Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

steering berat

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • steering berat

    salam,
    aku pakai kancil, steering berat naik lenguh tangan , ada cara ke nak bagi dia ringan ke atau seangkatan dengannya

  • #2
    Re: steering berat

    Ade juge......boh power stereng ke.......

    Kalo stereng manual tu memang berat skit. Cek nengok tekanan tayar depan tu. lagi 1 stereng rod tu........itu je la yg aku tau......

    Comment


    • #3
      Re: steering berat

      aku tak berapa reti jugak pasal kereta ni.. tapi baru2 ni aku tukar semua 4 tayar kereta.. hasilnya, steering kereta aku jadi lebih ringan dan lebih sedap bila memulasnya ke kiri dan kanan.. hampir2 dah macam power steering.. sampaikan aku tunda dulu plan aku nak tukar steering kereta jadi power steering.. sebelum tukar tayar tu memang steering kereta aku berat dan susah nak handle..

      ada kaitan lah kot antara steeering denga tayar..

      harap pedoman daripada pakar2 penjagaan kereta pasal bab ni

      Comment


      • #4
        Re: steering berat

        kancil berat? bior betik, kena check la stering rack ke coupling2 ke dah nak kong..

        Comment


        • #5
          Re: steering berat

          check presure angin tayar..check allignment..check balancing..tukar tayar baru..mybe tayar dah botak...bile tayar botak..geseran atas permukaan jalan lagi tinggi..so berat la stering tu..

          Comment


          • #6
            Re: steering berat

            Originally posted by refleksi View Post
            aku tak berapa reti jugak pasal kereta ni.. tapi baru2 ni aku tukar semua 4 tayar kereta.. hasilnya, steering kereta aku jadi lebih ringan dan lebih sedap bila memulasnya ke kiri dan kanan.. hampir2 dah macam power steering.. sampaikan aku tunda dulu plan aku nak tukar steering kereta jadi power steering.. sebelum tukar tayar tu memang steering kereta aku berat dan susah nak handle..

            ada kaitan lah kot antara steeering denga tayar..

            harap pedoman daripada pakar2 penjagaan kereta pasal bab ni
            Dah semestinye tayar baru hasilnye pemanduan tu berbeza, lebih baik dr sebelumnye. Bila dah siap pasang tayar2 tu, semua tekanan angin, balancing dan aligntment (betui ke eja tu) dan center. Sebab tu masa memandu terasa lebih ringan.

            psst......aku bukan pakar ye.......hehe......

            Comment


            • #7
              Re: steering berat

              tayar baru permukaan getah dia baru...ade sedikit minyak dari kilang...(tu pasal kena run-in tayar baru)...plus tayar lama...byk contact surface, sbb dah botak...berbanding tayar baru

              jgn pulas stereng mase keta berenti...gerakkan skit keta..soo ade daya bantuan tuk pusingkan stereng mase keta bergerak perlahan...
              Last edited by Chinozie; 09-09-08, 01:59 PM.

              Comment


              • #8
                Re: steering berat

                kalu ko pusing stereng mase ko behenti memng berat
                masuk gear tu gerak slow2 br ringan

                cek tekanan angin biasa 200

                kalu tak jadi gak tangan ko yang tak kuat.....huhuhu

                Comment


                • #9
                  Re: steering berat

                  Originally posted by maly View Post
                  kalu ko pusing stereng mase ko behenti memng berat
                  masuk gear tu gerak slow2 br ringan

                  cek tekanan angin biasa 200

                  kalu tak jadi gak tangan ko yang tak kuat.....huhuhu

                  memang petua nie kena ikut,jgn ikut cara pusingkan stering utk nak msuk parking masa memula kat sekolah memandu 2.klau tak abis balljoint bngkok.

                  Comment


                  • #10
                    Re: steering berat

                    PAUT stering mmg ler berat...
                    tp better cek k0 punya stering rack la...

                    Comment


                    • #11
                      Re: steering berat

                      hmm kalo tukar power steering tu brapa agaknya.?

                      Comment


                      • #12
                        Re: steering berat

                        tp best ke kalau kancil tuko power steering?? tak ke nanti ringan sgt lah pulak??

                        Comment


                        • #13
                          Re: steering berat

                          tukar power stereng nih tgk jugak kereta ko.. kalau kancil nih aku tak syorkan sgt la.. takut electronic system dalam keta tuh tak power.. camner eh nak cakap.. kalau system electronic tuh tetiba jer jam.. kang ngan stereng2 ko tak leh control..

                          selalunya check la tayar dulu, tgk balancing, alignment (btol ke spelling nih?).. takpon ko cuba kasi aerodynamic skit keta, rendahkan bahagian depan keta.. camner nak rendahkan tuh.. sukati la... jadi handling dia bagus sikit, stereng pon ringan sket... tapi takut ko tak comfort la plak... setahu aku lagi tinggi keta, lagi sukar handlingnyer..(stereng jadi lagi susah nak control)..

                          aku pon taktau sangat bab keta nih..

                          Comment


                          • #14
                            Re: steering berat

                            Originally posted by honeytuche View Post
                            tukar power stereng nih tgk jugak kereta ko.. kalau kancil nih aku tak syorkan sgt la.. takut electronic system dalam keta tuh tak power.. camner eh nak cakap.. kalau system electronic tuh tetiba jer jam.. kang ngan stereng2 ko tak leh control..

                            selalunya check la tayar dulu, tgk balancing, alignment (btol ke spelling nih?).. takpon ko cuba kasi aerodynamic skit keta, rendahkan bahagian depan keta.. camner nak rendahkan tuh.. sukati la... jadi handling dia bagus sikit, stereng pon ringan sket... tapi takut ko tak comfort la plak... setahu aku lagi tinggi keta, lagi sukar handlingnyer..(stereng jadi lagi susah nak control)..

                            aku pon taktau sangat bab keta nih..

                            haaaa ? ape kena mengena dgn electronic stuffs ???
                            power stereng just guna concept hydraulic...just pakai pump jee...

                            kancil tak digalakkan masuk power stereng...ringan sgt...
                            kang kat highway nk ngelak lubang terlebih pulas...silap2 terbalik keta...sbb power sgt steering assist...buleh buat...just kurang kan pressure pump tu...tp leceh dan byk kerja...

                            kesimpulan :

                            accept the fact...org lain semua bawak ok jeee...

                            Comment


                            • #15
                              Re: steering berat

                              selalunya kancil ni akan rasa berat sikit bila, angin kurang. selain faktor tayar, spt kawan kat atas kata, tayar dh mula botak ke...

                              Comment

                              Working...
                              X