Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Upgrade Fuel Pump

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Upgrade Fuel Pump

    A'kum Guys,

    AKu pakai engine mazda familia B8 turbo. AKu bercadang nak up boost sket dari standard 0.7 ke 1 - 1.2 bar dengan menggunakan electronic boost controller & digandingkan dengan SAFC. Turbo pulak masih stock IHI VJ20.

    So soalan aku ialah fuel pump apa yang korang boleh rekemen untuk digunakan untuk kereta aku?

    Terima kasih

  • #2
    Re: Upgrade Fuel Pump

    dengan takde pengalaman dan hanya melalui pembacaan, setahu aku


    orang kebanyakan yang ada lebih duit akan guna afuel pump dari kereta skyline rb26.
    yang lebih mewah guna walbro ke malboro...hehehhehe

    ada juga yang guna bosch merc.....

    aku pun ingat mau upgrade fuel pum.
    tengah kumpul sen ni. la ni dah ade singit setengah. hihihihi

    Comment


    • #3
      Re: Upgrade Fuel Pump

      kalau sekadar nak up boost kadar minima...cukup sekadar menggunakan fuel regulator...make sure..yang branded...kene guna branded sebab ..kalau pakai cap xyz...diafrom(betul ke ejaan aku nih??) senang bocor....kalau nak upgrade gak..masuk aja pump luar...cam bosch ke....tapi utk ko ni..pakai regulator dah memadai

      Comment


      • #4
        Re: Upgrade Fuel Pump

        regulator je dulu mcm gar cakap, then pi dyno tgk ada fuel starvation ke idak...kalau tak de, selamat ler dari pinging.

        Comment


        • #5
          Re: Upgrade Fuel Pump

          fuel ragulator branded paling kokak "yang aku tahu" ialah SARD. harga dalam rm300-400.
          fuel pump baru walbro rm500-700.

          Mana yang lebih afdal untuk pelaburan jangka pendek atau jangka panjang.

          Comment


          • #6
            Re: Upgrade Fuel Pump

            kalau tukar fuel pump....kene pakai regulator gak..sebab regulator asal hanya mampu press pada kadar tertentu sahaja....cth... kalau regulator std ko..press 2.0 bar....ko tukar pump besor pun..dia sekadar press 2.2 bar +- ... sedangkan kete ko nak 3.5 bar +- ... better masuk regulator....kalau masuk regulator..try set rich siket...then....check plug....hitam kalu...kasi rendah siket..sampai jadi perang... ( tuning orang kampung la)

            Comment


            • #7
              Re: Upgrade Fuel Pump

              orait...tumpang sat...sorry hijack skit...
              based on standard psi...fuel pressure sepatutnye 24 - 40 psi...
              soo aku buat keee 40 psi...tp masalah nye bila VVT aku on...keta jadi mcm lack of fuel...semput...jadi slow...tp bila aku naik kan ke 43-44psi...jadi ok...

              persoalannye...adakah
              i) fuel pump aku bermasalah
              ii) fuel regulator aku dah sampai masa (aku pakai malpassi, italy nye model...)
              iii) aku tambah surge tank ade pape beza tak...

              P/S : 44psi tinggi tu...kaloo high revving ejoz aku kuar bunyi "pommm" tiap kali tukar gear...pastu kuar api kecik...too rich...sejajar dgn itu FC aku tinggi...RM10 leh gi 50km/h jeee
              Last edited by Chinozie; 06-04-06, 09:10 AM.

              Comment


              • #8
                Re: Upgrade Fuel Pump

                hurm....diafrom bocor kot nozie....apa kata ko try swap regulator ngan kawan tengok..kalau masih masalah...memang pump ah...aku dulu selalu kene diafrom bocor...binawe punya FSE


                *surge tank ni setahu saya just utk simpan minyak je nozie..kalau main trek kona kona memang sesuai pakai surge tank(betulkan kalau saya salah)

                Comment


                • #9
                  Re: Upgrade Fuel Pump

                  hmmm...
                  aku budget camtu gak...
                  biasanye lepas mati henjin...meter pressure tu sepatutnye lambat turun...tp aku nye agak cepat gak turun...tp aku masih tak percaya...sbb org kata malpassi jarang rosak...
                  tp since koo dah kata camtu...aku cuba try test tgk...pakai yg lain nye...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Upgrade Fuel Pump

                    ehe...try la tengok....tapi kalau diafrom pecah/koyak..ko leh tukar getah tu...cuma kene tau saiz/model dan woksop berani buat..cam aku nya fse tu..dulu dok repair..tapi dah bosan..sebab tak abih abih dok kaput..aku jual murah murah kat kawan aku yang saja nak bergaya ada regulator..hehehhe

                    Comment


                    • #11
                      Re: Upgrade Fuel Pump

                      berani buat ???
                      nape susah sgt kee nk repair dia...?

                      kedai jual oil seal ade tak jual diagframe dia...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Upgrade Fuel Pump

                        tak susah...cuma kalau jenis FSE..silap bukak...patah sap dalam...bye bye... aku beli kat kedai oil seal bagan la..bawak gi sampel...sukat..agak ngam..amik la....jenis hang pakai tu aku tak pasti ada ke idak...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Upgrade Fuel Pump

                          aku tak pernah tukar fuel pump mahupun fuel regulator..........tak tahu pun macam mana nak buat.

                          kalau fuel yang di'suply' terlalu lebih (rich a.k.a kaya), kesannya plug jadi hitam dan FC jadi tinggi. Ada tak keburukan lain terhadap enjin ?

                          Ada tak sesepe yang boleh attachkan diagram nak pasang fuel regulator.

                          TQ in advanracing

                          Comment


                          • #14
                            Re: Upgrade Fuel Pump

                            kalo rich FC ko je yg effect. kalo lean problem kat enjin nnt.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Upgrade Fuel Pump

                              alamak...

                              This Malpassi reg' has a special diaphragm designed for turbocharged vehicles. It has a 1:1 rising rate, so for every pound of boost that the reg' recieves it rises the fuel pressure the same amount. These reg's are commonly used in Australia though made in Italy and feature two inlets and one outlet at the bottom, Comes with brass fittings and a plug for one of the inlets which isnt commonly used unless you have multiple fuel rails.

                              diaphragm kit dia jeee USD60 hengit...
                              cari lain aaaa...

                              Comment

                              Working...
                              X