Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

kereta auto

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • kereta auto

    salam semua...

    tanya sikit....cemana nak drive keta auto...kereta manual senang la nak drive..bleh describe skit fungsi sistem gearnya (D,P,L,1,2)...bkn apa, x pernah bawak keta auto...

  • #2
    Re: keta auto..

    ko biar betul bai?

    kete auto bukan sng je ke?hahahaa....

    setahu aku yg baru je tahu ttg kete ni....

    N-neutral....kete time ni free gear....normally org guna N ni kalau nak park jap2 je....turunkan penumpang ke...

    D-drive...letakkan kat D tekan minyak..ketepun jalan....

    R-reverse..nak undur kete kite kebelakang...

    P-park..ni kalau kite park kete kitelah.....

    L-..aku x tahu...

    yg no2 tu...mcm kete manual jugakler...gear 1,2,3....nak naik bukit ke..memotong ke....

    sekian dr aku.hehe...

    Comment


    • #3
      Re: keta auto..

      Originally posted by izhani View Post
      L-..aku x tahu...

      yg no2 tu...mcm kete manual jugakler...gear 1,2,3....nak naik bukit ke..memotong ke....
      L = Low: Low gear guna utk memotong kalau tak silap.

      1 = biasa guna kalau takat nak gerak sikit2 je mcm nak adjust parking.

      2, 3 = sama function mcm low gear.

      Biasa org akan masuk D & tekan minyak je. Ni tak elok sgt sbb minyak gear tak optimize. Nanti ada certain cog yg tak kena minyak.

      Kena biasakan, sebelum memulakan perjalanan, setkan gear tu dari P ke N, L, R, 1, 2 etc. selama 1-2 saat utk setiap satu sebelum masuk ke D & jalan. Bagi minyak masuk dulu. Insy-Allah gearbox tahan lama.

      Comment


      • #4
        Re: keta auto..

        oic...kire sblm nak letak kat D tu kite main2 dulu letak kat N,L,R.bla..bla..ye uncle xamel?

        aku x tahu pun..baru tau...thanks erk!

        Comment


        • #5
          Re: keta auto..

          Originally posted by curain
          salam semua...

          bleh citer camana nak drive keta auto?..bleh citer skali fungsi sistem gearnya (N,D,R,P,L,1,2)...BIASA DENGAN KERETA MANUAL...kurang faham kereta auto...minta tolong ye...
          drive auto lah senang..mcm yg izhani n xamel bagitau tu...
          maybe tak biasa sbb duk blaja dgn manual....

          Comment


          • #6
            Re: kereta auto

            aku pon sama la. kete manual aku reti bawak, tapi kete auto tak penah aku bawak.

            orang cakap cam bawak skuter je kalo bawak kete auto ni.

            Comment


            • #7
              Re: keta auto..

              aku baca balik manual utk gen 2 auto..

              L (Low) = 30 km/j
              2 (second) = 60 km/j
              3 (third) = 95 km/j
              D (drive) = 135 km/j

              hahah selama nie aku pakai D jer patut laaa mengaum keta aku kikikikikik...

              Comment


              • #8
                Re: kereta auto

                kawan aku slow kah...laju kah...gear dia tetap kat D tu...naik bukit pun gear D juga...tapi kalu curam sangat baru dia tukat pi L atau 2...

                Comment


                • #9
                  Re: kereta auto

                  tq semua...mcm tu la lbh kurang yg ku faham..

                  ok, nk drivenye...lps on kunci kete, pastu....

                  Comment


                  • #10
                    Re: kereta auto

                    Originally posted by curain View Post
                    tq semua...mcm tu la lbh kurang yg ku faham..

                    ok, nk drivenye...lps on kunci kete, pastu....
                    seblm engage gear, pijak brek tu dulu. Kalau tak kereta bergerak depan (D,1,2,3,L) atau ke belakang (R).

                    Ada button kat tepi gearknob tu. Tekan utk pilih gear. Main2 gear tu dulu mcm aku reply seblm ni.

                    Dah selesai semua tu, engage 'D' dan jalan.



                    *Ada kete auto yg ada overdrive button, terletak dekat2 gearknob jugak. Button dia ni kecik je. Fungsi overdrive ni nak bagi extra pickup/power sikit especially masa memotong.

                    Comment


                    • #11
                      Re: kereta auto

                      Originally posted by xamel2001 View Post
                      seblm engage gear, pijak brek tu dulu. Kalau tak kereta bergerak depan (D,1,2,3,L) atau ke belakang (R).

                      Ada button kat tepi gearknob tu. Tekan utk pilih gear. Main2 gear tu dulu mcm aku reply seblm ni.

                      Dah selesai semua tu, engage 'D' dan jalan.



                      *Ada kete auto yg ada overdrive button, terletak dekat2 gearknob jugak. Button dia ni kecik je. Fungsi overdrive ni nak bagi extra pickup/power sikit especially masa memotong.
                      Tambahan skit, actually overdrive ni ialah gear paling tinggi. Contoh kalau dia 4-speed auto, overdrive ialah gear ke 4 tu. Kalau ko off button overdrive (OD Off) kira kete kita akan stuck kat gear ke 3 sahaja. Tapi kebanyakan kete sekarang dah tak guna OD lagi tak tau sebab apa, maybe lagi senang rosak kot kalau guan gear ada OD ni. Nak tau lebih lanjut ko googlekan saja. Yang rasa cam pickup masa memotong tu ialah sebab gear turun maaa.... kira senang laa tak payah nak gerak batang gear tu utk turun gear. Sekarang ni dah ada cam gear shiftronic lagi senang ... leh main turun2 gear waktu nak cornering... Kalau merce dia tolak kiri kanan, kalau BMW dia ke tepi then tolak atas bawah.



                      Comment


                      • #12
                        Re: kereta auto

                        warning..mula2 bawak keta auto..kaki kiri mesti nak mencarik2 clutch..hehe..

                        so jgn la kaki kiri tu mencarik clutch ok..mmg takde!hahaha...

                        aku slalu camtu kalau nak bawak auto..tak ingat tu auto..yelah dah biasa bawak manual..

                        Comment


                        • #13
                          Re: kereta auto

                          ohh itu fungsi OD...baru tahu...
                          masa bawak kembara auto ada button kecik kat gearknob...bila klik nyala OD kat panel meter...
                          aku try on-off...tak dpt lak beza...

                          Comment


                          • #14
                            Re: kereta auto

                            kalo dah biase bwk manual..bile bwk auto..lupe tekan klac..ahaha

                            Comment


                            • #15
                              Re: kereta auto

                              Originally posted by slique View Post
                              kalo dah biase bwk manual..bile bwk auto..lupe tekan klac..ahaha
                              oit..
                              aku rasa ko cakap terlabik la..

                              Comment

                              Working...
                              X