Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

nak tanya pasal servis kereta sendiri

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • nak tanya pasal servis kereta sendiri

    sori aku br belajar....baru beli kete second hand

    nak tau pasal cara2 nak servis kete sendiri....

    ada banyak benda nak tanya....

    1.Apa alat untuk tukar spark plug,oil filter,dan nat size ape untuk tukar minyak hitam?kos membeli tools ni kat kedai

    2.camane nak isi air radiator....kene isi radiator coolant dulu ke>atau campur air dua2?

    tu aje kut...nnt kalau ade nak tanya aku post lg

  • #2
    Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

    jenis kete apa bro.conti ke atau lokal atau japan?

    Comment


    • #3
      Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

      Originally posted by zamreda View Post
      jenis kete apa bro.conti ke atau lokal atau japan?
      kerete second had....kancil je....malu

      Comment


      • #4
        Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

        oh kancil.lagi senang lah bro.aku ade kancil,tapi abg aku punya.buat apa nak memalu.sesenang kenalkan diri kat thread member baru ye.

        1.tukar sepak plug 2 kena ade spana plug.kalu nak senang beli yng ade tangkai sangkut.nak susah pakai yng jenis soket plug khas jenis dalam.saiz 22.
        2.tukar oil pelter,beli perengkuh yng bergigi.ckp kat tauke kedai,beli perengkuh oil filter jenis utk mazda familia atau kancil.jgn ckp utk keta proton sbb yng proton lagi besar susah ko nak bukak.
        3.nat buang minyak rase2 pkai spana 17.cari soket hexagon punya,jgn bintang.boleh jenis hujung bintang,terbuka.tapi akan rosakkan nat.
        4.kosnya rase2 tak sampai 50 ringgit.nanti aku update kot2 ade salah ke.

        pesal radiator 2 utk buang isinya ke?

        Comment


        • #5
          Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

          lagi senang kalau ko kenal kenalan dengan nat tu dulu saiz berapa baru beli tool..

          Comment


          • #6
            Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

            nak tau pasal cara2 nak servis kete sendiri....
            ade benda leh buat sendiri...ade benda tak buleh buat sendiri...kena ade member lain bantu...

            [quote]
            1.Apa alat untuk tukar spark plug,oil filter,dan nat size ape untuk tukar minyak hitam?kos membeli tools ni kat kedai[quote]

            - tempat buka spark plug n oil filter...
            - mcm org ateh cakap 17...besar jugak ekk kancil nyer...

            2.camane nak isi air radiator....kene isi radiator coolant dulu ke>atau campur air dua2?
            isi jee laaa...nk cara sopan, isi air skit...pastu coolant...pastu tambah lg air...jgn lupa bubuh skit dlm tank reserved...pastu start henjin kasi coolant tu circulate dlm henjin...

            nak belajar mcm mane nak DIY tu satu hal...safety pasal nk DIY pun satu hal...benda paling penting...SAFETY FIRST !!! ingat...

            Comment


            • #7
              Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

              agree..safety 1st don..

              kalo boleh, jgn pakai jack kete biasa masa bukak skru saiz 17 kat oil pan tuh..bahaya..lepas jack alas la dgn apa2, batu bata ke...tayar ke takpon kalo ade bajet lebih beli jack mati mcm kat bengkel tu..

              bukan apa, takut masa pulas2 skru kete terhempap ke, jack malfunction ke...

              utk pembuka oil filter, beli yg soket..tanya kat kedai, oil filter opener for kancil..kalo pakai tangkai gigi tu..susah skit sbb oil filter kat belah depan bawah extractor..

              Comment


              • #8
                Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

                Originally posted by tetikus View Post
                agree..safety 1st don..

                kalo boleh, jgn pakai jack kete biasa masa bukak skru saiz 17 kat oil pan tuh..bahaya..lepas jack alas la dgn apa2, batu bata ke...tayar ke takpon kalo ade bajet lebih beli jack mati mcm kat bengkel tu..

                bukan apa, takut masa pulas2 skru kete terhempap ke, jack malfunction ke...

                utk pembuka oil filter, beli yg soket..tanya kat kedai, oil filter opener for kancil..kalo pakai tangkai gigi tu..susah skit sbb oil filter kat belah depan bawah extractor..
                yup soket nyer...jgn beli yg gigi atau mcm wrench tu...
                nak buka payah, plus ade jenis yg susah nk guna n tak muat...plus nnt calar oil filter... eqeqeqeq...

                pakai socket senang n kemas jee kerja...

                Comment


                • #9
                  Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

                  Originally posted by Chinozie View Post
                  yup soket nyer...jgn beli yg gigi atau mcm wrench tu...
                  nak buka payah, plus ade jenis yg susah nk guna n tak muat...plus nnt calar oil filter... eqeqeqeq...

                  pakai socket senang n kemas jee kerja...


                  masa pasang oil filter ckup rengkuh pakai tangan dgn kain aje.sblum pasang sapu gasket getah dgn minyak pelincir.klau masa bukak utk ganti baru,perengkuh diperlukan.calar pon calarlah sbb menda nak dibuang.
                  memang ade jenis perengkuh jenis soket.klau mudah gunakanlah perengkuh tersebut
                  tuan thread nie dah beli ke belum?
                  Last edited by zamreda; 22-09-08, 06:38 PM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

                    Bro aku cadangkan ko ajak member ko yang biasa servis kereta seperti yang ko idamkan. mintak tolong dia buatkan untuk ko. sambil tu ko tengok sendiri.
                    Secara tak langsung ko akan dapat belajar dari segi amali. ini lebih memberi keyakinan daripada ko belajar secara teori kat sini.
                    walau bagaimanapon semua saranan diatas adalah benar dan baik tapi takut ko tak confident lagi

                    Comment


                    • #11
                      Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

                      Originally posted by krewak View Post

                      2.camane nak isi air radiator....kene isi radiator coolant dulu ke>atau campur air dua2?
                      aku biasa buang habis air dalam radiator
                      nat dia plastik je warna putih ada kat bawah radiator
                      pas tu masuk coolant kat radiator tu
                      kalu tak cukup baru tambah air secukup rasa.....

                      Comment


                      • #12
                        Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

                        Originally posted by maly View Post
                        aku biasa buang habis air dalam radiator
                        nat dia plastik je warna putih ada kat bawah radiator
                        pas tu masuk coolant kat radiator tu
                        kalu tak cukup baru tambah air secukup rasa.....
                        hidupkan enjin,maka tambahkan lah air shhgga dah penuh,lpas 2 tutup cap 2.

                        Comment


                        • #13
                          Re: nak tanya pasal servis kereta sendiri

                          klw nak tau cara DIY sevice buang kerak carbon dlm engine(ruang pembakaran) add Chat YM aku: capriodevinci.... dlm 30-45 minit jer berkesan dan terbukti...!

                          Comment

                          Working...
                          X