Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Timing Belt

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Timing Belt

    First sekali kalau topik nik dah dibincangkan harap maaf. Tolong deletkan ajer.

    Aku pakai kereta proton baru 4 tahun. (kira2 nya dah 4 kali beli road tax kereta).
    Milage baru 85k
    Aku nak tukar timing belt dalam lingkungan 90K tak jadi masalahkan?
    YAng jadi masalah nya sekang. aper benda yang aku kena tukar baru?
    Bearing, timing belt dan aper2 lagi yang bersangkut paut dengannya.
    KAlau boleh ader le sesiapa yang boleh tunjuk ajar.
    Didahului dengan ucapan RIBUAN TERIMA KASAIH

  • #2
    Re: Timing Belt

    bearing, inner belting, outer belting, water pump. antara benda wajib tukar setiap kali tukar timing belt.

    Comment


    • #3
      Re: Timing Belt

      Originally posted by tetikus View Post
      bearing, inner belting, outer belting, water pump. antara benda wajib tukar setiap kali tukar timing belt.
      Bro kalau boleh bagi detail sikit bro. Kita nik budak baru bawak kereta. kalau terlanggar tolong beri tunjuk ajar

      Comment


      • #4
        Re: Timing Belt

        penukaran timing belt datang dalam 1 set...

        Comment


        • #5
          Re: Timing Belt

          Originally posted by bergthegreat View Post
          penukaran timing belt datang dalam 1 set...
          Satu set yang macam manaer? kita beli kat kedai spare part dia terus bagi semua benda yang perlu ditukar ke?
          Tolong bagi sikit information.
          Tima kasih

          Comment


          • #6
            Re: Timing Belt

            biasa dtg skali satu set.

            1.) Timing Belt
            2.) Bearing
            3.) Oil Seal
            4.) 2 pieces of Fan Belt

            water pump optional. kalo aku, bila nak tukar timing belt, mmg tukar skali dgn water pump sbb skali upah.

            Comment


            • #7
              Re: Timing Belt

              Originally posted by tetikus View Post
              biasa dtg skali satu set.

              1.) Timing Belt
              2.) Bearing
              3.) Oil Seal
              4.) 2 pieces of Fan Belt

              water pump optional. kalo aku, bila nak tukar timing belt, mmg tukar skali dgn water pump sbb skali upah.
              memang kena tukar apa yng dilistkan.
              memang klau nak tukar timing belt,yang pertama kena tanggal.belting air-con & alternator(istilah fan belt tak sesuai lagi).lpas 2 water pump,lpas 2 bearing,dan terakhir timing belt.klau water pam taknak tukar takpe.tapi klau kong,upah bukak sama aje.dah kuar duit lagi.baik sekali aje senang.
              Last edited by zamreda; 15-07-08, 03:32 PM.

              Comment


              • #8
                Re: Timing Belt

                Water pump tu yang kat tangki washer tu ke?
                Aku kurang kefahaman. Ataupon water pump untuk radiator?

                Comment


                • #9
                  Re: Timing Belt

                  Originally posted by tetikus View Post
                  biasa dtg skali satu set.

                  1.) Timing Belt
                  2.) Bearing
                  3.) Oil Seal
                  4.) 2 pieces of Fan Belt

                  water pump optional. kalo aku, bila nak tukar timing belt, mmg tukar skali dgn water pump sbb skali upah.
                  Thank you diatas maklumat anda. Semoga yang baik menjadi ikutan yang buruk menjadi teladan

                  Comment


                  • #10
                    Re: Timing Belt

                    ambik dari forum lain.

                    sebab upah tukar timing belt hanya lebih kurang RM180 ke RM250. Jangan pasal nak jimat duit RM200 nanti kerugian kat RM2000 pulak. Menukar timing belt memerlukan pengalaman terutamanya ketika nak set cam shaft pully punya kedudukan. kalau silap setting boleh patah valve. Ianya bukan proses mengeluarkan belt lama dan ganti yg baru. Untuk timing belt ... ada penanda di badan enjin yg perlu kita ketahui cara nak set untuk menentukan kedudukan cam dan rocker.
                    Kalau belt air cond atau alternator boleh lah tukar sendiri.Buang lama masuk baru tu je...Itu pun perlukan kelousyan jugak sebenarnya.. kalau terlebih ketat...enjin rasa berat dan makan minyak.kalau longgar sgt .... macam macam bunyi akan keluar dan kemungkinan ianya tidak berfungsi dgn betul.

                    Seperkara lagi... bila tukar timing belt...tukar sekali dgn water pump. Sebab kalau water pump rosak sebelum penukaran timing belt seterusnya...maka timing belt perlu di buka juga untuk mengeluarkan water pump dan anda terpaksa membayar upah nya hampir RM200 jugak. So alang alang dah buka elok tukar terus water pump..sebab water pump harga tak mahal..dalam RM70 ke Rm 100 bagi Wira.
                    Setelah timing belt dah di pasang...seelok eloknya jgn di buka sehinggalah dah sampai waktunya untuk penukaran seterusnya... kalau di buka setengah jalan ianya akan merosakkan timing belt...dan akan mengahsilkan berbagai bunyi yg kurang kmenyenangkan telinga mendengar.



                    yang kat washer wiper 2 buat apa nak ganti.Nie utk air radiator.

                    Last edited by zamreda; 16-07-08, 01:48 PM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Timing Belt

                      Malam tadi aku baru jer tukar timing belt kereta aku.
                      Bukan aku yang tukar tapi pomen yang tukarkan.
                      Antara barang2 yang dia tukar
                      Timming belt (enjin)
                      Washer 2 unit
                      Timming bearing
                      Water pump
                      Radiator coolant
                      Oil gear
                      Semua total $270

                      Comment


                      • #12
                        Re: Timing Belt

                        tuko timing belt 80k ke bwah la..90k bahaya dh tu..tambah lg selalu kt jln jem..
                        hancus enjin kalo putus

                        Comment


                        • #13
                          Re: Timing Belt

                          Originally posted by NAZIRAN1979 View Post
                          Malam tadi aku baru jer tukar timing belt kereta aku.
                          Bukan aku yang tukar tapi pomen yang tukarkan.
                          Antara barang2 yang dia tukar
                          Timming belt (enjin)
                          Washer 2 unit
                          Timming bearing
                          Water pump
                          Radiator coolant
                          Oil gear
                          Semua total $270
                          Washer ? washer ape ?
                          haa ok laa tu RM270...timing belt original tak ?
                          pastikan yang ori...



                          Originally posted by carlette View Post
                          tuko timing belt 80k ke bwah la..90k bahaya dh tu..tambah lg selalu kt jln jem..
                          hancus enjin kalo putus
                          buleh jeee...mane yg recomended 100k tukar...90k dah start tukar...ok laa tu...

                          yg cepat hancurs tu timing belt "Imitation" ataupun local...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Timing Belt

                            so far aku dah gune kete wira aku ~6tahun...mileage 260k km...

                            timing belt dah 3kali tukar.....90k km , 180k km & latest 220k km..semua mitsubishi ori punye set...

                            so third time aku tukar sedikit awal sebab water pump aku kong...temp naik cacak...

                            maybe aku boleh conclude....2 kali tukar timing belt...boleh tukar water pump...tak perlu tiap kali tukar timing belt....

                            tapi ekceli la kalau tukar tiap kali pun ok..upah satu kali jalan..safety pun terjamin...tukar water pump taiwan RM50++..ori japangnye RM80++

                            Comment


                            • #15
                              Re: Timing Belt

                              Originally posted by shrek View Post
                              so far aku dah gune kete wira aku ~6tahun...mileage 260k km...

                              timing belt dah 3kali tukar.....90k km , 180k km & latest 220k km..semua mitsubishi ori punye set...

                              so third time aku tukar sedikit awal sebab water pump aku kong...temp naik cacak...

                              maybe aku boleh conclude....2 kali tukar timing belt...boleh tukar water pump...tak perlu tiap kali tukar timing belt....

                              tapi ekceli la kalau tukar tiap kali pun ok..upah satu kali jalan..safety pun terjamin...tukar water pump taiwan RM50++..ori japangnye RM80++
                              Ko tukar water pump setiap kali tukar timing belt ker?
                              tau ko tukar masa 90k km ngan 220k km?

                              Comment

                              Working...
                              X