Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Bumbung wira berkarat/jerawat

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bumbung wira berkarat/jerawat

    eh.. korang pernah alami masalah ni tak? mcm mana korang buat? ganti bumbung??? pls share... kalau ok... tlg bagi tahu kat kedai mana korang pi

  • #2
    Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

    Oyeh......sama daa ngan masalah keta aku......huhu.....

    Tgok condition jugak le.....kalo banyak dan besor plak jerawat tu memang elok tukor je bumbung tu......tapi bahagian atas je, jgn sampai usik ke frame tingkap tu. Bukan ape, ni member aku pesan la riso tak lepas plak kat puspakom nanti......huhu....

    Option lain mcm biasa, potong, buang karat, tampal dan simen semula.
    1 lagi option buleh pakai fibre cuma aku tatau detail dia cemana, takat dengor sembang member je.....

    Comment


    • #3
      Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

      Aku rasa rata2 kereta proton mengalami masalah yang sama.. keter proton saga aku yang lama pun macam tuh jugak... berkarat dan berjerawat...

      Originally posted by ain07ik View Post
      Option lain mcm biasa, potong, buang karat, tampal dan simen semula.
      1 lagi option buleh pakai fibre cuma aku tatau detail dia cemana, takat dengor sembang member je.....
      so solutionnya sama jugak dengan apa yang bro ain cakap....

      Comment


      • #4
        Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

        Originally posted by ain07ik View Post
        Oyeh......sama daa ngan masalah keta aku......huhu.....

        Tgok condition jugak le.....kalo banyak dan besor plak jerawat tu memang elok tukor je bumbung tu......tapi bahagian atas je, jgn sampai usik ke frame tingkap tu. Bukan ape, ni member aku pesan la riso tak lepas plak kat puspakom nanti......huhu....

        Option lain mcm biasa, potong, buang karat, tampal dan simen semula.
        1 lagi option buleh pakai fibre cuma aku tatau detail dia cemana, takat dengor sembang member je.....
        yup betul...
        kaloo setakat surface nyer karat...body expert leh touch-up...tanpa dgn fiber sahaja...tp kaloo dan makan kat tulang...dan berlubang teruk...baik tukar je bumbung...

        harga lebiih kurang RM500-RM700...depends pada jenis bumbung dan jenis cat...mahal dan leceh sbb kena buka cermin depan dan belakang...byk kerja...

        kaloo nak cat keta...time nie laa paling sesuai cat satu body...
        mcm den buat keta bapak den...harga lebih kurang RM1k ++, dekat 2k gak laaa...siap semua skali...tukar bumbung baru, cat satu body (one layer), upah...hasilnyer wallaaa...mcm keta baru...

        Comment


        • #5
          Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

          kalau nak tuko, cari la bumbong leh ada 'tingkap'.

          Comment


          • #6
            Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

            tapi nak kena gi puspakom plak nnt tuk approval...

            Comment


            • #7
              Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

              soalan. sebab apa bumbung wira slalu jadi macam tu?

              Comment


              • #8
                Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

                Originally posted by exs View Post
                soalan. sebab apa bumbung wira slalu jadi macam tu?
                sbb gam yg digunakan...

                Comment


                • #9
                  Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

                  Alhamdulillah kete wira aku yg dah 7 taun tu still ok lagi... kete satria kwn aku 4-5 taun dh ade jerawat dah... teruk plak tuh...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

                    gam ?

                    patut slalu stim jee naik keta Wira...hahahaha...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

                      bumbung wira murah...
                      bumbung satria gilak mahal...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

                        Betul le tu......huhu.....gam atau part dema welding antara tulang ngan body keta tu. Suma karat dan jerawat tu memang kat posisi gam tu......huhu......tak suma model proton jadi mcm ni......

                        Iswara nyer bumbung pun mau rm 700++.......huhu.....
                        Kire besor le jugak budget nak repair......alang2 nak repair body tu, bak kate chin, elok cat 1 body.......huhu......

                        Comment


                        • #13
                          Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

                          letak gam?

                          la.... baru aku tau.... patut la kereta aku pun berjerawat jugak...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

                            korang tau tak kedai mana yg blh install new roof ni.... yg berkualiti le... sapa dah pernah buat... boleh bg testimonial tak??

                            Comment


                            • #15
                              Re: Bumbung wira berkarat/jerawat

                              Bengkel cat keta bro. Area aku kat ipoh banyak kedai sebenornye. Bumbung sekeping nak ganti tu mudah nak dpt kat kedai potong. Buleh pilih2 lagi. Biasanya bawakan pomen tu skali.

                              Bumbung yg karat tu dema potong hampir ke frame tingkap tu. Biasa area tu memang takde karat ngan jerawat ni. Kalo poton aeroback kurang skit kos baikpulih sebab bonet belakang buleh ditanggalkan. Kalo sedan lebih le kos dia sebab kena bukak cermin depan dan belakang. Dan segala pelapik kat bumbung tu kena bukak.

                              Yg lelain tu dema akan welding semula, simen dan kasi rata balik utk proses mengecat plak.

                              Comment

                              Working...
                              X