Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Prosedur Daftar Enjin Kereta

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Prosedur Daftar Enjin Kereta

    Salam semua,

    Ada dua persoalan.

    1) Lepas covert, nak register enjin mcm mana? Berapa kos yg kena (4g92-4g92). Ado apa2 persediaan?
    2) Sebelum dpt kelulusan, aku nak drive jauh (UUM-KL) x per ker? kang kena sita dengan JPJ pulak. Merana aku.

    Sekian

  • #2
    Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

    alamak... aku lupa dh... thn lepas baru buat endorsement kete aku... aku cuba bagi yg terbaik laa...

    1st.. kene pastikan enjin yg nko beli tuh ade:

    1. resit pembelian enjin/halfcut dari kedai potong
    2.

    Comment


    • #3
      Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

      siot jer... panjang2 aku taip.. last2 xleh edit... kene la aku taip semula....

      ok... utk kes nko... adri 1.6 ker 1.6 xde masalah....

      1st... nko kene p ke:

      laman web JPJ

      donlod borang skali...
      utk kes nko... refer kategori 1...

      dokumen yg perlu ada:

      1. Borang Pemberitahuan Penukaran Enjin
      2. Geran Pendaftaran yang asal
      3. Resit Pembelian enjin yang asal
      4. Surat Kastam K2 yang disahkan (dptkan dari kedai potong dimana anda beli enjin anda)
      5. Insuran yang baru .

      seterusnya... siapkan dokumen2 tersebut dlm 4 salinan.. bawak dokumen2 tersebut ke:

      Bahagian Teknik
      Aras 2, Blok D 4, Parcel D ,
      Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
      62620 Putrajaya
      Tel: 03 88866425
      Faks: 03 88866689

      (kalo post aku x pasti lak blh ke x.. apa2 pon try call bhg Teknik dulu)

      kemudian.. sekiranya tiada org dlm atau pon runner... anda perlu menunggu selama 2 minggu utk dokumen itu diteliti dan dikepilkan dengan surat sokongan... (kalo ade org dlm ataupon runner.. on the spot dh siap dh..) tiada bayaran dikenakan disini

      kemudian.. dh siap dokumen tersebut... bawa ke Puspakom utk pemeriksaan.. (dalam kes aku Puspakom Bandar Tun Razak KL) disini 2 jenis pemeriksaan akan dilakukan (aku lupa jenis dia..) pembayaran adalah RM30 + RM40 (kalo x silap akulaa... tp x lebih RM100)

      dh siap pemeriksaan Puspakom... bawa ke JPJ yang anda nyatakan di dalam borang JPJ td... SEBELUM anda ke kaunter untuk urusan endorsement... sila call penginsurans anda utk memaklumkan penukaran no enjin yg lama ke no enjin yang baru... SEKIRANYA tidak berbuat demikian... JPJ akan menolak permohonan anda... selesai berbuat demikian... maka anda boleh memandu kenderaan anda tanpa rasa was-was lagi...


      sekian...

      utk masalah nko no 2... aku rasa... drive jer... xyah takut2... buat selamba jer.... hehe.... jangan tonjolkan ke'power'an keta anda sebelum ia di endorse.....

      Comment


      • #4
        Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

        thanks! nampaklah gambaran skit. rumit jugak yer

        lagi soalan, yg no

        3. Resit Pembelian enjin yang asal
        -->enjin asal tu enjin hulfcut ker enjin lama? kalau lama, mcm mana la aku nak cari
        5. Insuran yang baru
        -->Insuran yg baru? mcm mana ni?

        Comment


        • #5
          Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

          Originally posted by klauth_2 View Post
          thanks! nampaklah gambaran skit. rumit jugak yer

          lagi soalan, yg no

          3. Resit Pembelian enjin yang asal
          -->enjin asal tu enjin hulfcut ker enjin lama? kalau lama, mcm mana la aku nak cari
          5. Insuran yang baru
          -->Insuran yg baru? mcm mana ni?
          3. resit pembelian enjin yg asal --> resit pembelian enjin baru laa... yg nko konvert... tp nk asalnya.. xnak photostat.....

          5? (mane no 4 nyer? ) insurans baru... means.. lepas nko konvert enjin tuh.. mesti la penginsurans tuh akan cover enjin yg baru sekiranya berlaku accident... jadi utk membolehkan mereka cover enjin tuh (skali ngn keta laa.. tp dlm polisi tuh ade tulis no enjin skali kan?) no enjin yg lama mesti ditukar kepada yg baru.. apa2 pon baik nko call dulu penginsurans nko tuh... bagitau die nko tukar enjin.. then tanyer lak die camne prosedur bagi pihak penginsurans lak...

          dlm kes aku senang kerna ejen insurans tuh kawan2 aku jer.. so senang nk berinteraksi....

          sekian...

          Comment


          • #6
            Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

            Banyak kerenah tuk tukar enjin keter nik. sehari pon tak tentu leh setel.
            Baik aku pakai keter cam ner aku beli.
            senang

            Comment


            • #7
              Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

              flow work dia tu byk...
              memang la x sakit kepala bila pakai keta yng sedia ada mcm kita beli..
              tpi kalau enjin kena general overhoul or dah kong la...
              baik tukar enjin terus...

              so procuder dia tu yang penting untuk kita ketahui..
              nak senang pass kat runner but stanby duit la...

              Comment


              • #8
                Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

                ya.. nampak cam rumit... that y ramai yg sanngup bayar kt runner dlm RM300 utk setelkan semua tuh... kita cuci kaki jer terus naik keta... xyah nk pening2 kepala.... tp bagi aku kalo ade mase.. baik buat sendiri semua tuh.....

                Comment


                • #9
                  Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

                  selalu aku kasi runner je.........
                  - g kedai hakat tukar enjin
                  - simpan resit
                  - g jpj amik borg B1 ke B9 ntah
                  - g puspakom n sekali endorse
                  - dptkn roadtax

                  n kete dh leh on the road...........

                  Comment


                  • #10
                    Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

                    sori.. terdouble la pulak tekan
                    Last edited by klauth_2; 19-06-08, 04:48 AM. Reason: double posting

                    Comment


                    • #11
                      Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

                      nampak gayanya aku kena upah runner jugak lah... x yah penin2 kepala.

                      luahan perasaan: arghh.. penin dgn henjin! henjin asal dah wak keluar n ada bayer, henjin baru lak ada hal..... aku beli civic baru kang

                      Comment


                      • #12
                        Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

                        Originally posted by klauth_2 View Post
                        nampak gayanya aku kena upah runner jugak lah... x yah penin2 kepala.

                        luahan perasaan: arghh.. penin dgn henjin! henjin asal dah wak keluar n ada bayer, henjin baru lak ada hal..... aku beli civic baru kang
                        bukan tak ok pakai runner, ok gak. Tapi kena cari runner yang betul2 ikhlas buat keja, jangan terkena runner yang cekik darah & putar alam, sebab runner spesis ni pun banyak berkeliaran, macam2 dia buat bagi nampak macam keja tu susah sangat, yang ni tak clear, tu tak clear... mintak up bayaran, ramai gak yang dah kena. So riki2 dulu dari orang yang biasa dengan runner supaya tak silap buat pilihan.

                        Runner pun bekerja cari makan macam orang lain gak, untuk memudahkan urusan orang yang tak banyak masa free untuk berurusan dengan JPJ la, puspakom la.... yang buat keja betul memang ok jerk

                        Comment


                        • #13
                          Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

                          sory lari tajuk sikit
                          macam mn kalu nak tukar nama kat geran dari segi urusan jpj,puspakom dan insuran?

                          sbb saya nak beli satu kereta org jual atas tgn...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

                            Originally posted by zamkl View Post
                            sory lari tajuk sikit
                            macam mn kalu nak tukar nama kat geran dari segi urusan jpj,puspakom dan insuran?

                            sbb saya nak beli satu kereta org jual atas tgn...
                            aku dah buat bendiri .. tak pakai runner, sendiri2 jerk

                            -Keta nak di beli mesti di test di PUSPAKOM dulu (kita anggap test luluslah)
                            -Kendian owner & pemilik mesti hadir di JPJ tempat nak buat penukaran nama tu (MESTI HADIR, takleh pakai wakil)
                            -Bawa GERAN & RESULT TEST PUSPAKOM sekali masa tu
                            -Isi borang (tak ingat no.borang) untuk penukaran nama, jangan lupa PHOTOSTAT I/C penjual & pembeli, sebab salinan i/c tu kena GAMKAN pada borang tu di JPJ
                            -Serah di kaunter, tunggu sampai pegawai JPJ panggil untuk disahkan I/C bersama-sama, kendian diorang akan proses tukar nama lah. So kena tunggu la kejap (kalau ramai orang, lambat la juga)
                            -Sediakan RM100 untuk proses tukar nama, nanti dia panggil untuk serah geran yang dah di tukar nama & kena bayar duit proses tu

                            Selesai bab tukar nama. Untuk insuran plak, kalau ko nak buka insuran baru lagi senang, bawa je geran baru tu p pejabat insuran, diorang buat baru je.. setel. Kalau nak buat 1st party biasanya agen nak tengok skali, kalau 3rd party aku buat, dia just key-in.. print.. pastu aku bawak geran & salinan cover note tu p renew rodtax (kes aku, rodtax dah mati masa beli keta tu)

                            Kalau rodtax masih idop, samada ko transfer nama dari insruran owner (kalau owner nak la) kalau tak ko kena buat insuran baru gakla. Hal2 ni bleh berurusan terus dengan pejabat insuran, diorang akan bagitau cara2 yang bleh.tak perlu pening kepala sendiri..

                            *Untuk tukar nama tu, kalau syarat JPJ mesti owner & buyer wajib hadir pada masa yang sama untuk pengesahan I/C & terus tukar nama. Tapi kalau ada RUNNER yang memang keja dia berurusan dengan JPJ, dia bleh EJASkan tukar nama dalam geran tanpa kita hadir,cuma kita kena bagi geran,result puspakom & salinan I/C tu pada dia. tapi for surelah dengan BAYARAN. Berapa? bergantung pada runner, sebab kita tau, bukan senang nak ejas owner & buyer nak hadir sama time. So nak cari runner, kontekla dengan kawan2 yang arif, diorang ni banyak kawtim dengan usedcar, Sebolehnya cek betul2 track record runner sebelum setuju deal apa2pun.

                            Masa aku beli kereta tu, aku buat sendiri.. so apa maklumat aku bagi ni adalah pada ketika aku buat semua urusan tersebut di Puspakom & JPJ Arau, Perlis. Masuk test kol 8.00pagi, kol 9.30 siap test puspakom. Kol 10.30pg g kaunter JPJ dengan owner, buat semua benda tu, setel kol 12.30tghari. Kol 1pm aku g insuran, buat yang baru. Kol 2.30 aku dah renew rodtax baru. Selesai.

                            Time aku jual keta plak, aku sibuk, kebetulan dah tuker keja ke KL. So aku kawtim dengan usedcar punye runner, dia setelkan semua. Cuma bagi salinan I/C aku & buyer serta result test puspakom. Bayaran tak ingat dah sebab buyer aku yang setelkan semua dengan insuran. Tapi tak lebih RM200 kot rasanya...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Prosedur Daftar Enjin Kereta

                              kena g puspakom gak yer

                              Comment

                              Working...
                              X