Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

    Keta aku eksiden Jumaat lepas. Orang yang langgar belakang keta aku tak nak bayar dan terus call polis ambik gambar. Aku pun pegi buat report. Setelah menunggu berjam-jam sarjan tu suruh aku bawak salinan geran kereta bagi kat dia dan beli salinan report pada hari Isnin berikutnya.

    Tapi disebabkan aku sibuk giler dengan kerja aku tak sempat langsung nak ambik salinan report dan hantar salinan geran. Kemudian aku rasa malas nak repair keta aku, bumper rosak sikit je malas nak claim insurance. Kalau kereta kena tinggal kat kedai ketuk, mcm mana aku nak pergi kerja sbb kerja aku memang perlukan kereta... (field engineer).

    So boleh ke aku dah buat report tapi malas nak hantar salinan geran? Kira aku tak nak repair la kereta tuh. Polis tak ambik tindakan apa-apa ke?

  • #2
    Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

    untuk kesenangan hati jangka panjang..

    ko ambil jugak report tu.. dan hantar salinan geran tu.

    Pegawai penyiasat (sarjan) tu ada KPI yg harus di penuhi. Bantulah mereka yg membantu kita.

    nanti bila dah lewat waktu KPInya., baru kita terhegeh-hegeh nak mintak balik salinan tu.. mmg dia akan akan 'sembur' kita balik.

    dah dapat tu.. terpulang pada kau, utk claim insurance ke tak.

    Comment


    • #3
      Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

      Berapa lama KPInya? Waktu malam leh ambik salinan report ke?

      Comment


      • #4
        Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

        X silap aku, salinan repot ni kena amik time waktu office hour je (berdasarkan kes aku dululah) ermmm...

        Comment


        • #5
          Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

          berapa lama dah terjadi kes nih....?? org tuh langgar blkg kerta ko... dan dia pun dah gie report kan..?? ko pun kena la report dan settle kan apa yg patut... bila polis dah sahkan org tuh yg salah sbb dia langgar blkg ko.... ko bleh claim atas insurans org yg salah tuh... insurans ko tak yah usik pun...

          Comment


          • #6
            Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

            haah, lagi satu kalau konperm org salah eg. langgar blkg kita. takyah risau, insuran dia dalam tangan. nak lagi licin, bagi duit pengeras kat sarjan.

            Ini pengalaman saya la, budak motor tibai blkg tang lampu lampu sebelah kiri keta saga saya, bumper besi tp kemik dia sampai pintu bekang jammed. Nak buat sendiri? perghh siap tarik balik body nak dkt 2 riban beb.

            Ehh jauh cerita lak, amik je report tuh, ye la mmg kita ada duit nak repair sendiri, tp kes2 mcm ni, mana la tau, ada lak dakwa-dakwi ke.. at least bhg kita dah settle.

            Comment


            • #7
              Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

              Kereta aku kena langgar Jumaat 30 March, kira dah seminggu la. Aku memang tak sempat nak pergi ke balai tuh dah la agak jauh... takut kena tunggu berjam-jam mcm buat report hari tu, kena curi masa kerja yang dah bz. Nak mintak cuti pun bos banyak songeh... maklumlah... bila kita cuti kawan cover tempat kita bila kawan cuti kita kena cover... nak tunggu aku cuti bukan sabtu ahad, tu dia... Jumaat minggu depan.

              Comment


              • #8
                Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

                soalan yg utama: ko dah buat report tak..??
                2: Kalau dah... dalam masa 14 hari kalau tak silap bleh claim dkt insurans kereta org yg salah tuh... aku andaikan org tuh salah sbb dia langgar kereta ko.... ko pergi cari member yg ada bengkel dan register dgn apo ntah la aku lupa yg bleh claim ke insurans nih... pergi ke dia nanti ko deal la dgn org tuh... kalau ko nak senang dan pemalas nak mampos dan boss ko pun mangkuk tolol, ko pergi ke sarjen yg incharge tuh ko ckp dkt dia, "Jen, ada tak bengkel yg bleh buat claim insurans nih.." Nnt dia akan bg... Diorang pun nak bikin wang gak dgn org² pemalas nih.... Kalau malas gak, kalau ko dkt KL (tp skrg aku dkt Png la weekend jek balik KL) ko bleh hantar dkt bengkel dkt jalan kuching... dia akan pergi jumpa sarjen etc2 yg handle kes ko tuh... tp kalau kecik sgt rosak dia akan suh ko dulu kan duit sendiri plus dgn duit traffik, adjuster insurans etc2 tp nnt dia akan buat kan ko punya claim ke insurans kereta yg langgar belakang ko tuh... ko nak claim berapa ikut suka ko ler 3-4 kali ganda ko claim la tp direct case la.... nak dpt claim tuh dalam 6 bulan kalau malas...
                Last edited by ARe-BeaR; 09-04-07, 09:26 AM.

                Comment


                • #9
                  Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

                  salam,

                  banyak thread insuran yg aku dah baca stakat ni..tp takde yg berkaitan ngan kes aku..
                  akunyer keta kena langgar ngan keta penjenayah masa sessi kejar mengejar polis ngan orgjahat mlm semlm..
                  tadi dah wat report polis lah kat BP trafik ampang. aku report as mangsa keadaan la so kompem tak guna insuran aku.. tp problem skang ni polis tu ckp kat aku td.. kalau org jahat tu langgar keta aku guna keta curik, aku takleh claim insuran org tu.. kena pakai insuran aku.. so camne ni? tak adil laa... bukan aku yg bersalah..
                  by tomorrow, polis tu akan bitau status keta org jahat tu ..sama ada keta curik or keta dia..

                  ni aku tanya ni kalau keta org jahat tu keta curik..apa aku nak buat supaya aku nak jugak claim insuran org tu..

                  Comment


                  • #10
                    Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

                    call laaa rakan cop...cuba try test tanya diaorg...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

                      Originally posted by emy View Post
                      salam,

                      banyak thread insuran yg aku dah baca stakat ni..tp takde yg berkaitan ngan kes aku..
                      akunyer keta kena langgar ngan keta penjenayah masa sessi kejar mengejar polis ngan orgjahat mlm semlm..
                      tadi dah wat report polis lah kat BP trafik ampang. aku report as mangsa keadaan la so kompem tak guna insuran aku.. tp problem skang ni polis tu ckp kat aku td.. kalau org jahat tu langgar keta aku guna keta curik, aku takleh claim insuran org tu.. kena pakai insuran aku.. so camne ni? tak adil laa... bukan aku yg bersalah..
                      by tomorrow, polis tu akan bitau status keta org jahat tu ..sama ada keta curik or keta dia..

                      ni aku tanya ni kalau keta org jahat tu keta curik..apa aku nak buat supaya aku nak jugak claim insuran org tu..
                      alahaiiii... sedihnya, jadi mangsa keadaan la plak, kalau kena claim insuran ko memang terukla.. abih takde potongan less dah untuk insured nanti... ermmm

                      Comment


                      • #12
                        Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

                        Originally posted by Chinozie View Post
                        call laaa rakan cop...cuba try test tanya diaorg...
                        err..apa nomo rakan cop?
                        apa beza tanya polis yg td tu sendiri ngan rakan cop ni?

                        Originally posted by reloader View Post
                        alahaiiii... sedihnya, jadi mangsa keadaan la plak, kalau kena claim insuran ko memang terukla.. abih takde potongan less dah untuk insured nanti... ermmm
                        TQ..tu la.. ada tak cara nak claim jugak insuran org tu?
                        yg korang maksud insuran 3rd party tu camne? aku baca2 tak paham..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

                          Emy... yang aku paham la dengan insuran 3rd party ni (yg insured paling murah tu la)... semata-mata untuk membenarkan kenderaan kita berada atas jalan raya jela.. supaya tak kena saman. Kalau berlaku kemalangan... kita kena kuar duit sendiri & tanggung sendiri jerk... insuran takkan hingin nak bayag claim kita. Yang bleh claim ni hanya yang 1st party.. itupun ikut brapa jumlah yang kita insuredkan untuk kenderaan kita.

                          Kalau keta tu memang keta curi... memang tak dapat nak claim la jawapnya ... sebab insuran dah tentu bukan atas nama si penjahat tu pun, dalam kes ni aku rasa kena buat surat mintak pampasan atau ganti rugi dengan pihak Polis DiRaja M'sia la kot? ...emmm

                          Comment


                          • #14
                            Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

                            emy,

                            betul gak cakap polis tu... kalau kereta curi... takkan awak nak claim dari insurans tuan punya kereta tu... dah la kereta dia kena curi... lepas tu orang lain lak claim insurans dia... abis terus tak der benefit

                            cuba tanya pada biro pengaduan awam, boleh tak claim dari kerajaan malaysia

                            http://www.bpa.jpm.my/

                            Comment


                            • #15
                              Re: Eksiden: Perlukan claim insurance bila dah report?

                              Originally posted by emy View Post
                              err..apa nomo rakan cop?
                              apa beza tanya polis yg td tu sendiri ngan rakan cop ni?
                              sorry tgh on mode sengal...
                              main type jeee...

                              padahal rakan cop tuk jenayah...eqeqeqeq

                              Comment

                              Working...
                              X