok ade bunyi lagi x.. klu x bunyi lg betul la tayar ko x rate klu bunyi gak bearing la tu kot...

                              Comment

                              Working...
                              X