Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

masalah dashboard iswara lmst

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • masalah dashboard iswara lmst

    Salam sejahtera,

    Sesiapa yang ada pengalaman pakai kereta proton ini, masalahnya dashboard kereta saya selalu keluar bunyi krik-krik (tak sedap didengar) dan keluar bunyi kuat bila saya on kan aircond kereta. Harap dapat bantu saya.

  • #2
    Re: masalah dashboard iswara lmst

    maybe aku rase....

    1) bunyi dari blower air cond..bukan dashboard....motor blower dah kering (motor factory failure or maybe worn out)

    2) Jika dari dash board jugak...maybe akibat gegaran kuat apabile on air cond.....

    utk tau hal ini, kite perlu step dianogsis

    1) start engine - optimum temp....
    2) On aircond - temp set min (paling sejuk) - check RPM & cube rase gegaran engine tu sampai ke dashboard...gegaran ni takde scale mahupun alat ukur gegaran...just feel je...
    dengar ada tak bunyi tu??
    3) lepas tu, set kan temp ke max(paling panas) - utk shut off compressor - perhatikan RPM ada naik or turun..then cube bandingkan gegaran 2) or 3) yg kuat...then dengar balik ada ke bunyi yg kureng tu

    so dari dianogsis mudah atas ni....boleh conclude

    kalau 2) & 3) same je bunyi tu...walau gegar tak gegar still bunyi...meaning blower

    kalau 2) bunyi ada, 3) takde bunyi..kemungkinan besar dari gegaran kuat akibatkan sesuatu yg gesel di dashboard

    Comment


    • #3
      Re: masalah dashboard iswara lmst

      Sebenornye ni masalah lama pd model iswara ni. Kebanyakkan dashboard berbunyi. Punca awal mgkin dari tuning, timing enjin tu sendiri. Tapi ada kes selepas dibuat penyelarasan enjin, ia tetap berbunyi.

      Masalahnye memang keluar dari kilang dan bila sampai 1 masa masalah bunyi pd dashboard timbul. Gegaran tu nampak pada mata kasar.

      Aku punya kesimpulan mudah je.......ayah aku ada model volvo 240 usia hampir 30 tahun dah dan keta poton iswara aku usia dah 11 tahun. Bab dashboard memang ketara sebab langsung takde gegaran pd volvo tu dan jugak pd bahagian lain dlm keta. Jadi, kualiti pembuatan le yg main peranan.

      Comment


      • #4
        Re: masalah dashboard iswara lmst

        Originally posted by mdnjh View Post
        Salam sejahtera,

        Sesiapa yang ada pengalaman pakai kereta proton ini, masalahnya dashboard kereta saya selalu keluar bunyi krik-krik (tak sedap didengar) dan keluar bunyi kuat bila saya on kan aircond kereta. Harap dapat bantu saya.
        kereta aku pun bermasalah sama jugak..

        dah try bawak ke workshop dan tanya pakar2 kereta untuk atasi masalah nih... tapi sampai sekarang nih masih tak solve... cuma dapat kurangkan sikit bunyinya je...

        Comment


        • #5
          Re: masalah dashboard iswara lmst

          kualiti plastik yng digunakan dan skru yng tak ketat.

          Comment


          • #6
            Re: masalah dashboard iswara lmst

            Kire nyer aku tak dpt nak bantu sgt le masalah ni sebab nyer aku dah lali pun dengan gegaran dan bunyi-bunyi tu semua. Tak larat nak layan dah. Aku anggap memang dah gitu le kejadian dia.

            Comment


            • #7
              Re: masalah dashboard iswara lmst

              Originally posted by ain07ik View Post
              Kire nyer aku tak dpt nak bantu sgt le masalah ni sebab nyer aku dah lali pun dengan gegaran dan bunyi-bunyi tu semua. Tak larat nak layan dah. Aku anggap memang dah gitu le kejadian dia.
              Akupon mempunyai perangsanka macam ko.
              Anggap itulah hakikatnya kereta iswara Proton.
              Kena tunggu lah lagi sepuluh tahun. Aku rasa RnD Proton boleh selesaikan masaalah nik kot

              Comment


              • #8
                Re: masalah dashboard iswara lmst

                Ni klu buka dlm buku Proton 101 adlh common problem utk kete proton.

                Anggaplah ianya sbg 1 pakej yg dtg dgn kete tu.

                Kete akunye pakej (prob):
                - Lampu dpn sblah kanan msuk air (da ok).
                - Lampu belakang msuk air (da ok).
                - Seat blakang bunyik2 (da ok)
                - Bonet masuk air btakung kt tmpt spare tyre (boleh bela ikan) - da ok.
                - Power window prob - Da ok.

                Dashboard aku plak mmg ok xde bunyik2 sejak dari beli. Kesimpulannya lain org dpt pakej prob yg beza2 depend on nasib la k.

                Jgn demand sgt, ni proton terima saja seadanya. Aku pn dah lali & terima saja keadaan kete. Klu bwk g SC pun diorg pun ckp "Proton, standard la" baik tak payah g wat sakit hati je.

                Kete aku ni sume prob aku repair sndiri, takat bunyi2 tu buka sndiri tngok. Kete proton ni kete DIY (Do It Yourself). Power window prob pn aku sendiri buka.

                10 thn lagi? Aku tak yakin Quality isu Kete Kebal ni x solved ntah2 da pupus time tu. Kumpul la duit beli kete lain, Japanese or Continental. Aku pn ujung thn dpn nk tolak kete kebal ni.

                Comment


                • #9
                  Re: masalah dashboard iswara lmst

                  Aku tidak memperkecilkan keta poton ni sebab dgn keta ni le aku dpt buat koje dan cari makan. Bab bunyi-bunyi tu masalah remeh pd aku le.......

                  Tapi......ade le aku besembang dgn member sorang ni. Dia kalo bab DIY ni takleh lawan le. Rajin dan sanggup kluor duit poket nakkan kepuasan. Aku tanye le pasai dashboard bunyi tu. Dia kate dia pun hadapi juga tapi sekarang takdah.

                  Katannye dia DIY semua dashboard tu kasi turun seketul lepas tu setiap skru dilapik ngan span dan jugak mana-mana part yg bersambung juga dilapik dgn span. Banyak part terpaksa dia lapik katanye. 2 hari jugakla baru selesai. Hasilnye, skang takde bunyi dah walopun jalan tak rata ke.

                  Comment


                  • #10
                    Re: masalah dashboard iswara lmst

                    Originally posted by ain07ik View Post
                    Aku tidak memperkecilkan keta poton ni sebab dgn keta ni le aku dpt buat koje dan cari makan. Bab bunyi-bunyi tu masalah remeh pd aku le.......

                    Tapi......ade le aku besembang dgn member sorang ni. Dia kalo bab DIY ni takleh lawan le. Rajin dan sanggup kluor duit poket nakkan kepuasan. Aku tanye le pasai dashboard bunyi tu. Dia kate dia pun hadapi juga tapi sekarang takdah.

                    Katannye dia DIY semua dashboard tu kasi turun seketul lepas tu setiap skru dilapik ngan span dan jugak mana-mana part yg bersambung juga dilapik dgn span. Banyak part terpaksa dia lapik katanye. 2 hari jugakla baru selesai. Hasilnye, skang takde bunyi dah walopun jalan tak rata ke.
                    Betul tu bro, DIY cara terakhir (bg aku).

                    Comment


                    • #11
                      Re: masalah dashboard iswara lmst

                      Mggu lps aircond aku start problem. Bau dari luar masuk wlupun da tutup angin luar. So tpaksala aku buka tngok dlm saluran tu. Rupanya penutup yg ade span tu da xleh tutup rapat, span dia pun da out. Beli span tampal terus tutup saliran udara dari luar utk selama2lamanya mwahahahaha. Kos bwh RM 10. Klu antar proton campur labor charge mau RM 100.

                      Aku x anti proton, aku anti management proton.

                      Comment


                      • #12
                        Re: masalah dashboard iswara lmst

                        er....kite dlm topik "mengapa dashboard iswara berbunyi??" atau " nak selesaikan masalah dashboard buunyi??

                        itu lah kite ni....ada je tak kena...

                        pada aku simple je...kereta iswara ada defect "semulajadi " dari kilang...ciptaan pun manusia punye...so tak perfect...kite ada tgn...akal & kemahiran, sumbangkan sikit utk buat menda tu tak bunyi....

                        spray foam, ketatkan skru yg longgar, additional bracket, letak padding...etc....

                        my opinion je laaaa

                        Comment


                        • #13
                          Re: masalah dashboard iswara lmst

                          Originally posted by shrek View Post
                          er....kite dlm topik "mengapa dashboard iswara berbunyi??" atau " nak selesaikan masalah dashboard buunyi??
                          Pd aku nampak sama je bro. Tuan punya thread pun tak nyatakan model apa.

                          Mcm yg aku taipkan tu.......pd aku benda bunyi-bunyi ni remeh je tapi mgkin tidak pd org lain.

                          Comment


                          • #14
                            Re: masalah dashboard iswara lmst

                            Originally posted by mdnjh View Post
                            Salam sejahtera,

                            Sesiapa yang ada pengalaman pakai kereta proton ini, masalahnya dashboard kereta saya selalu keluar bunyi krik-krik (tak sedap didengar) dan keluar bunyi kuat bila saya on kan aircond kereta. Harap dapat bantu saya.
                            keee bunyi engine pinging ?

                            bunyi mcm nie...lepas dia tarik throttle...ade bunyi "krik" skali...
                            tp kaloo keta nie masuk gear tinggi biler jln slow...pinging tu akan bunyi lg kuar...

                            "kriikkk kriikk kriik..." sampai certain speed...bunyi tu hilang...

                            Comment


                            • #15
                              Re: masalah dashboard iswara lmst

                              Susah juga bro nak didignosis bunyi ni. Kalau ada rezeki nanti kena tukar satu kereta baru..

                              Comment

                              Working...
                              X