Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

    Hii Sahabat,

    Nak tanya korang yang pakar dalam Automotive....

    Aku pakai iswara 1.3mt sudah dekat 8 tahun, sejak kebelakangan nie minyak hitam selalu kurang, sebelum nie aku pakai minyak caltex, disebabkan minyak hitam dah kurang maka aku tambah dengan minyak hitam brand petronas. mula mula start tu tak ada asap hitam,lepas tu aku try lah bawak, lepas meter memcecah 80 asap putih keluar dengan banyak macam orang sembur asap untuk denggi.

    sebenar apa yang terjadi, perlukah di top overhul?

  • #2
    Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

    Salamz,

    Kalau asap putih & minyak hitam makan.

    1. Piston ring dah kaput
    2. Berkemungkinan valve seal pun terbabit gak ni

    gud luck bro

    Comment


    • #3
      Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

      kene buat top overhaul dah tu..

      tukar itu piston ring.. ! dan tak ketat dan membenarkan minyak enjin masuk ke kebuk pembakaran..

      kene tukar oil seal dan segala gasket ..! biasa mmg satu set laa ni!

      lepas buat top overhaul.. biasa dah ok !

      Comment


      • #4
        Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

        sama le tuh, valve seal or pisten ring, tapi awal2 tak berasap, bila dah lama baru berasap tuh mcm lebey ke pisten ring je, kalau valve seal kaput, dia awal berasap, tp bila enjing dah panas, asap making kurang.. anyway gud luck le.. tp lepas top oberhaul, mesti enjin sedap sket, pikap pun best balik..

        atau pong, tuko je enjing sebijon le.. dapat yg jenis enjin dgn aci sesondol berkembar dan sistem suntikan bahan api berelektronik dgn kapaciti enjin 1.5 liter pun okeh pe.. hehehehe

        Comment


        • #5
          Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

          hhahaha aku gelak baca 'aci sesondol kembar'..

          mana yg blur bahasa melayu mesti kantoi.. apa ke benda aci..aci buka pintu ni ..

          enjin DOHC ler tu kan? ..

          itu ler.., kalau belanja lebih 2k.. baik tukar enjin aje..

          Comment


          • #6
            Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

            Nak modal besar tu kalau nak tukar engine, hm sebenar waktu start tu memang tak ada kuar asap lagi, bila rem atau bawa laju lebih kurang 60KM barulah asap putih keluar dengan banyak

            Comment


            • #7
              Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

              masa start tu... minyak pelincir tak naik atas lagi... tu sebab tak der asap... tapi bila dah jalan.. baru dia masuk dalam kebuk pembakaran tu...

              tak payah tukar enjin... buat top overhaul jer.. ganti piston ring dengan semua gasket...

              kalau blok piston tu dah calar... elok nyer buat boring (korek) sikit bagi dia besar dan licin balik... yang tu kena ganti piston besar sikit kalau tak silap aku...

              lepas tu sure ok dah...

              Comment


              • #8
                Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

                0ooo... klu asap putih kuar mmg kena wat t0p 0berh0l erk???
                baru aku tau...

                Comment


                • #9
                  Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

                  agak-agaknya berapa kos ? ....

                  Comment


                  • #10
                    Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

                    eh..tukar piston ring bukan kena buat full oberhol ka? boleh ke tarik piston ring dari atas?

                    Comment


                    • #11
                      Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

                      tak leh eh? mana laa aku tau.. aku tak pernah kene problem macam ni.. ..

                      logik jugak... sebab nak tadi piston ring tu mmg kene bukak lagi separuh bloknya.. kalau tak .. nak cabut cam ne ring nya?>

                      Comment


                      • #12
                        Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

                        rasa aku kena buat full la kot.. and kos nye sah sah mahal sikit sebab kena bawak turun enjin.. tak tau la kalau ada pomen boleh bukak semua tu tanpa bawak turun enjin.. aku takde la tere mana

                        Comment


                        • #13
                          Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

                          Alang alang nak tukar piston ring tukar le sekali
                          bahagian bawah :-

                          - truss bearing
                          - conrod bearing
                          - main bearing
                          - piston ring

                          bahagian atas
                          - headgasket
                          - valve seal
                          - rocker cover gasket

                          Lain lain
                          - minyak hitam
                          - air filter
                          - oil filter
                          - minyak gearbox
                          - timming belt + bearing

                          pehh...jika perlu la...aku pernah obehol engine aku..aku tukar semua yang kat atas tu sebab nak beli engine kosong keta aku mencecah RM2500.

                          Good luck bro

                          Comment


                          • #14
                            Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

                            Peh,,, RM2500... kalau tukar engine pun bagus jugak, tukar 1.5MT alang alang

                            Comment


                            • #15
                              Re: Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos

                              Originally posted by Nizamkz View Post
                              Peh,,, RM2500... kalau tukar engine pun bagus jugak, tukar 1.5MT alang alang
                              mana ko dapat 2500 tu?

                              ko dha tanya ke??

                              aku dulu wira aku.. start leaking enjin oil.. alaah.. gila mahal.. nak buat full overhaul.. !

                              last2.. kasi tukar enjin.. pakai enjin waja..!

                              eh.. aku tukar waja terus.. hahahha..

                              Comment

                              Working...
                              X