Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

kedai kereta polish

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • kedai kereta polish

    askum..

    tumpang tanya.. ade cadangan kedai polish kereta mana yg murah (dua layer polish) dan service bagus? kerja tangan bagus? area lembah kelang.

    p/s topic terbalik macam yoda lak

  • #2
    Re: kedai kereta polish

    kalau nak murah, cari kawan-kawan yg ada kad 'Car' car wash/polish yg banyak ada kat shopping complex tu laa!

    polish 2 layer dia (3 layer kot.. ntah tak ingat)baru rm35 kalau ada membership card 'car' ni..

    membership dia - 435.

    tempat lain semua atas seratus sekali polish.

    Comment


    • #3
      Re: kedai kereta polish

      apa beza polish ngan wax?

      Comment


      • #4
        Re: kedai kereta polish

        aku selalu cuci keta kat car wash mamak kat jln UPM tuh. dah 2 kali abang mamak tuh tanyer aku..tarak mau polish ka adey.. lima ploh saja angkat.. " one bodi? ya laa.. satu kereta jugaaa..

        aku rase ni dah cukup murah. tp aku blm pernah polis setelah 2 tahun berada di dalam peliharaan aku ekekee..sbb pada perasaan aku keta aku menten kilat dari beli sampe lani..

        Comment


        • #5
          Re: kedai kereta polish

          hati2 dgn kedai tawar harga murah...
          kalau india plak promote... (bukan nak kutuk tp pernah kena la deyyyy)...

          kadang tak buat betul2... pernah basuh kereta kat india nya car wash... zas zus zas..siap...aku tak check kreta...dh blk tgk... ada kesan yg tak dilap lps disembut snow...mcm sembut snow...lap dgn span lebih kurang...bilas...lap2 kering siap... kat tepi2 body nampak kesan bersih & kotoran lama yg tak betul2 dibersihkan...

          polish ni nak buat biar kat car wash yg tak berbumbung...sbb elok buat polish di bawah sinaran matahari... kalau tak kurang skt lah hasil n kesan polish tu.

          kat bangi, sebelah shell bandar baru bangi tu ada gak promote polish rm50... tp taktau la ok ke tak.

          Comment


          • #6
            Re: kedai kereta polish

            setuju dgn posting orang atas.

            aku hantar kat kedai yg aku boleh ajar diaorang nk cuci ikut cara aku.

            aku serik! kereta lama.. abis calar2 pasal car-wash.

            aku akan ajar diaorang.., kain asing2.. ! cuci dari atas bumbung bawak ke bawah.. , dan kain yg cuci atas dan bawah tu.. kalua boleh lain2..

            dan bila dan cuci kat tepi dan bawah (side), jgn sekali2 di bawa keatas kain tu.. ! di tepi dan bawah tu laa segala pasir lekat! kalau di lap balik ke atas.. mmg macam gosok kertas pasir kat kereta kau ler. !

            polish.. aku buat sendiri aje! puas hati.! cuma.. letih ler! so.. buat waktu malam2.. atau petang2.. yg tak panas..

            nak polish yg elok, kat CAR tu elok!

            satu lagi. kat sunway - dia buat PPP polish! yg ni mmg berbaloi! kene bayar 500+ tapi tahan dekat 6-8 bulan!

            Comment


            • #7
              Re: kedai kereta polish

              smlm baru register kat car.. ranap 500.. tp ok la lepas ni 70 je..

              Comment


              • #8
                Re: kedai kereta polish



                kalau time polish tu leh tak dia tolong buangkan sticker road tax tu??
                aku nyer tak nak ilang2 laa..
                camne ek nak buat??

                macihhh..

                Comment


                • #9
                  Re: kedai kereta polish

                  kalau ikot pengalaman aku gi tinted kat kedai.. dierang gune piso tu je...

                  Comment


                  • #10
                    Re: kedai kereta polish

                    polish mana yang bagus..........ada pakai tangan ada yang pakai mesin...........tengok plak jenama polish dia tu ada 3M dan ada memacam jenis.....apa pun knea pegi kedai yang kau kenal atau kau kena tunggu tengok sendiri.......yang pakai lilin pun ada.......macam-macam jenis......nak tanggal sticker road tax senang jer...........

                    Comment


                    • #11
                      Re: kedai kereta polish

                      alinatasha..
                      piso tu pisau ye sorry aa... tak paham sket term2 kete ni..
                      maknanya.. kalau aku tinted cermin kete baru dia tanggalkan benda alah tu laa ye???

                      Shah..
                      macam mana nak tau dia pakai lilin?? aku sket tak paham laa... maksudnya dia kilatkan keta ko.. tapi wax ngan lilin ke???

                      macihhhh..

                      Comment


                      • #12
                        Re: kedai kereta polish

                        ok bahasa baku.

                        macam ini.. dari pemerhatian saya semasa kereta sedang dipasang penabis haba plastik. saya melihat sebelum penapis tersebut di pasang pekerja tersebut akan menggunakan sebilah pisau yg tajam dan nipis bagi membuang kesan tinggalan gam/plastik cukai jalan tersebut.
                        oleh yg demikian saya hanya memberi cadangan dengan menggunakan pisau tersebut kesan gam/plastik yang masih tertinggal di cermin kereta encik boleh di tanggalkan melalui cara yang betul.

                        sekian

                        Comment


                        • #13
                          Re: kedai kereta polish



                          owh.. maknanya aku pun boleh toreh pakai pisau laa ye..
                          bab kesan gam tu mmg ada pun.. kalau pun benda alah biru perpel tu dah tadek.. yg gam tu still nampak..

                          aiyakk.. nampak nya kena gi tinted laa ye

                          err.. lagi satu soklan.. kalau lepas cermin kena tinted.. kalau lekatkan benda alah tu kan.. lepas tu nak buang dia senang ke susah??

                          p/s : sorry aa.. soklan aku mmg cam bangang sket pasal aku mmg tak tau menahu pasal benda alah ni...

                          Back to the topic ; aku kalau nak polish hantar kat mamak / india kedai.. dia charge 60 hengget.. buat 2 jam.. ada beza dengan kedai2 lain tak?? apa yg bagusnya ye nak polish ni (apa yg kita nak dapat benefit dari polish ni selain kete berkilat??) pasal aku sangat laa jarangnya polish kete...

                          macihhhh...
                          Last edited by sakura_miyuki; 19-03-07, 09:09 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: kedai kereta polish

                            erm bukan ... maksud saya.. cara dia menanggalkan gam tersebut boleh diguna pakai. tak semesti kena pakai penabis haba

                            Comment


                            • #15
                              Re: kedai kereta polish

                              Originally posted by shah
                              polish mana yang bagus..........ada pakai tangan ada yang pakai mesin...........tengok plak jenama polish dia tu ada 3M dan ada memacam jenis.....apa pun knea pegi kedai yang kau kenal atau kau kena tunggu tengok sendiri.......yang pakai lilin pun ada.......macam-macam jenis......nak tanggal sticker road tax senang jer...........
                              Shah.. polish ni.. nak yg bagus.. pakai tangan ler..! tapi letih woo!!

                              aku ni mmg dari dulu suka kilat-mengilat motor dan kereta ni. Siap dulu2 weekend aku ada buat polish utk kereta-kereta member2 aku. Satu kereta aku caj 60 dulu..(tahun 1992).

                              Nak kilat kan kereta ni, ada banyak step. kena tgk keadaan cat kereta tu.., elok lagi ke atau dah teruk sangat oxidised.

                              kalau yg dah lama tak polish dan wax tu, mmg mula2 kena pakai rubbing compound ler.., utk tanggalkan kesan2 tar, serangga, taik burung dan sebagainya. Batu pun kadang ada lekat.

                              dah clear rubbing compound, baru pakai polish.. satu lapis lagi. yg ni utk hilangkan kesan2 cat teroksida tu. (yg kaler dah naik berkapur tu..).

                              selesai polish, last skali baru laa kita wax kan. Wax yg biasa aku pakai, Turtle Wax, Johnson Kit dan yg paling aku suka - Soft99 serta Meguiar's.

                              Ini polish / wax yg aku pakai sekarang :

                              Utk cuci / kasi clear kotor degil kt kereta/motor, aku pakai ni :


                              Prduk atas ni mesti korang selalu jumpa kan? hati2 banyak tiruan di pasaran.

                              dan bersih, baru pakai yg ni :


                              Yg ni, Pure 99% Carnauba wax.

                              Lepas pakai Carnauba wax ni, baru ler kilat nya macam air. nampak macam basah berkilat.

                              Comment

                              Working...
                              X