Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Kipas radiator dan aircond wira SE

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Kipas radiator dan aircond wira SE

    Assalammualaikum,

    Share sket info:

    Kereta: Wira 1.5Gli
    Enjin: 4G15P - ecu siemens with non-adjustable distributer type

    Problem: Kipas radiator rosak

    Simptom:
    1. Aircond makin tak sejuk
    2. Kipas radiator makin slow

    Cara nak cek:
    Pro:
    1. Guna PMS untuk diagnostik kipas radiator - pegi ke proton edar

    Stone edge:
    1. Ketuk motor radiator - ketuk-ketuk baru jalan

    Cara solve:
    Tukar motor kipas radiator

    Keterangan:
    Motor radiator wira ada dua jenis:

    1.enjin lama samada guna carb atau injection/ecu mits guna motor design mits - 3 wayar dengan dua kepala. dua wayar power satu sensor.

    2.enjin baru guna ecu siemens dengan distributer takleh adjust, guna motor baru dengan 2 wayar power je. Motor punya power lak dikawal oleh Ecu.

    Motor lama memang tak ngam ngan baru, kalau ble modified pon nanti dia tak berapa laju. Kena pakai yang jenis baru jugak.


    Harga baiki - motor baru:
    1. Kedai proton edar siap pasang - dari RM190 - RM250
    2. Kedai pomen biasa - dari RM140
    3. Kedai spare part - RM85 (Pasang sendiri le bai)

    Sekian dilaporkan.

    Okeh nak pegi pontian nih.. jumpa lepas raya cina geng..

    wassalam.

  • #2
    Re: Kipas radiator dan aircond wira SE

    pakai direct fan.....

    Comment


    • #3
      Re: Kipas radiator dan aircond wira SE

      same aaa ngan aku direct fan...

      tp ade suis...same ade manual atau auto...jgn jelous...
      tp jangka hayat lg pendek...tp takpe satu fan akunye RM30...

      Comment


      • #4
        Re: Kipas radiator dan aircond wira SE

        nak riak dgn aku ler tue ada suis....
        hmmm..... aku pakai direct fan dah dekat 4 thn...
        x ada apa pun... menten laju lg kipas tue....

        Comment


        • #5
          Re: Kipas radiator dan aircond wira SE

          utk m`sia punye iklim...pakai direct je la......paling busuk pun buat suis.....tapi bahaya suis nih...kite terlupe on kan kipas time panas...apa lagi...hangit la.....

          Comment


          • #6
            Re: Kipas radiator dan aircond wira SE

            huhuhu buat direct ehh.. okeh gak tuh, tp dah beli pasang, nak buek camner.. cuma kalau wira baru nih, wire power dia kalau cek, dia mcm low je.. direct mcm kipas samada tak jalan atau slow.. tp kalau tarik power dari tmpt lain tuh okeh kot..

            Comment


            • #7
              Re: Kipas radiator dan aircond wira SE

              pasang satu relay.....diagram dia aku tak ingt la mane...ala...tanya je wire man...pasang sendiri...senang je...

              Comment


              • #8
                Re: Kipas radiator dan aircond wira SE

                aku buat direct fan gak tapi enjin kete aku asik mati jerk..ngapa erk??

                Comment


                • #9
                  Re: Kipas radiator dan aircond wira SE

                  Originally posted by eizran
                  aku buat direct fan gak tapi enjin kete aku asik mati jerk..ngapa erk??
                  dah serbis belum...
                  tuning dah wat lum...

                  Comment

                  Working...
                  X