Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

    baru ni aku servis kereta.. tukar minyak dari minyak Honda Semi-synthetic kepada Shell Helix Plus semi-synth. (10W-40)



    Aku sangat kagum dgn kadar penjimatan minyak nya..! selama ni aku ingat semua iklan2 dan slogan tu.. sekadar iklan saja..

    tapi .. baru ni.. dalam perjalanan ke kuantan.. aku terasa nak test berapa peningkatan mileage bila aku tukar minyak enjin dari minyak honda ke shell.

    ini hasil yg aku dapat.

    Benchmark - (minyak honda semi-synth)

    Isi penuh - 40 liter.

    berapa km? = standard = 550 - 600 (jalan bandar) dan

    650 km *(highway)

    penanda aras minyak aku ada 20 takat. (jadi satu takat tu biasa boleh pegi 30km , so 30km x 20 takat = 600km satu tangki. )

    Selepas tukar kepada shell..

    1 takat = 48km, ada juga yg dapat 45km.. , so aku ambil average = 45km la satu takat.

    kalau 45km satu takat x 20 takat= 900km.

    wah.. biar betul? ok laa.. jgn banyak sangat la.. aku expect dapat 800km laa.. satu tangki..

    ternyata mmg dapat.. , aku dapat 870km satu tangki.

    aku masih tak faham.. apa yg menyebabkan penjimatan minyak sebegitu rupa..

    utk pengetahuan korang - aku pakai minyak shell hijau.

    masa perjalanan balik.. bila tangki dah kosong.. aku isi dgn Vpower.

    pun not bad result nya , aku dapat 1 takat 43km, ada yg 45km.. 46km.. so aku amik average 40km lah satu takat dgn minyak v-power.

    kelajuan? - average 120km / sejam

    ada sapa2 yg dah test minyak enjin shell nk cuba juga ujikaji ni?

    cara?

    1. mula2 perhatikan minyak sekarang yg korang pakai.. bagi berapa km satu tangki penuh isian petrol.

    2. next service.. beli minyak shell semi sintetik tu.. dan try balik.. reset meter.. bila isi penuh.. dan catatkan mileage korang.. !

  • #2
    Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

    aduh..lemah sket nak test2 ni..pekata ko pinjam viva aku kasi test seminggu?

    Comment


    • #3
      Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

      rupanya minyak shell nie ade 4 bhn dlm nie..
      dlm dunia moto cub shell advance tu mmg bagus..

      Comment


      • #4
        Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

        brader morph...aku bersetuju dgn pendapat ngko.
        baru2 ni aku topup engine oil 1L dan lagi 1L.
        pada 11 Februari 2009, aku dapat mileage seperti di bawah ni...

        Amount: RM92.00
        Quantity: 51.112L
        Trip: 739.7km
        Petrol: Petronas Primax 3

        Fuel Consumption: RM0.1244/km or 14.472km/L or 6.91L/100km



        Proton Waja 1.6 Auto dilengkapi beberapa toyol pelbagai rank dan de-cat.
        driving style is leisure.
        driving area mostly in town, KL-Shah Alam.

        aku terkejut dgn peningkatan mileage kereta aku baru2 ni.
        sebab selama ni, boleh clock around 620km je per full tank.
        ini memberikan penambahan around 100km setelah menggunakan engine oil Shell yg baru ni...walaupun aku sekadar topup je.
        * aku topup sbb dah disconnect 2 hose PCV ke throttle body dan intake manifold...lagipun, tgh bulan...huhu.

        so, from now on i'll use this new Shell engine oil.

        Comment


        • #5
          Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

          mau gak aku try nih...braper hinggit minyak tuh en.morp...

          Comment


          • #6
            Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

            aku penah dgr gak mende ni. tp tak berapa pasti la kesahihan dia. org kata kalu keta baru, before 1st service, try isi minyak v-racing je dlu. org kata bagus la untuk ketahanan enjin sume la.. tapi mahal sket. tak tau gak maybe ini sume influenced dari iklan ataupon mentality kita. lebih pergi jauh. tapi aku penah try tekan meter, mmg minyak shell plg jimat. kalau compare petronas ngan shell, shell dapat pergi lebey 15++km.

            sape tau any proton servis yg pakai minyak enjin shell?

            Comment


            • #7
              Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

              kalau aku guna Shell Helix Plus semi-synth. (10W-40) tp petrol isi petronas ok tak?

              Comment


              • #8
                Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

                jimat betul petrol kete ko morph..aku dgn 40liter dpt separuh dari milleage ko yg 870km tu...seganda..

                Comment


                • #9
                  Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

                  Originally posted by emy View Post
                  kalau aku guna Shell Helix Plus semi-synth. (10W-40) tp petrol isi petronas ok tak?
                  cuba tgk posting luzirahs

                  Comment


                  • #10
                    Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

                    Originally posted by rastaf View Post
                    mau gak aku try nih...braper hinggit minyak tuh en.morp...
                    minyak tu harga dalam RM99 kalau beli kat stesen minyak shell, kalau beli kat koperasi aku - dapat dalam RM92 kot..


                    Originally posted by benzema View Post
                    aku penah dgr gak mende ni. tp tak berapa pasti la kesahihan dia. org kata kalu keta baru, before 1st service, try isi minyak v-racing je dlu. org kata bagus la untuk ketahanan enjin sume la.. tapi mahal sket.
                    memang masa aku baru dapat kereta tu pun aku pakai minyak V-power aje.. spanjang 1st 15000 km tu.

                    tak tau laa apa effect dia.., tapi aku ikut saranan geng2 kelab honda..

                    Originally posted by emy View Post
                    kalau aku guna Shell Helix Plus semi-synth. (10W-40) tp petrol isi petronas ok tak?
                    tu dah ada orang jawab dah.! baca yg luzirahs tulis tu.. dia pun pakai minyak petronas.

                    tapi kan... korang try laa bandingkan minyak petronas dapat berapa agaknya mileage.. dan minyak shell berapa mileage?

                    aku pernah compare dulu.. shell lagi banyak km.. !

                    Originally posted by tetikus View Post
                    jimat betul petrol kete ko morph..aku dgn 40liter dpt separuh dari milleage ko yg 870km tu...seganda..
                    ini bukan khayalan.! aku pun ingat mula2 aku berkhayal.., tapi aku teruskan pemanduan berhemah dan stabil.. (ni kene belajar teknik memandu jimat minyak oleh pasangan yg keliling dunia pakai minyak shell tu..!,. memang berkesan)

                    paling busuk pun.. kalau pakai V-power pun aku masih dapat lebih 800km utk 40 liter minyak yg aku tuang.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

                      pergh.... menarik gak untuk dicuba...
                      next time aku gi servis kat honda aku bawak minyak ni sekali ahhh.. eheheh
                      memang akan aku buat... keta aku baru je servis minggu lepas..

                      Comment


                      • #12
                        Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

                        Originally posted by morpheuzneo View Post
                        tapi kan... korang try laa bandingkan minyak petronas dapat berapa agaknya mileage.. dan minyak shell berapa mileage?

                        aku pernah compare dulu.. shell lagi banyak km.. !
                        aku pn da penah try set....shell lg lbh km dr petrol petronas...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

                          hahahaha...bias bias...

                          test main agak2...mane buleh...
                          kena buat betul2 laaaa...
                          guna jalan yg sama, load yg ada, cuaca persekitaran n so on so on...myhtbuaster ade buat dulu dlm oval track...kira contorlled environment...tp tu bezakn bwk keta mase guna dan tak guna A/C mase diriving...

                          mase isi minyak tu betul keee meter minyak tu...accurate ke ?
                          kenapa tak betul2 kosongkan minyak...pastu baru isi minyak...?
                          minyak honda tu bape viscosity dia...?

                          uik...shell mineral oil...heeee...tak semua keta sesuai guna mineral oil...

                          tukar minyak hitam dpt jimat hingga 200++ kn/h...pergh...power...kaloo setakat 100 tu leh diterima lagi...sbb kekadang additive n sifat minyak ade sedikit bantu kelancaran enjin...lg likat minyak lg susah component nk bergerak, tp lebih melindungi...tp kena ingat...viscocity rendah, mostly sesuai tuk keta baru...keta lama milleage dah lebih 200k km/h tak sesuai...

                          pastu tak lupa juga pasal minyak group mana kita guna...group paling best...paling tinggi laa...group 5... tp tak byk yg keluarkan...tak salah Motul n Chemlube saje yg berani kuarkan...sbb high cost production...


                          camtu tukar viscocity pd 30...dpt lagi 100km/h buleh ?
                          and yet again...we all dicussing about the never ending story...engine oil, which one is better...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

                            aku dlu guna petronas punya petrol, but lepas tukar ke petrol shell, aku dpt extra milleage lebih kurang 70km+.

                            skrg ni aku pakai petronas sytium 1000 fully syn...next engine oil change, aku nak try shell punya minyak engine..kot2 boleh tambah milleage aku lagi..why not aku try..

                            btw morph.., helix ni ada jenis fully synthetic ke?

                            Comment


                            • #15
                              Re: Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth

                              Personally for petrol aku isi Petronas aje.. Firstly sebab bila aku test dia punye consumption lebih kureng aje.. Tapi ade sekali aku isi kat Shell yang sebelum tol Sg Besi (previously Projet kot) aku punye mileage rendah gile... aku terus serik nak isi shell lepas tu..

                              Lagi satu aku fikir kalau aku isi minyak Petronas, untung tu tak ke mana.. partly pegi balik kat rakyat jugak.. Sebab mostly yg support perbendaharaan negara ialah Petronas.. Khazanah ke, TNB ke GLC lain ke habuk pun tarak.

                              Tapi next time aku nak isi Shell ni gak kat engine aku.. nak try... mana tau leh gi extra 200km

                              Comment

                              Working...
                              X