Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Masalah kancil 850

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Masalah kancil 850

    2 hari lps aku p tukaq klac sbb dah teruk dah. 1 hari gak depa ambik masa. lepas ambik kate aku dapat rasa kelancaran dia tp....

    apsal nak masuk gear 1 dan reverse sangkut??? bunyi mcm x leh masuk je..kene push ckit baru bleh. masuk je bunyi kraakkkk!!!! adusss

    aku bwk p jumpe depa balik. depa kata cable gear problem. 1 hari gak ambik masa. ejas punya ejas, kobek sana kobek sini, potong itulah inilah pun x setel gak!!!

    balik-balik katenya kene tukaq gear box!! lps derang kata tanya member sana sini and tanya orang perodua, kancil 850 mmg masalah kat situ...

    tanye pendapat member2 yg pakar bahagian ni.
    betol ke kancil mmg bermasalah dlm hal sebegini????????

  • #2
    Re: Masalah kancil 850

    tukar klac ke... its plat ?... kalau dah ada bunyi kraakkkk kraakkkk tuh.. mmg Gear Box dah berpenyakit laa tu...

    Comment


    • #3
      Re: Masalah kancil 850

      tp sblm ni ok je.. bila tukaq baru je ade bunyi..
      adakah masalah ni mmg biasa dengan kancil 850???
      Last edited by idrase; 24-08-07, 09:57 AM.

      Comment


      • #4
        Re: Masalah kancil 850

        tak..keta kancil 850 aku tak penah ada problem klac maupun gearbox..

        Comment


        • #5
          Re: Masalah kancil 850

          ko tukar clutch plate ke apa nih? kalau bunyi bunyi tu sama ada gearbox ko dah agak reput... tak pon orang tu pasang clutch plate ko merepek.... sila carik pomen selain dari produa service center....

          Comment


          • #6
            Re: Masalah kancil 850

            nak kata masalah biasa kancil 850 tu aku rasa tak la. kete kancil ayah aku ok je. takde problem seumpama itu pun setakat ini.

            Comment


            • #7
              Re: Masalah kancil 850

              kate ni dah 5 thn usia dia, dah jauh dah jalan..
              aku nak tukar clutch plate je tp tatau la derang wat mcm mane sampai kate kene tukaq gearbox plak!!!

              dah la kasi 450 dah kemarin ni gearbox plak tambah lagi 500..adussss...

              ape kaitan clutch plate ngan gearbox?? sblm ni ok je aku masukkan gear ok je. lps derang pasang je x bunyi krakkkk!!!! takan tetiba gearbox rosak kot????

              ke derang pasang x kene??? hmmmmm

              Comment


              • #8
                Re: Masalah kancil 850

                bawak gi kedai lain.. suruh check.... ala normal la tu... memula dia telan 400 lepas tu 500... mesti ko pernah pasang niat nak beli kete baru nih

                Comment


                • #9
                  Re: Masalah kancil 850

                  Originally posted by kambinggila View Post
                  bawak gi kedai lain.. suruh check.... ala normal la tu... memula dia telan 400 lepas tu 500... mesti ko pernah pasang niat nak beli kete baru nih
                  macam nujum pak belalang plak ko ni ...
                  mmg ade pasang pun tp bila pk balik lg 2 tahun je nak abis bayo kate ni and nilai kate pun x seberapa jadi terbantut la niat..

                  Comment


                  • #10
                    Re: Masalah kancil 850

                    pressure plate dekat clutch cover tu tak cantik kot...lembut sgt...ade tukar bearing clutch tak ?

                    tak pun ade prob dgn mechanisim yg tolak bearing clutch...ape ntah nama dia...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Masalah kancil 850

                      dah setel dah...
                      clutch plate x ngam daa...derang ambik yg baru ganti yang lama.. OK la plak.. hehehe..

                      tp nape derang x pasan mende ni ek? suke ati je cakap kene rukar gear box!!!

                      pepe hal thanks 2 U all yg memberi idea..

                      Comment


                      • #12
                        Re: Masalah kancil 850

                        erkkk...tak ngam...camne dia ambil part number...?
                        nasib baik settle, nasib baik tak kena tukar gearbox...huuu...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Masalah kancil 850

                          memang selalu kena tipu kalau tak tahu pasal kete.........tulah untung berdiskusi........kalau tukar cluth pastikan tukar cluth plate,clutch cover and released bearing.......clutch plate kasi gosok dengan kertas pasir....pastu cluth bearing kasi taruk grease sikit......untuk pastikan kelancaran dan kesedapan pemanduan........pastu jangan lupa adjust clutch cable ikut sesedap sendiri.....

                          Comment


                          • #14
                            Re: Masalah kancil 850

                            thanks...
                            sebenarnya aku report kat member aku yg rekemen kedai ni, dia kata x logik dan x sangkut sgt clutch plate ngan gearbox lagipun sblm ni ok je..

                            dia p sound ckit wat mcm x puas hati then suruh derang check balik. derang tukar clucth plate tu ngan yg baru yg katenya sama patern cume ambik dari kedai yg lain je...

                            biol je aku dengornye...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Masalah kancil 850

                              hehehe dia bagi hang clutch resing tuh mula2, tuh yg tak ngam, abih tuh dia tuko balik tu dia cas ke hang balik tak? kalau dia cas, tak patut le, sebab dia org yg bengong pasang..

                              Comment

                              Working...
                              X