Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

    Aku survey kat dlm motor trader @ mana2 iklan used car, mesti ada keta KIA SPECTRA.. Byk plak tu. Harga boleh tahan murah. Tahun 2005, RM35K-40K. So, sape yang ada pengalaman dgn keta ni, aku nak tanya pendapat korang skit... Tinggi tak maintenance keta ni? Fuel consumption dia mcm mana? Spare-part dia senang cari dan murah ke? Kalau bagus, nak gak beli keta tu..

  • #2
    Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

    orang kata sparepart dia mahal

    Comment


    • #3
      Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

      Spare part dia mmg mahal. pastu harga lepas beli cepat gila jatuh.

      Kalau saya la 35-40k better wise amik honda civic.

      Comment


      • #4
        Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

        spare part mmg mahal...kuat minyak gak...
        mmg harga cpt jatuh....my fren beli..rasa cam nyesal pun ada...

        Comment


        • #5
          Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

          enjin plak tak bagus...ramai owner ngadu enjin bunyi cam teksi. bising cam nk pecah! tak tau nape

          Comment


          • #6
            Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

            Actually dia ada pro and con,

            Dari segi pemanduan kat hiway, best walaupun pandu laju. Langgar kawasan tak rata pun best. Kiranya absorber dia agak bagus.

            Cuma yang tak tahan, pikap hancus especially ketika naik bukit sebab tu minyak dia parah skit kalau asyik nak tekan je. Ni ada kene mengena ngan ratio gearing dia kot agaknya. Minyak actually comparable dengan Wira 1.6. Spare part tu no komen sebab depends kat mana ko repair. Mahal sebab dia takleh pakai kete lain punya parts dan ia dibuat di Korea walaupun ada yg dibuat kat sini so mahal skit compared Honda ia dibikin di Thailand. Bunyik bising tu belting dia rasanya. janji kat dalam jangan bising sudah.

            Comment


            • #7
              Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

              dan mcm kat atas ckp..rega mmg mudah jatuh bila ko nak tolak blk...

              Comment


              • #8
                Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

                Ok... Thanks gang.. Nasib baik aku tak amik lagi... No wonder byk kat pasaran 2nd hand skrg.

                Comment


                • #9
                  Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

                  aku kalau hyundai ke Kia ke.. mmg ade berat sikit..
                  member aku punye Naza RIA kene oberhaul sebab air masuk enjin ke kalau tak silap aku (bukan sebab masukkan air dlm enjin tapi sebab cara enjin operate boleh termasuk air dlm enjin).. kena RM 28k....

                  pastu mmg takde 2nd hand value.. sbb tulah murah..

                  sebab apa takde 2nd hand value?? sbb maintenance agak tinggi..

                  sbb apa maintenance tinggi? sbb penggunaan jenama kereta ni belum meluas, baru je introduce kat market Malaysia in the past 5 years (lebih kurang ah) so kepakaran dan kompatibiliti spare parts agak kureng..

                  so... aku nasihatkan.. carilah alternative lain..

                  Comment


                  • #10
                    Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

                    kereta sejuk tu..pagi tadi dalam perjalanan pi kerja ada sebijik kereta spectra diletakkan atas bahu jalan dengan tong plastik di atas bumbung.

                    UNTUK DIJUAL..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

                      Ya betul, ni lagi satu kes, NAZA Ria is not a Ria mpv to when it comes to maintenance, seriously langsung tak ria. Bukan sebab part, tp design dia sendiri, enjin v6 kat MPV front wheel drive, nak tuko plug pon gila payah, blok plak kalau over heated, dia takble main potong, silap2 kena beli blok baru, tuh yg ble kena smpi belas ribu ke puluh riban, dah 2-3 kes saya dgr mcm ni.

                      Tapi kalau spectra ni lakan bukan dia pakai enjin mazda b6 ke?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

                        aku ada spectra untuk dibuat spare part....tapi terus terang cakap brand kia memang spare part mahal.......hanya kedai tertentu yang ada jual spare part dia....kelebihan kia suspension adalah yang terbaik.....kalau spectra gear box problem......kalau ada hal jumpa aku......member aku ada specialist kia....

                        Comment


                        • #13
                          Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

                          henjin den bunyi mcm teksi diesel...
                          tak heran pun...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

                            Originally posted by Chinozie View Post
                            henjin den bunyi mcm teksi diesel...
                            tak heran pun...
                            aku p0ng...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?

                              Aku pernah sembang ngan Cina yg dah pakai Spectra dan nak jual dianya keta tu la..dia nasihat aku jgn beli la keta tuh... spare part mahal n harga jatuh teruk bile dah pakai. Hari tu dia nak tolak keta tuh dan amik 2 biji Proton Kete Kebal utk anak ngan bini dia.
                              So,memang spare part dia mahal btul kot..

                              Comment

                              Working...
                              X